23/2/12

* Παρέμβαση του Βουλευτή κ. Σ. Φυττή στη Χειμερινή Συνάντηση της Κ.Σ. ΟΑΣΕ *Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net

23/02/2012
Άρχισαν σήμερα στη Βιέννη οι εργασίες της 11ης Χειμερινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ). Στο πλαίσιο συνεδρίας της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα, ο βουλευτής κ. Σοφοκλής Φυττής συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα τα δικαστικά συστήματα και τη μεταρρύθμιση των φυλακών.



Σημειώνοντας το αξιόλογο έργο του ΟΑΣΕ στον εν λόγω τομέα, ο κ. Φυττής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σχετική νομοθεσία της Κύπρου, δίδοντας έμφαση στις πιο πρόσφατα υιοθετηθείσες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα των φυλακών. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο μέτρο της αποφυλάκισης επ’ αδεία, το οποίο άρχισε ήδη να εφαρμόζεται, καθώς και στο μέτρο του κατ΄ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική παρακολούθηση. Ο κ. Φυττής είπε ότι για την ταχεία προώθηση του μέτρου αυτού η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της οποίας προεδρεύει ο ίδιος, έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της απευθύνοντας εκ νέου έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της εν λόγω Επιτροπής όσον αφορά στην απονομή της δικαιοσύνης και τη λειτουργία των φυλακών, ο κ. Φυττής υπογράμμισε τη σημασία της διασφάλισης της ταχείας απονομής δικαιοσύνης προς αποφυγή του στιγματισμού των υποδίκων, του διαχωρισμού των νεαρών κρατουμένων από τους επί μακρόν κρατούμενους, καθώς και της αποσυμφόρησης των φυλακών. Επ΄αυτού ο κ. Φυττής σημείωσε την προγραμματιζόμενη ανέγερση μεγαλύτερων κτιριακών εγκαταστάσεων με τη μέθοδο της “Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα” (PPP). Σημείωσε ακόμα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακαίνιση των υφιστάμενων μονάδων των φυλακών με την παροχή, μεταξύ άλλων, και ιατρικών υπηρεσιών καθώς και με την ανέγερση νέου ιατρικού κέντρου στις Κεντρικές Φυλακές το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το 2014.
Ο Κύπριος βουλευτής τόνισε ότι τα υγιή δικαστικά συστήματα αποτελούν βασική συνιστώσα των δημοκρατικών κρατών. Ο ΟΑΣΕ, επισήμανε ο κ. Φυττής, διά της πλούσιας επιτόπιας δραστηριότητας και εμπειρίας του και της εμπειρογνωμοσύνης του σε θέματα ανθρώπινης διάστασης μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά, προσφέροντας τεχνική βοήθεια αλλά και ενθαρρύνοντας τα συμμετέχοντα κράτη του για αποτελεσματική αντιμετώπιση υπαρχουσών ελλείψεων οι οποίες άπτονται της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας και των συνθηκών απονομής δικαιοσύνης. Πολύ σημαντικό ρόλο έχουν να διαδραματίσουν η Κ.Σ. ΟΑΣΕ και τα συμμετέχοντα σε αυτήν Κοινοβούλια για την υιοθέτηση αλλά και την εφαρμογή από τις αρμόδιες αρχές της αναγκαίας νομοθεσίας η οποία να διασφαλίζει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων, κατέληξε ο κ. Φυττής.