23/2/12

* Ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας για την Καθαρά Δευτέρα *Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net

23/02/2012

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος με την ευκαιρία της Καθαράς Δευτέρας προτρέπει το κοινό όπως, κατά τις εξόδους του στα δάση και την ύπαιθρο, αποφεύγει το κόψιμο ή την εκρίζωση αγριολούλουδων και θάμνων, αφού αρκετά από αυτά είναι ενδημικά και αυστηρά προστατευόμενα. Η διατήρηση και προστασία αυτού του αναπόσπαστου μέρους της φυσικής μας κληρονομιάς είναι υποχρέωση όλων.



Τονίζεται ότι σύμφωνα με τη Δασική Νομοθεσία, απαγορεύεται η εκρίζωση, το κόψιμο ολόκληρου ή ακόμη μέρους κάποιου φυτού, από οποιοδήποτε Κρατικό Δάσος χωρίς τη σχετική άδεια του Διευθυντή του Τμήματος Δασών.

Για τους παραβάτες, η Νομοθεσία προβλέπει πρόστιμο μέχρι €1.700 ή φυλάκιση μέχρι 9 μήνες ή και τις δύο ποινές μαζί.

Τέλος διευκρινίζεται ότι η προσπάθεια μερικών για μεταφύτευση αγριολούλουδων καταλήγει σε αποτυχία γιατί αυτά ευδοκιμούν μόνο στο δικό τους περιβάλλον και στο μικροκλίμα της περιοχής που τα συναντούμε.

Παράλληλα, επειδή σε ορισμένες περιοχές παρατηρείται προσβολή των πεύκων από το έντομο της πιτυοκάμπης, προτρέπεται το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, να αποφεύγει να κάθεται κάτω ή κοντά σε προσβεβλημένα πεύκα και να αποφεύγει να έρχεται σε επαφή με την προνύμφη (κάμπια) του εντόμου.

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα των προσβεβλημένων πεύκων είναι η παρουσία των υφαντών φωλιών που σχηματίζει το έντομο στις κόμες των δέντρων.

Οποιοσδήποτε έρθει σε επαφή με την προνύμφη του εντόμου και παρουσιάσει δερματικό πρόβλημα, πρέπει άμεσα να αποταθεί για την απαιτούμενη ιατρική συμβουλή και φροντίδα.

Αρχή

Αποστολή σελίδας