13/1/12

Απάντηση του Υπουργείου Γεωργίας σε δημοσιεύματα αναφορικά με το αλιευτικό καταφύγιο Ακρωτηρίου

13/01/2012

Αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο σχετικά με την κατάργηση του κεκλιμένου επιπέδου ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών (ράμπας) και την καθαριότητα του χώρου στο αλιευτικό καταφύγιο Ακρωτηρίου, το Υπουργείο Γεωργίας,


Φυσικών Πόρων Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι πολιτική του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) είναι η κατασκευή και βελτίωση αλιευτικών καταφυγίων για την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών ψαράδων με στόχο τον ασφαλή ελλιμενισμό των σκαφών τους. Η κατασκευή - βελτίωση του αλιευτικού καταφυγίου Ακρωτηρίου αποτελεί μέρος των αντισταθμιστικών έργων που πρέπει να υλοποιηθούν στην κοινότητα Ακρωτηρίου για την κατασκευή της Μονάδας Αφαλάτωσης στην περιοχή.

Ενώ αρχικά το ΤΑΘΕ είχε προνοήσει για τη δημιουργία ράμπας εντός του αλιευτικού καταφυγίου, αυτή καταργήθηκε, αφού η έγκριση που δόθηκε από την Περιβαλλοντική Αρχή προνοούσε ελλιμενισμό μόνο επτά επαγγελματικών σκαφών. Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε για την εξοικονόμηση λιμενικού χώρου αφού το αλιευτικό καταφύγιο θα χρησιμοποιείται και ως σταθμός έκτακτης ανάγκης από σκάφη που δεν έχουν μόνιμο ελλιμενισμό σε αυτό. Επίσης, η κατασκευή ράμπας μέσα σε ένα τόσο μικρό αλιευτικό καταφύγιο θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας και ασφάλειας στα σκάφη που ελλιμενίζονται εκεί. Επισημαίνεται δε ότι ο χώρος γύρω από το αλιευτικό καταφύγιο παρέχει ικανοποιητικές προσβάσεις (φυσικές ράμπες) για τους ερασιτέχνες ψαράδες, οι οποίες έμειναν ανέπαφες για τον σκοπό αυτό.

Όσον αφορά την καθαριότητα του αλιευτικού καταφυγίου, το ΤΑΘΕ έχει αποστείλει πρόσφατα πρόταση αμοιβαίας οικονομικής συνεισφοράς προς το Κοινοτικό Συμβούλιο Ακρωτηρίου για σύναψη συμφωνίας για την καθαριότητα του χώρου και αναμένεται η απάντησή του. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται και με άλλους Δήμους και κοινοτικά συμβούλια στα όρια των οποίων υπάρχουν αλιευτικά καταφύγια.