23/2/12

Ομιλία του Υπουργού Υγείας δρος Σταύρου Μαλά σε συνέντευξη Τύπου για τη λειτουργία της Μεταμοσχευτικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσία

23/02/2012





Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ για να χαιρετίσω τη συνέντευξη Τύπου που έχει οργανώσει ο Σύνδεσμος Μεταμοσχευμένων Κύπρου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου λειτουργίας της Μεταμοσχευτικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Σύνδεσμο για αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία, αφού με τον τρόπο αυτό δεικνύει την οργανωμένη και συλλογική προσπάθεια που επιτελείται στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων. Ταυτόχρονα, σας συγχαίρω για τον ζήλο με τον οποίο εργάζεστε και για το πολύτιμο έργο που επιτελείτε με την επίδειξη ανιδιοτελούς και αμέριστης στήριξης και συμπαράστασης προς τον μεταμοσχευμένο συνάνθρωπό μας.

Οι μεταμοσχεύσεις οργάνων αποτελούν έναν από τους πιο συναρπαστικούς και ενδιαφέροντες τομείς της ιατρικής, όχι μόνο για το πλήθος των ιατρικών γνώσεων που επιφέρουν αλλά κυρίως για το ιατρικό θαύμα που επιτελούν με την προσφορά της ζωής που χαρίζει ο δότης οργάνων στον συνάνθρωπό του. Χιλιάδες ασθενείς ανά το παγκόσμιο οι οποίοι δεν είχαν καμία ελπίδα επανήλθαν, χάρη στη μεταμόσχευση του αντίστοιχου ζωτικού οργάνου, όχι μόνο στη ζωή αλλά και στην ενεργό κοινωνική και επαγγελματική ζωή.

Η πράξη της δωρεάς συμπυκνώνει την πεμπτουσία του ανθρωπισμού, γι’ αυτό και σπεύδουμε όλοι να εξάρουμε το μεγαλείο της ψυχής των ανθρώπων που μέσα στην οδύνη και τη συντριβή που νιώθουν αποφασίζουν να δωρίσουν τα όργανα των δικών τους ανθρώπων. Αποτελεί μια ύψιστη ηθική πράξη ανθρώπων υπεύθυνων και ανιδιοτελών. Οι κοινωνίες στις οποίες υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές είναι προηγμένες κοινωνίες. Χαίρομαι ιδιαίτερα που στη δική μας κοινωνία οι Κύπριοι είναι πρόθυμοι να γίνουν δωρητές, με αποτέλεσμα η Κύπρος να αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

Το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη δημιουργίας της κατάλληλης υποδομής για τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων σε τοπικό επίπεδο, προχώρησε στην ίδρυση της νεοσύστατης Κλινικής Μεταμοσχεύσεων η οποία έχει να επιδείξει ένα χρόνο ζωής και συνεχούς προσφοράς προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο μας και ακολουθεί υψηλά πρότυπα ποιότητας.

Η μονάδα αυτή λειτουργεί σήμερα ως αναπόσπαστο τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας υποστηριζόμενη από πολλές άλλες κλινικές και ειδικότητες του νοσοκομείου, όντας τριτοβάθμια ιατρική. Η μεταμοσχευτική κλινική διαθέτει έξι κλίνες. Στον ένα χρόνο λειτουργίας της, από τον περασμένο Φεβρουάριο που έγιναν οι πρώτες δύο μεταμοσχεύσεις από πτωματικό δότη, η ομάδα της Μεταμοσχευτικής Κλινικής πραγματοποίησε 30 μεταμοσχεύσεις νεφρού, όλες μέχρι στιγμής με επιτυχία. Οι 12 μεταμοσχεύσεις ήταν από πτωματικό δότη και οι 18 από ζωντανούς δότες. Όλες οι νεφρεκτομές έγιναν με τη νεο-εισαχθείσα λαπαροσκοπική μέθοδο που αποτελεί και κίνητρο για τη δωρεά οργάνων από ζωντανούς δότες.

Η πραγματοποίηση του μεγάλου αυτού αξιόλογου έργου έχει γίνει κατορθωτή με την εργατικότητα, τον ζήλο και την επιμονή του προσωπικού που τη στελεχώνει καθώς και τη συνεισφορά όλων, ιδιαίτερα δε των οικογενειών των δοτών που πρόσφεραν τα όργανα τους. Συγχαίρω θερμά τον Διευθυντή της Μεταμοσχευτικής Κλινικής δρα Βασίλη Χατζηαναστασίου, το ιατρικό προσωπικό της μεταμοσχευτικής ομάδας και της νεφρολογικής ομάδας για τη συνεχή και ενεργό στήριξη που παρέχει, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό που με τη βοήθεια του συμβάλλει στην ανοδική πορεία της μονάδας.

Το Υπουργείο Υγείας, με γνώμονα τη βελτίωση και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, θεωρεί απαραίτητη τη δημιουργία Μεταμοσχευτικού Κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Στόχος του Υπουργείου είναι η δημιουργία ενός άρτια εξοπλισμένου και στελεχωμένου Μεταμοσχευτικού Κέντρου με προοπτικές ανάδειξης του σε περιφερειακό κέντρο μεταμοσχεύσεων. Μέχρι να γίνει αυτό κατορθωτό το Υπουργείο, θέλοντας να ενισχύσει το δύσκολο και απαιτητικό έργο που έχει αναλάβει η Μεταμοσχευτική Κλινική,

Ø προωθεί τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και την εναρμόνιση του με το κοινοτικό κεκτημένο, το οποίο θεσπίζει τις βασικές απαιτήσεις ποιότητας και ασφάλειας που απαιτούνται για τους ασθενείς σε όλη την αλυσίδα της μεταμοσχευτικής διαδικασίας σε όλα τα κράτη μέλη.
Ø έχει συνεργαστεί με ημικρατικό οργανισμό για τη δημιουργία λογισμικού ώστε τα όργανα νεφρά και πάγκρεας να κατανέμονται με αυτοποιημένη διαδικασία ιεράρχησης του καταλόγου αναμονής και να διασφαλίζεται η διαφάνεια στη μεταμοσχευτική διαδικασία και
Ø έχει αρχίσει ενέργειες για τη δημιουργία ηλεκτρονικών αρχείων, η τήρηση των οποίων θα συμβάλει στην εγγύηση ενός υψηλού επιπέδου προστασίας της δημόσιας υγείας.
Το ενδιαφέρον του Υπουργείου Υγείας για ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος μεταμοσχεύσεων δηλώνει την πρόθεση και ετοιμότητα της Κυβέρνησης να συμβάλει άμεσα και ενεργά στον τομέα της μεταμόσχευσης οργάνων. Είναι ευθύνη όλων μας να βοηθήσουμε να κατανοήσουν όλοι την ανάγκη της δωρεάς οργάνων και να την προωθήσουμε. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί το αξιόλογο έργο και η μεγάλη προσφορά της Μεταμοσχευτικής Κλινικής προς την ευαίσθητη ομάδα των νεφροπαθών αλλά και εν γένει στο κοινωνικό σύνολο.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω τη σημερινή συνέντευξη Τύπου και εύχομαι κάθε επιτυχία και ευόδωση των στόχων της Μεταμοσχευτικής Κλινικής και κάθε καλή συνέχεια στο εθελοντικό έργο του Συνδέσμου Μεταμοσχευμένων.