15/6/12

Συνάντηση Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με τον Αναπληρωτή Υφυπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας 15/06/2012

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου είχε σήμερα συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υφυπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, αρμόδιο για θέματα Ε.Ε κ. Balint Ὀdor. Τον κ. Ὀdor συνόδευε ο Επικεφαλής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, του Ουγγρικού Υπουργείου Εξωτερικών, κ. László Sinka. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Πρέσβης της Ουγγαρίας στη Κύπρο, κ. Balázs Botos.
Κατά τη συνάντηση, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πορεία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, επισημαίνοντας πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα πολύ σοβαρά προβλήματα, ειδικά σε σχέση με την οικονομία και την Ευρωζώνη. Στη συνέχεια, ο κ. Νεοφύτου, απαντώντας σε ερωτήσεις για το Κυπριακό πρόβλημα, αναφέρθηκε στην έλλειψη προόδου στις συνομιλίες για επίλυση του προβλήματος, ένεκα της τουρκικής αδιαλλαξίας, αναφερόμενος επίσης στη πολιτική του εποικισμού που ακολουθεί η χώρα αυτή, στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, με στόχο την αλλοίωση της δημογραφικής δομής της Κύπρου. Επεσήμανε δε τις απαράδεκτες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας για τις προθέσεις της Τουρκίας να μην έχει οποιαδήποτε επαφή με την Κυπριακή Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της άσκησης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) από τη χώρα μας. Αυτό το θέμα τόνισε, ο κ. Νεοφύτου, δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την Κύπρο αλλά ολόκληρη την Ένωση, συνιστώντας κατάφωρη περιφρόνηση των θεσμών, αρχών και αξιών της.
Από πλευράς του, ο Ούγγρος Αναπληρωτής Υφυπουργός σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως οι ευρωπαϊκοί στόχοι είναι κοινοί, καθώς και οι αρχές και οι αξίες. Εξέφρασε δε την ευχή να έχει η Κύπρος μια επιτυχημένη Προεδρία, δηλώνοντας την στήριξη της Ουγγαρίας σε αυτήν την προσπάθεια.
Στη συνέχεια, αντηλλάγησαν απόψεις για την παρούσα οικονομική κρίση, καθώς και για άλλα θέματα αμοιβαίου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.