12/3/12

Ο Υπουργός Γεωργίας έδωσε συνέντευξη Τύπου αναφορικά με το Σχέδιο για τον έλεγχο του πληθυσμού του λαγοκέφαλου στα παράκτια νερά της Κύπρου

12/03/2012





Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης έδωσε σήμερα, στο Υπουργείο Γεωργίας, συνέντευξη Τύπου κατά την οποία έγινε παρουσίαση του Διαχειριστικού Σχεδίου για τον έλεγχο του πληθυσμού του λαγοκέφαλου (Lagocephalus sceleratus) στα παράκτια νερά της Κύπρου.

O κ. Υπουργός συνεχάρη το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, τονίζοντας ότι η έγκριση του Σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο. Στην ομιλία του ανέφερε: «Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της παράκτιας αλιείας λόγω της εξάπλωσης του είδους ‘λαγοκέφαλος’, προχώρησε στην ετοιμασία Διαχειριστικού Σχεδίου με τίτλο ‘Σχέδιο για τον έλεγχο του πληθυσμού του λαγοκέφαλου (Lagocephalus sceleratus) στα παράκτια νερά της Κύπρου’.

Στόχος του Σχεδίου είναι η καταπολέμηση του λαγοκέφαλου στην παράκτια ζώνη της Κύπρου, μέσω της εφαρμογής σειράς δράσεων που θα συγχρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013. Με τον όρο ‘καταπολέμηση’ δεν εννοείται η ολοκληρωτική εξαφάνιση του είδους από την περιοχή, αλλά ο περιορισμός του πληθυσμού του σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην αποτελεί πλέον απαγορευτικό στοιχείο για την ανάπτυξη της παράκτιας αλιείας, αλλά και να συντείνει στη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών για όσους εμπλέκονται σε αυτή.

Στο Διαχειριστικό Σχέδιο περιλαμβάνονται δυο δράσεις. Η πρώτη αφορά την καταπολέμηση του λαγοκέφαλου από συλλογικές ομάδες αλιέων και σχετίζεται με την άσκηση έντονης αλιευτικής πίεσης στον αναπαραγωγικό πληθυσμό του είδους, λίγο πριν και κατά την αναπαραγωγική περίοδο στις κυριότερες αναπαραγωγικές περιοχές του είδους, από τον παράκτιο επαγγελματικό στόλο της Κύπρου. Η δεύτερη δράση αφορά την καταπολέμηση του λαγοκέφαλου με τη δοκιμή εναλλακτικών τύπων τεχνικών διαχείρισης της αλιείας. Στο πλαίσιο της δεύτερης δράσης, το προτεινόμενο πιλοτικό σχέδιο θα αφορά τη δυνατότητα μίσθωσης σκάφους γρι-γρι με στόχο τη στοχευμένη μαζική αλιεία λαγοκέφαλου. Τα αποτελέσματα της δράσης αυτής θα καταδείξουν εάν η μέθοδος αυτή θα ήταν δυνατό να εφαρμοστεί σε συστηματική βάση στο μέλλον για μόνιμο έλεγχο των πληθυσμών του είδους.

Το Διαχειριστικό Σχέδιο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2012 και, ακολούθως, ο Ενδιάμεσος Φορέας Αλιείας προχώρησε, στις 5 Μαρτίου 2012, με την προκήρυξη πρόσκλησης για υποβολή αιτήσεων στο πλαίσιο του ‘Σχεδίου χορηγιών για συλλογικές δράσεις στον αλιευτικό τομέα’. Δικαιούχοι είναι ‘συλλογικές ομάδες’ αλιέων (δηλαδή αναγνωρισμένοι τοπικοί σύνδεσμοι επαγγελματικής παράκτιας αλιείας), οι οποίες εκπροσωπούν το συλλογικό συμφέρον του κλάδου τους. Η αμοιβή της δικαιούχου συλλογικής ομάδας που θα ενταχθεί στο Σχέδιο για χρηματοδότηση θα είναι ανάλογη με το ολικό βάρος των λαγοκέφαλων που θα αλιεύσουν, τα οποία θα πρέπει να διοχετεύονται σε εξουσιοδοτημένη εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων. Συγκεκριμένα, θα καταβάλλεται το ποσό των τριών ευρώ ανά κιλό. Η χρηματοδότηση των συλλογικών ομάδων ανέρχεται στο 100% δημόσια δαπάνη. Η καταβολή της χρηματοδότησης θα γίνεται στον νόμιμο εκπρόσωπο της δικαιούχου συλλογικής ομάδας με την παράδοση των εξοφλημένων τιμολογίων και αποδείξεων καταστροφής των ψαριών από την αδειοδοτημένη εταιρεία.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης είναι €300.000. Τα έργα συγχρηματοδοτούνται κατά 50% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας και κατά 50% από την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τη Δευτέρα 5 Μαρτίου έως και την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012, στα Κεντρικά Γραφεία του ΤΑΘΕ».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το κατά πόσον αναμένεται να περιοριστεί το πρόβλημα μέσα από την εφαρμογή των δράσεων και της αλίευσης του λαγοκέφαλου, ο κ. Υπουργός είπε ότι το πρόβλημα θα περιοριστεί σημαντικά εφόσον η αλίευση του λαγοκέφαλου θα γίνει την περίοδο αναπαραγωγής του. Είναι πολύ δύσκολο να εξοντωθεί πλήρως γιατί υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια δυστυχώς στην θάλασσα της Κύπρου, σημείωσε, και πρόσθεσε ότι αναμένουμε να δούμε τα επιθυμητά αποτελέσματα από την εφαρμογή των δράσεων του Σχεδίου για να εφαρμόσουμε και στο μέλλον κάτι αντίστοιχο.

Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσον διαπιστώθηκε να έχει περάσει στη διατροφική αλυσίδα το ψάρι αυτό λόγω άγνοιας, ο κ. Αλετράρης είπε ότι οι ψαράδες της Κύπρου είναι πολύ καλοί γνώστες του λαγοκέφαλου και της υψηλής τοξικότητας του, γι’ αυτό και δεν το έχουν διοχετεύσει στην αγορά.