23/6/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό 22/06/2012

Οι εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο κάνουν πρόοδο σε ό,τι αφορά την αναβίωση των Τεχνικών Επιτροπών, είπε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος έγινε το απόγευμα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ ερωτηθείς είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στον προγραμματισμό του ΟΗΕ οποιαδήποτε συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή καταγράφεται πραγματική πρόοδος σε ό,τι αφορά την αναβίωση και αναζωογόνηση των Τεχνικών Επιτροπών».

Πρόσθεσε ότι «οι συναντήσεις (των εκπροσώπων) είναι τώρα πιο συχνές, καινούργια πρόσωπα διορίζονται στις Επιτροπές αυτές και υπάρχει η αίσθηση ότι 'εμβολιάζονται' αυτές οι Επιτροπές με νέα ενέργεια». Ανέφερε ότι οι Επιτροπές «έχουν την προοπτική να μετριάσουν την πίεση που νοιώθει ο λαός στο νησί και ελπίζω να μπορέσουν να προωθήσουν πρωτοβουλίες που θα είναι επιτυχημένες. Στο παρελθόν αναλήφθηκαν τέτοιες πρωτοβουλίες, αλλά δεν ήταν αρκετές».

Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «αυτή την περίοδο τα Ηνωμένα ΄Εθνη επιθυμούν να δουν τις Τεχνικές Επιτροπές να εργάζονται καλύτερα» και πρόσθεσε ότι «έγιναν και συζητήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά και συζητήσεις για το πώς οι δύο πλευρές θα ήθελαν να δουν τη διαδικασία να προχωρεί», σημειώνοντας ότι «οι συζητήσεις επί αυτού του θέματος θα συνεχιστούν και θα γίνεται ανταλλαγή ιδεών, οι οποίες προέρχονται από τα Ηνωμένα ΄Εθνη».

Τέλος, επισήμανε ότι «οι Τεχνικές Επιτροπές έχουν καταγράψει ωφέλιμη πρόοδο».