12/3/12

Ομιλία του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χρίστου Χριστοφίδη στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Καραγιάννη

12/03/2012





Ζούμε σήμερα σε μια εποχή βαθιάς παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, η οποία διευρύνει την κοινωνική ανισότητα και τα κοινωνικά χάσματα και οδηγεί τους ανθρώπους στην απόγνωση. Η κρίση αναπτύσσει αρνητικά κοινωνικά φαινόμενα και δοκιμάζει συχνά τις αντοχές των λαών. Οι άνθρωποι εξωθούνται να υποχωρήσουν, να υποκύψουν, να υποδουλώσουν το είναι τους σε μια απεγνωσμένη αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο που τους υπόσχονται συνήθως αυτοί οι οποίοι ευθύνονται για την κρίση.

Είναι για τούτο που η ανάγκη να στραφούμε στα έργα του πολιτισμού μετατρέπεται σήμερα σε προτεραιότητα. Είναι κυρίως για τούτο που η τέχνη και ο πολιτισμός έχουν περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να γίνουν οι εκφραστές αυτής της αναζήτησης ενός δικαιότερου κόσμου. Μόνο έτσι μπορούμε να ανακτήσουμε ξανά την πίστη μας στη δυνατότητα του ανθρώπου να δημιουργεί, να κτίζει, να προοδεύει και, κυρίως, να οραματίζεται και να επενδύει στο μέλλον.

Ο πολιτισμός, λοιπόν, διαμορφώνει τις πνευματικές και ηθικές αξίες του λαού. Αναπτύσσει το αισθητικό και το κοινωνικό του κριτήριο και διαμορφώνει τη στάση του απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα όπως διαμορφώνονται. Καλλιεργεί τον σεβασμό του απέναντι στους άλλους λαούς και ό,τι σημαντικό και καταξιωμένο υπάρχει στην τοπική, εθνική και πανανθρώπινη κληρονομιά.

Σε μια Κύπρο όπου η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή έχει δημιουργήσει σωρεία πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων έρχονται να προστεθούν σήμερα τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί η παγκόσμια οικονομική καπιταλιστική κρίση. Η δυσχέρεια που επικρατεί δημιουργεί ολοένα και περισσότερες παρωπίδες στον τρόπο αντιμετώπισης ανθρώπινης πτυχής ζητημάτων όπως είναι η μετανάστευση.

Ο φίλος ο Δημήτρης Καραγιάννης, μέσα από το έργο του αυτό, αναδεικνύει ακριβώς αυτή την πτυχή. Ξεσκεπάζει τα προβλήματα των ανθρώπων αυτών, διώχνει το πέπλο των αριθμών που τα σκεπάζει και τοποθετεί με φοβερή ευστοχία τον καθένα από εμάς στη θέση του οικονομικού μετανάστη. Ένα ρόλο τον οποίο ως Κύπριοι έχουμε βιώσει στο πρόσφατο παρελθόν της ιστορίας μας. Κάθε «Μικρή Ιστορία Ανθρώπων» κρύβει ένα μεγάλο κοινωνικό δίλημμα.

Το έργο αυτό του Δημήτρη, εκτός από το ότι αναδεικνύει τα προβλήματα αυτά αποτελώντας ζωντανή φωνή διαμαρτυρίας και πράξη ζωογόνα και ελπιδοφόρα για την προοπτική και το μέλλον της κοινωνίας, προσφέρει κουράγιο και κυρίως αγωνιστικότητα σε μια εποχή που καλλιεργείται η ηττοπάθεια.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Ο Δημήτρης Καραγιάννης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις γιατί η ζωή του η ίδια αλλά και το έργο του είναι συνυφασμένα με τη δημιουργία και τον πολιτισμό. Ο Δημήτρης είναι ο άνθρωπος που προσφέρει ενεργά, από όποιο μετερίζι και αν έχει βρεθεί, στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου με τη δυναμική του παρουσία και δράση εδώ και 30 χρόνια. Χαίρομαι γιατί ο σύντροφος Δημήτρης Καραγιάννης με τιμά με τη φιλία του εδώ και αρκετό καιρό.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σας, στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του σύντροφου και αγαπητού φίλου Δημήτρη Καραγιάννη.

Αγαπητέ Δημήτρη,

Σε ευχαριστούμε για το δημιουργικό σου ταλέντο και για το έργο αυτό που μας χάρισες, για τις αλήθειες που μας αποκάλυψες και για τις μικρές ιστορίες ανθρωπιάς.

Σου εύχομαι ολόψυχα καλή συνέχεια στο έργο σου.