24/4/12

Διά βίου μέλος της ΚΣΣΕ ανακηρύχθηκε ο τέως Βουλευτής κ. Χρήστος Πουργουρίδης
24/04/2012


Σύμβολο της δημοκρατίας αποκάλεσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) κ. Jean - Claude Mignon τον τέως Βουλευτή και μέλος της Συνέλευσης κ. Χρήστο Πουργουρίδη, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, όπου του απονεμήθηκε η τιμητική διάκριση του Διά Βίου Μέλους της ΚΣΣΕ.
Στη συνέχεια, ο κ. Mignon, αφού αναφέρθηκε στα διάφορα σημαντικά αξιώματα που κατείχε ο κ. Πουργουρίδης κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ΚΣΣΕ, όπως αυτό του Προέδρου της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Αντιπροέδρου της Συνέλευσης, του Προέδρου της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Εκπροσώπου της Συνέλευσης στην Επιτροπή Βενετίας, υπογράμμισε την τεράστια συμβολή του κ. Πουργουρίδη ως προασπιστή των αρχών και αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στο μεγάλο και πολυποίκιλο έργο του τέως Βουλευτή, συμπεριλαμβανόμενης και της πληθώρας εκθέσεων για τις οποίες ήταν Εισηγητής και που αφορούσαν πολύ ευαίσθητα και επίμαχα θέματα, ο Πρόεδρος της ΚΣΣΕ στάθηκε ιδιαίτερα σε δυο εκθέσεις που, κατά την έκφρασή του, σημάδεψαν την πορεία του κ. Πουργουρίδη στη Συνέλευση. Το θέμα των βίαιων εξαφανίσεων ανθρώπων, είπε ο κ. Mignon, αποτέλεσε την αφετηρία μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής στήριξης στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία όλων των ατόμων από βίαιες εξαφανίσεις. Κατά παρόμοιο τρόπο, συνέχισε, η έκθεση του κ. Πουργουρίδη για τη Λευκορωσία χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια στη διερεύνηση σχετικών ποινικών υποθέσεων σε ό,τι αφορά εξαφανίσεις ατόμων και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης έκανε ακολούθως ειδική μνεία στην καθοριστική συνεισφορά του κ. Πουργουρίδη στην προώθηση της εύρυθμης λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), στην υποχρέωση των κρατών μελών να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου και να συνεργάζονται με αυτό αλλά και σε σχέση με τη γενικότερη εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ. Θέματα για τα οποία, όπως ανέφερε ο κ. Mignon, ο κ. Πουργουρίδης εργάστηκε με αμεροληψία, αντικειμενικότητα, θάρρος και απόλυτη προσήλωση στις αρχές και αξίες που πρεσβεύει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Πουργουρίδης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΚΣΣΕ για τα καλά του λόγια, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως μοναδικός στόχος και κίνητρό του ήταν πάντοτε η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των ανθρώπων, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και ευτελή κίνητρα. Δυστυχώς, πρόσθεσε, τόσο σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όσο και ευρύτερα συνεχίζει να υφίσταται σωρεία σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι λοιπόν επάναγκες, υπογράμμισε, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης συνεχίσει τη δράση του στη βάση και μόνο των αρχών και αξιών πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε και τις οποίες τάχθηκε να στηρίζει και να προασπίζεται.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια χωριστής τελετής που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια από την Πολιτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) της ΚΣΣΕ, ο Πρόεδρός της Ιταλός Βουλευτής κ. Luca Volonté αναφέρθηκε στον κ. Πουργουρίδη ως μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της ΚΣΣΕ κατά την τελευταία εικοσαετία. Όλη η εδώ πορεία και δράση σας, ανέφερε ο κ. Volonté απευθυνόμενος προς τον ίδιο, είχε ως κύριο χαρακτηριστικό της την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, τα οποία υπερασπιζόσασταν με πάθος, αντικειμενικότητα και παρρησία. Είστε ένας άνθρωπος που ποτέ δεν έλεγε αυτά που οι άλλοι ήθελαν να ακούσουν, αλλά αυτά που πραγματικά έπρεπε να λεχθούν, με μοναδικό στόχο και κίνητρό σας τις θέσεις αρχών και αξιών που όλοι γνωρίζουμε και που αποδείξατε περίτρανα πως πρεσβεύετε. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, συνέχισε ο κ. Volonté, σας χρωστά ευγνωμοσύνη για το πολύτιμο έργο σας, το οποίο παράλληλα αντανακλούσε τις αρχές και αξίες που πρεσβεύει και υπερασπίζεται αυτή η Πολιτική Ομάδα. Η σοφία που σας διακρίνει, η ευστροφία σας, η μαχητικότητά σας και η άριστη νομική σας γνώση θα αποτελούν πάντοτε για όλους εμάς σημείο αναφοράς. Κατέληξε δε λέγοντας πως «για μένα ήσασταν ο μέντοράς μου και σας ευχαριστώ από καρδιάς γι’ αυτό».