15/6/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας 15/06/2012


O Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας κ. Audronius Ažubalis ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Τον Λιθουανό Υπουργό συνόδευαν υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες.


Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον Λιθουανό αξιωματούχο για την παρούσα φάση των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου, τονίζοντας ότι ο απόλυτος έλεγχος που ασκεί η Τουρκία δια της παρουσίας του στρατού και των εποίκων της στις κατεχόμενες περιοχές, καθώς επίσης η προσκόλληση της Τουρκίας σε λύση συνομοσπονδίας και δυο κρατών, δυσχεραίνουν τις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Αναφερόμενος στις απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία όσον αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και σε σχέση με τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Ομήρου υποστήριξε ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από μια χώρα η οποία προσδοκά να ενταχθεί στην ΕΕ.
Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας και στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Κύπρος το επόμενο εξάμηνο σε σχέση με την Αραβική Άνοιξη, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή, ώστε να καταστεί χώρος σταθερότητας, ευημερίας και οικονομικής ανάπτυξης.
Ο κ. Ažubalis εξήρε τις πολύ καλές σχέσεις Κύπρου-Λιθουανίας και ανέφερε ότι προσβλέπει σε περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού των δύο χωρών σε όλους τους τομείς και επίπεδα, περιλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού. Στη συνέχεια, συζητήθηκε το θέμα της νόμιμης και παράνομης μετανάστευσης και των προβλημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια των συνόρων και την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αντηλλάγησαν, τέλος, απόψεις για τρόπους περαιτέρω ενδυνάμωσης του ρόλου της ΕΕ όσον αφορά στη διεθνή πολιτική σκηνή και της ενίσχυσης της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών της Ένωσης σε καίρια ζητήματα.