9/3/12

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού συμμετείχε σε εκδήλωση παρουσίασης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου

09/03/2012





Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους και η Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Εκπαίδευσης, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας κα Ανδρούλα Βασιλείου συμμετείχαν χθες σε εκδήλωση για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις δράσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, που χαιρέτισε την εκδήλωση, τόνισε τη σημασία που έχει η αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχει η ΕΕ για τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών μελών και αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η εμπλοκή ενός ζωτικού τμήματος του Υπουργείου Παιδείας, όπως είναι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Τόνισε τη συνεχή προσπάθεια του Υπουργείου ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα μέσα από τις προσπάθειες μας για μεταρρύθμιση και ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Η δρ Μιχαηλίδου, Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, παρουσίασε τη δράση του Ινστιτούτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε ότι το έργο που επιτελείται στο Ινστιτούτο είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που επιχειρείται, αφού στοχεύει στη συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη και ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Η δρ Μιχαηλίδου έθεσε τέσσερις άξονες δράσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τους οποίους ανέφερε συγκεκριμένα έργα στα οποία εμπλέκεται ενεργά το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, καθώς και το ύψος της χρηματοδότησης για το καθένα: α) τη συμμετοχή στις επιτροπές και ομάδες εργασίας της ΕΕ εκπροσωπώντας το Υπουργείο Παιδείας, β) τη συμμετοχή σε προγράμματα διά βίου μάθησης με στόχο την ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, γ) τη συμμετοχή σε προγράμματα χρηματοδοτημένα από διαρθρωτικά ταμεία και, τέλος, δ) τη συμμετοχή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγηγης (ΚΕΕΑ) σε ερευνητικά προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Η κα Επίτροπος στην ομιλία της αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών στα συστήματα εκπαίδευσης και τόνισε την πολυπλοκότητα του έργου τους. Ανέφερε τις προτεραιότητες της ΕΕ για την εκπαίδευση, οι οποίες συνοψίζονται στην προσέλκυση των καλύτερων υποψηφίων για τις θέσεις εκπαιδευτικών, στην αναβάθμιση της προϋπηρεσιακής κατάρτισης των εκπαιδευτικών, στη συστηματοποίηση της εισαγωγικής επιμόρφωσης, στον εμπλουτισμό της συνεχούς επιμόρφωσης και στην αναβάθμιση της ποιότητας των εκπαιδευτικών συστημάτων. Η κα Βασιλείου ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για έρευνα που, ήδη, άρχισε στην ΕΕ με δική της πρωτοβουλία, με θέμα την προσέλκυση εκπαιδευτικών και της οποίας τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα το καλοκαίρι. Τέλος, η Επίτροπος ανέφερε ότι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος, στο οποίο ευελπιστεί ότι θα έχουμε σύντομα πολύ καλά αποτελέσματα, τέτοια που θα επιτρέψουν στη χώρα μας να αναδειχθεί ανάμεσα στις καλύτερες χώρες στην Ευρώπη στα θέματα εκπαίδευσης.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Υπουργός, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, η Επίτροπος της ΕΕ και η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου δέχθηκαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους.