30/12/11


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το Μακάρειο Νοσοκομείο και το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου
29/12/2011





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κα ΄Ελση Χριστόφια, επισκέφθηκε σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το Μακάρειο Νοσοκομείο και το Ογκολογικό Κέντρο, με την ευκαιρία του ερχομού του νέου έτους. Τον Πρόεδρο Χριστόφια συνόδευαν, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’, ο Υπουργός Υγείας κ. Σταύρος Μαλάς και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης.

Το πρωί ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο όπου, απευθυνόμενος στο προσωπικό, ευχήθηκε όπως «η Κύπρος μας να επανενωθεί και απαλλαχθεί από την κατοχή και τον εποικισμό για να ζήσουμε ως άνθρωποι ασκώντας όλα τα δικαιώματα μας μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

Θέλω να εκφράσω την αγάπη μου στο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, στη διεύθυνση, στο νοσηλευτικό προσωπικό και στους εργάτες, τις καθαρίστριες και βέβαια στους ασθενείς με την ευχή το συντομότερο να φύγουν από το Νοσοκομείο και να μην ξανάρθουν. Υγεία εύχομαι σε όλο τον κυπριακό λαό.

Το Γενικό Νοσοκομείο είναι καμάρι μας. Αναβαθμίζεται συνεχώς με τη θαλπωρή και τη συνεχή δράση και το ενδιαφέρον του Υπουργού Υγείας, αλλά και όλων των συντελεστών του Νοσοκομείου. Σύντομα θα έχουμε και Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα και σύντομα επίσης και στη Λεμεσό. Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε τις Ιατρικές Υπηρεσίες στον τόπο παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Η οικονομική κρίση ήρθε και θα περάσει. Αυτοί είναι οι κύκλοι που κάνει το σύστημα. Δυστυχώς. Θα περάσει όμως. Φορτώνονται, όμως, με επιπτώσεις οι απλοί άνθρωποι και θέλω να τους εκφράσω τη συμπαράστασή μου και να τους συγχαρώ για την κατανόηση που επιδεικνύουν και που δεν είναι η πρώτη φορά. Θυμάμαι πολύ καλά το 1974, μετά από το καταραμένο πραξικόπημα, την εισβολή και την κατοχή, πόσες θυσίες είχαν υποστεί οι απλοί άνθρωποι με επικεφαλής τα συνδικάτα. Και τώρα επιδεικνύεται η κατανόηση που πρέπει να επιδειχθεί από τους εργαζόμενους και θέλω να καλέσω ακόμη μια φορά εκείνους που έχουν και κατέχουν να επιδείξουν την ίδια κατανόηση και την ίδια προθυμία. Δεν λέω ότι δεν κάνουν τίποτε αλλά μπορούν να κάνουν περισσότερα κατά τη δική μου την εκτίμηση».

Ακολούθως ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισκέφθηκε θαλάμους νοσηλείας του Νοσοκομείου, μίλησε με τους ασθενείς και υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Νοσοκομείου.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Μακάρειο Νοσοκομείο, όπου επισκέφθηκε τα παιδιά που νοσηλεύονται εκεί.

Αργότερα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η συνοδεία του μετέβησαν στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, όπου επισκέφθηκαν τους ασθενείς στους οποίους ευχήθηκαν ταχεία ανάρρωση.

Μιλώντας στο προσωπικό του Ογκολογικού Κέντρου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Δημιουργούνται έντονα συναισθήματα επειδή είναι χώρος πόνου του ανθρώπου. Και θα ήθελα να ευχηθώ καλό κουράγιο στους γιατρούς, στις νοσοκόμες και τους νοσοκόμους και σε όσους ασχολούνται και υπηρετούν αυτό τον κόσμο. Και επίσης στους ασθενείς εύχομαι καλή ανάρρωση και στους συγγενείς πάρα πολλή υπομονή».

Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται δύναμη και εγκαρτέρηση. Όταν δεις αυτές τις περιπτώσεις διερωτάσαι γιατί υπάρχει τόση κακία στην κοινωνία. Πρώτα απ’ όλα αντιλαμβάνεσαι ποιος είναι ο πραγματικός μας προορισμός, άρα, το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι θα πρέπει να δίνουμε τη μάχη και κατά των ασθενειών, αλλά και τη μάχη για μια καλύτερη κοινωνία, χωρίς να βλάπτουμε τον συνάνθρωπό μας. Αγάπη στον συνάνθρωπό μας και αλληλεγγύη. Και αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ένα είδος, το οποίο ένεκα του βομβαρδισμού που δεχόμαστε από έξω και της καλλιέργειας του άκρατου ατομικισμού αρχίζει να λιγοστεύει και πρέπει να το επανακαλλιεργήσουμε μέσα στις ψυχές μας, μέσα στις καρδιές μας».

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχήθηκε «το νέο έτος να φέρει σε αυτό τον χώρο του Ογκολογικού λιγότερο κόσμο, να φέρει μια ανάσα αγάπης και ευτυχίας στον τόπο με την απελευθέρωση της Κύπρου και την επανένωση του λαού της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μέσα σε συνθήκες ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας».