23/2/12

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για τις τιμές των καυσίμων
23/02/2012
Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοινώνει τα ακόλουθα σε σχέση με τα δημοσιεύματα για τις τιμές των καυσίμων:



Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών παρακολουθεί καθημερινά τις τιμές των πετρελαιοειδών και διεξάγει σε συστηματική βάση αξιολόγησή τους. Η αξιολόγηση αυτή είναι πολύπλευρη και περιλαμβάνει τόσο διεθνή στοιχεία όσο και παρακολούθηση όλων των φορτίων καυσίμων που εισάγονται στην Κύπρο από τις εταιρείες πετρελαιοειδών. Γίνεται επίσης σύγκριση της διακύμανσης των τιμών που παρατηρείται στην Κύπρο με αυτήν που παρατηρείται στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 22 Φεβρουαρίου η Υπηρεσία ετοίμασε μελέτη με την οποία έγινε αξιολόγηση των τελευταίων αυξήσεων των τιμών των καυσίμων. Για την ετοιμασία της μελέτης λήφθηκαν υπόψη οι διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών, η συναλλαγματική ισοτιμία, τα τελευταία φορτία εισαγωγής πετρελαιοειδών των εταιρειών και στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι, εκ πρώτης όψεως, σε αυτό το στάδιο δεν προκύπτει η ανάγκη για έκδοση διατάγματος καθορισμού τιμών των προϊόντων αυτών. Η μελέτη θα ολοκληρωθεί με τα στοιχεία που θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, φάνηκε ότι οι διακυμάνσεις των τιμών των καυσίμων στην Κύπρο είναι διαχρονικά αναλογικές με τις διακυμάνσεις που παρατηρούνται στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τον τομέα των πετρελαιοειδών με σκοπό να διασφαλίζεται ότι οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο ακολουθούν αναλογικά τις διακυμάνσεις που παρατηρούνται στη διεθνή αγορά και ειδικότερα στις αντίστοιχες τιμές εισαγωγής.

Είναι, βέβαια, πραγματικότητα ότι επί του παρόντος η Κύπρος εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την εισαγωγή πετρελαιοειδών για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών και άρα είναι ευάλωτη στις αυξομειώσεις των τιμών των πετρελαιοειδών στις διεθνείς αγορές.

Με σκοπό τη μείωση αυτής της εξάρτησης αλλά και τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, η Κύπρος εφαρμόζει πολιτική για την αύξηση της συμβολής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο. Μεσοπρόθεσμα, βέβαια, η χρήση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή και αλλού θα οδηγήσει σε μειώσεις του κόστους ενέργειας και των τιμών καθώς και σε μειώσεις των ρύπων.