9/3/12

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
09/03/2012
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον κ. Πλούταρχο Σακελάρη, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τον οποίο συνόδευε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κίκης Καζαμίας.



Μετά τη συνάντηση ο κ. Σακελάρης είπε στους δημοσιογράφους ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστόφια «για τα θέματα των χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕ στην Κύπρο» και πρόσθεσε ότι «χθες υπογράψαμε μια πολύ μεγάλη συμφωνία, ένα συμβόλαιο χρηματοδότησης κατά 50 τοις εκατόν για την επένδυση για την πέμπτη μονάδα στο Βασιλικό που είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την περαιτέρω ηλεκτροδότηση της Κύπρου.

Συζητήσαμε, επίσης, για το μέλλον και τα σχέδια μας να βοηθήσουμε την Κυβέρνηση και ειδικά τον Υπουργό, ση θέσπιση ταμείου εγγυοδοσίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ταμείο θα προικιστεί με χρήματα που θα δανειστεί η Κυπριακή Δημοκρατία από εμάς, αργότερα ίσως με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού, και θα δίνει εγγυήσεις που θα χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες για να καλύψουν ένα μέρος του κινδύνου όταν δανείζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ερωτηθείς πότε θα θεσπιστεί το ταμείο αυτό, ο κ. Σακελάρης είπε ότι «ελπίζουμε μέσα στο φθινόπωρο αν όλα πάνε καλά να λειτουργεί το ταμείο αυτό».

Σε ερώτηση για το ποσό που θα δώσει η ΕΤΕ στο ταμείο, ο κ. Σακελάρης είπε ότι «το ποσό μπορεί να είναι αρχικά γύρω στα 25 εκ. ευρώ μπορεί όμως και στα 50 εκ. ευρώ. Αυτό θα το καθορίσουμε με συζητήσεις με τον Υπουργό και τις Υπηρεσίες του, αλλά και με τις τράπεζες για να δούμε τι χρειάζονται και οι τράπεζες διότι σε αυτό τον τομέα δεν μπορεί να γίνει τίποτα χωρίς τη βοήθεια ή τη συνεργασία των τραπεζών».

Από την πλευρά του ο κ. Καζαμίας είπε ότι θα υπάρξει ένα αρχικό ποσό με το οποίο θα ξεκινήσει το ταμείο «και θα μπει σε ενέργεια το σύστημα και ακολούθως θα ενισχυθεί περαιτέρω». Πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι εντολής που θα υπαγορεύουν τη χρήση αυτών των ποσών μόνο για σκοπούς δανειοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Μιλάμε για ένα εγγυοδοτικό σύστημα που τα χρήματα θα διατίθενται από πλευράς χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και από κει και πέρα το κράτος θα εγγυάται την αποπληρωμή. Την υποχρέωση αποπληρωμής θα την έχουν οι δανειζόμενοι, όμως, εγγύηση γι’ αυτούς που παρέχουν τα δάνεια θα παρέχεται από το κράτος. Έτσι θα είναι εξασφαλισμένη η πληρωμή των δανειστών. Δεν σημαίνει ότι αν οι επιχειρήσεις δεν υλοποιήσουν την αποπληρωματική υποχρέωση τους τότε το κόστος θα το έχει το κράτος, διότι το κράτος θα έχει ευχέρεια απαίτησης της αποπληρωμής χρέους. Απλώς θα υπάρχει διευκόλυνση στην παραχώρηση δανείων και θα υπάρχει μηδενική βάση του κόστους του δανειστή όταν εγκρίνει δάνειο. Θα υπάρχει μηδενικό ρίσκο, δηλαδή, γι’ αυτόν που δανείζει».

Ο κ. Σακελάρης διαβεβαίωσε ότι «δεν θα μπούμε σε εργαλείο, το οποίο δεν θα είναι εξασφαλισμένο ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα διαθέσει τα λεφτά στην πραγματική οικονομία. Και το πολύ σημαντικό για τις τράπεζες είναι ότι θα βοηθήσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια, διότι όταν θα δίνουν δάνεια στους μικρομεσαίους θα είναι λιγότερο επικίνδυνο γι’ αυτές». Πρόσθεσε ότι η ΕΤΕ δεν επεμβαίνει ποτέ στη «σχέση τραπεζών - δανειζομένων. Θέτουμε πάντα ως όρο το ότι οποιαδήποτε οφέλη τραπεζών σε μεγάλο βαθμό να περνούν στους υπόλοιπους. Το ποιοι όροι θα επιβληθούν αυτό θα το καθορίσει το Υπουργείο Οικονομικών».

Ο κ. Καζαμίας είπε από την πλευρά του ότι «θα απαιτήσουμε από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δανείζουν με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο έχοντας υπόψη ότι το ρίσκο τους θα είναι μηδέν. Στο κόστος πώλησης του χρήματος πάντοτε το ποσοστό του κόστους είναι θέμα που υπολογίζουμε. Εδώ είναι μηδενικό. Αν θα υπάρξει θέμα επιδότησης επιτοκίου, αυτό είναι θέμα λήψης πολιτικής απόφασης από πλευράς της Κυβέρνησης και (αν αποφασιστεί τότε θα γίνει) στο πλαίσιο που μας επιτρέπουν οι συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού, για να μη θεωρηθεί κρατική ενίσχυση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών έχει αποτύχει, ο κ. Καζαμίας απάντησε: «Δεν έχει αποτύχει ο Φορέας. Έχουν αποτύχει οι δανειζόμενοι στο να πληρώνουν έστω και κατ’ ελάχιστο τις υποχρεώσεις τους, διότι αυτοί για τους οποίους το κάναμε θεωρούν την εξασφάλιση δανείου από τον Φορέα ως χαριστική χορηγία και αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα ως κράτος, αφού μεγάλο ποσοστό ευνοούμενων 'γυρίζουν την πλάτη' και δεν αποπληρώνουν. Ως αποτέλεσμα το κράτος, ως εγγυητής και εκείνου του συστήματος, βρίσκεται εκτεθειμένο για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».