27/1/12

* Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου*Συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ *"Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης" Ι.Ι. Μάγερ

27/01/2012
Στο Greentree ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε μια πολύ δύσκολη μάχη υπερασπιζόμενος τις θέσεις της δικής μας πλευράς, πάντοτε με τις κατευθύνσεις που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναποφάσισε με το Εθνικό Συμβούλιο, είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρίστος Χριστοφίδης.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοφίδης είπε: «Γύρω από τις εκτιμήσεις και απόψεις που εκφράζονται για τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Greentree υπάρχει, λυπούμαστε να παρατηρήσουμε, μεγάλη υπερβολή σε σημείο που να εκφράζονται και ακρότητες.

Στο Greentree ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε μια πολύ δύσκολη μάχη υπερασπιζόμενος τις θέσεις της δικής μας πλευράς τόσο επί της ουσίας των ζητημάτων που συζητήθηκαν όσο και επί της διαδικασίας, σύμφωνα πάντοτε με τις κατευθύνσεις που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναποφάσισε με το Εθνικό Συμβούλιο μετά μάλιστα από δική του εισήγηση.

Στο Greentree, όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επισημαίνει στη δήλωση του, δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος γύρω από τα κεφάλαια που έχουν συζητηθεί. Αυτή η πραγματικότητα διαψεύδει όσους με βεβαιότητα προέβλεπαν υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς σε ζητήματα αρχών στα κεφάλαια τα οποία συζητήθηκαν. Διαψεύσθηκαν, επίσης, οι βεβαιότητες, όπως αυτές εκφράστηκαν από κάποιους, για κατάθεση δήθεν εγγράφου προτάσεων από τα Ηνωμένα Έθνη και άσκηση επιδιαιτησίας ή για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας. Για ακόμη μια φορά οι κινδυνολογίες αποδείχθηκαν αβάσιμες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στη δήλωση του επαναβεβαίωσε ότι η διαδικασία είναι ‘κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδήγησης’ και ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρόκειται να επιβάλουν λύσεις στις δύο πλευρές.

Η κριτική για τα αποτελέσματα επικεντρώνεται στην πρόθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, εάν τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη. Η βασικότερη προϋπόθεση που τίθεται για τη σύγκληση αυτής της διάσκεψης είναι όπως η διάσκεψη είναι σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στο τελευταίο Ψήφισμα 2026 για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εκφράζεται με συγκεκριμένο και σαφή τρόπο η θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας τέτοιας διάσκεψης. Το Ψήφισμα λέει κατά λέξη ότι ‘όλες οι εσωτερικές πτυχές μιας διευθέτησης θα πρέπει να έχουν επιλυθεί μέχρι τότε, ούτως ώστε να μπορέσουμε να κινηθούμε σε μια πολυμερή διάσκεψη αμέσως μετά, με τη συναίνεση των δύο πλευρών’.

Αυτή είναι και η θέση που υποστηρίζει σθεναρά η δική μας πλευρά, ότι, δηλαδή, δεν μπορούμε να πάμε σε διεθνή διάσκεψη χωρίς συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δύο πλευρών. Αυτή τη θέση υπερασπίστηκε σε μια σκληρή μάχη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη εξ ου και υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταστήσει για ακόμη μια φορά ξεκάθαρο ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να συναινέσει ή να παραστεί σε μια τέτοια διάσκεψη εάν δεν τηρούνται οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως ξεκαθάρισε ότι η δική μας πλευρά δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησία και τεχνητά χρονοδιαγράμματα.

Εκφράζουμε την ευαρέσκεια μας με τις θέσεις που εξέφρασαν σχετικά με τη διαδικασία, η πλειοψηφία των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά την πρόσφατη ενημέρωση του Σώματος από τον κ. Ντάουνερ, και ιδιαίτερα τις αναφορές ότι δεν πρέπει να τίθενται χρονοδιαγράμματα και να επισπεύδεται περισσότερο από ό,τι χρειάζεται η διαδικασία. Εκφράζουμε, επίσης, ευαρέσκεια για τη θέση της πλειοψηφίας σε σχέση με τη διατήρηση του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

Αυτό αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής μας πολιτικής και της επιλογής μας για εμπλοκή και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στις διαδικασίες για τη λύση του Κυπριακού.

Η δική μας πλευρά δεν έχει υποτιμήσει σε κανένα στάδιο των διαπραγματεύσεων ούτε τους κινδύνους ούτε τις οποιεσδήποτε μεθοδεύσεις. Είναι ακριβώς για αυτό τον λόγο που προβαίνουμε σε όλες τις αναγκαίες προληπτικές ενέργειες και αντλούμε διεθνή στήριξη κατοχυρώνοντας βασικές θέσεις της δικής μας πλευράς μέσα από δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να αποστείλει επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με την οποία θα επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να παραστεί σε μια τέτοια διάσκεψη εάν δεν τηρηθούν οι όροι, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τη δυνατότητα, στη Νέα Υόρκη, και σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της δικής μας πλευράς οι οποίες είναι πολύ καλά γνωστές σε όλους. Άλλωστε, αν θα μιλήσουμε για γραπτά, γνωρίζετε ότι αυτές οι θέσεις περιλαμβάνονταν και στην απαντητική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Εάν θα χρειάζονται οποιαδήποτε άλλα βήματα στην πορεία, κατά τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αυτό θα αξιολογηθεί με την έλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κύπρο και θα γίνουν τα ανάλογα βήματα».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα που αφορά το έργο που ανακοινώθηκε προ ημερών και που αφορά στην πόντιση καλωδίου για ηλεκτρική σύνδεση Κύπρου – Ισραήλ – Ευρώπης, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό και ιδιαίτερα φιλόδοξο έργο που αν αποδεικνύει κάτι είναι το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται πλέον στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και δημιουργούνται και επιχειρηματικές και οικονομικές, αλλά και πολιτικές δυνατότητες μετά την ανεύρεση φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».