24/4/12

Συμμετοχή του Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ
 
24/04/2012


O Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.
Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για το 2014-2020. Η Δανική Προεδρία παρουσίασε το αναθεωρημένο προσχέδιο του πλαισίου διαπραγμάτευσης που ετοίμασε για τα δύο Κεφάλαια που αφορούν κυρίως την Πολιτική Συνοχής και την Κοινή Γεωργική Πολιτική.

Ανάμεσα σε άλλα, στόχος της σημερινής συνάντησης ήταν η τοποθέτηση των κρατών μελών πάνω σε σημαντικές πολιτικές πτυχές του Πλαισίου Διαπραγμάτευσης για τα θέματα αυτά, ανάλογα με τις προτεραιότητές τους, ώστε να δημιουργηθεί η βάση στην οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου θα συζητήσει το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρογιάννης ευχαρίστησε τη Δανική Προεδρία για τις προσπάθειές της για πρόοδο και τόνισε τη μεγάλη σημασία των δύο αυτών πολιτικών για την Κύπρο, ιδιαίτερα της Πολιτικής Συνοχής. Υπογράμμισε ότι οι ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως μικρό νησιωτικό κράτος μέλος στην περιφέρεια της ΕΕ με μόνιμα φυσικά μειονεκτήματα, δεν αναγνωρίζονται επαρκώς από το προτεινόμενο πλαίσιο. Η Κύπρος, ανέφερε, είναι το κράτος μέλος με τη μεγαλύτερη απόσταση από το οικονομικό κέντρο της ΕΕ και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συμμετοχή της στην εσωτερική αγορά. Ο κ. Υφυπουργός ζήτησε όπως οι ιδιαιτερότητες της Κύπρου ληφθούν υπόψη και εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν ευέλικτοι τρόποι για να αντιμετωπιστεί η περίπτωσή της, χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις στον συνολικό προϋπολογισμό. Σχετικά με τα κριτήρια κατανομής του δημοσιονομικού φακέλου για την αγροτική ανάπτυξη, ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε ότι θα πρέπει να είναι δίκαια, αντικειμενικά και να σχετίζονται με τις προτεραιότητες της αγροτικής ανάπτυξης και τις ανάγκες των κρατών μελών.

Στο περιθώριο της συμμετοχής του Υφυπουργού στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων διεξήχθησαν διμερείς συναντήσεις με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Ισπανίας, καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λετονίας, κατά τις οποίες ο κ. Μαυρογιάννης ενημέρωσε για τις προετοιμασίες και τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, με κύρια έμφαση στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.