23/6/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην εκδήλωση απονομής των Βραβείων του Διαγωνισμού Φωτογραφίας με θέμα: «Η Ακρούντα του σήμερα, άνθρωποι, εκδηλώσεις και φυσικό περιβάλλον», στην Ακρούντα 22/06/2012


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην εκδήλωση αυτή, με την οποία ολοκληρώνεται ο Διαγωνισμός Φωτογραφίας με θέμα: «Η Ακρούντα του σήμερα, άνθρωποι, εκδηλώσεις και φυσικό περιβάλλον», που έχει διοργανώσει ο Πολιτιστικός Όμιλος Ακρούντας σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου.


Ο τίτλος που έχει δοθεί στον Διαγωνισμό αυτό αναγνωρίζει την αλληλένδετη σχέση περιβάλλοντος και ανθρώπου, όπου το περιβάλλον δεν μπορεί να διαχωριστεί από τον άνθρωπο και ο άνθρωπος αποτελεί μέρος του και δεν μπορεί να αποδεσμεύεται από αυτό.
Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες, η καταπόνηση του περιβάλλοντος έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Η ραγδαία ανάπτυξη έχει υποβαθμίσει σημαντικά το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής, προκαλώντας σοβαρές και πολλές φορές μη αναστρέψιμες αρνητικές επιπτώσεις.
Η αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων και η ανατροπή των μηχανισμών της φύσης αναμφίβολα έχουν αντίκτυπο στη ζωή όλων μας, οδηγώντας τον άνθρωπο σε πλήρη αποστασιοποίηση από ευαισθησίες και αρχές. Μέσα από καταστροφικές εμπειρίες, έχουμε συνειδητοποιήσει τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που μαστίζουν την ανθρωπότητα και έχει πλέον διαπιστωθεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε και από το οποίο αντλούμε. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων είναι και η αλλαγή της αντίληψης που επικρατεί για τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση, η οποία επηρεάζεται από κοινωνικούς, πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.
Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει αξιοσημείωτες προσπάθειες και υπήρξαν σημαντικά επιτεύγματα για την απάμβλυνση και επίλυση των σημαντικών περιβαλλοντικών προβλημάτων. Η ενεργός προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί σήμερα μια προτεραιότητα με σημασία ίδια με αυτή της οικονομικής ανάπτυξης. Ουσιαστικό παράγοντα στην επίτευξη των προσπαθειών αυτών αποτελεί η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών και η ανάμιξη των Μη - Κυβερνητικών Οργανισμών στα περιβαλλοντικά δρώμενα.
Η επιτακτική ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος έχει οδηγήσει σε ένα έκδηλο περιβαλλοντικό προσανατολισμό των πολιτών, έχοντας επιφέρει μια νέα πνοή περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθησίας στην κυπριακή κοινωνία. Είναι προφανές ότι η ενεργός ανάμιξη της κοινωνίας των πολιτών στις προσπάθειες που γίνονται για διασφάλιση του περιβάλλοντος αποτελεί αφετηρία για την επιτυχία του στόχου αυτού. Οργανωμένα κοινωνικά σύνολα και φορείς, όπως ο Πολιτιστικός Όμιλος Ακρούντας, διοργανώνουν εκδηλώσεις, σεμινάρια και εκστρατείες για την ενημέρωση των πολιτών, φέρνοντας στο προσκήνιο τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον. Μέσα από προγράμματα και δράσεις γίνονται συνεχώς προσπάθειες για τη διαφύλαξη του φυσικού μας πλούτου και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού. Η επιθυμία για προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς έχει μπει στα σχολεία, τα σπίτια και τη νοοτροπία του κάθε πολίτη και έχει γίνει ένας μοχλός πίεσης από τα κοινωνικά σύνολα για περιβαλλοντική προστασία.
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη και την αξία της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, είναι χαρά και τιμή μου που μου δόθηκε η ευκαιρία να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση, η οποία αποδεικνύει ακριβώς τη σχέση περιβάλλοντος και ανθρώπου.
Τέλος, θέλω να συγχαρώ θερμά τον Πολιτιστικό Όμιλο Ακρούντας και τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου για τη διοργάνωση του Διαγωνισμού Φωτογραφίας και όλους όσοι έχουν λάβει μέρος στον Διαγωνισμό, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν αλλά και θα εντατικοποιηθούν και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στις προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ένα περιβάλλον που αρμόζει στην αξιοπρέπεια και στις ευαισθησίες τόσο της δικής μας ζωής όσο και των μελλοντικών γενεών.