1/11/11


Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου επισκέφθηκε την Πανεπιστημιούπολη

01/11/2011





Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου επισκέφθηκε σήμερα την Πανεπιστημιούπολη, όπου παρακάθισε σε σύσκεψη με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Κωνσταντίνο Χριστοφίδη.

Ακολούθως, ο κ. Ομήρου προέβη στην εξής δήλωση: «Ήταν φυσικό να βρεθώ εδώ στο ανώτατο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας για να εκφράσω την πλήρη στήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων στις φιλοδοξίες, στα προγράμματα και στο μέλλον του Πανεπιστημίου Κύπρου. Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση γιατί το Πανεπιστήμιο σε όλα αυτά χρόνια της λειτουργίας του συνεχώς αναβαθμίζεται, συνεχώς καταξιώνεται μέσα στον ευρωπαϊκό και στον διεθνή πανεπιστημιακό χώρο, έχει ανοίξει φιλόδοξα τα φτερά του και το κύρος και η υπόσταση του πλέον απολαμβάνουν διεθνούς αναγνώρισης.

Στην Κύπρο δεν έχουμε βαριά βιομηχανία, ούτε μπορούμε να αποκτήσουμε βαριά βιομηχανία. Είμαστε μια χώρα χωρίς πρώτες ύλες, χωρίς νερό, χωρίς μεταλλεύματα. Συνεπώς, πρέπει να αξιοποιήσουμε και να επενδύσουμε πάνω στο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουμε, στους ανθρώπους, στη γνώση, στην έρευνα, στις νέες τεχνολογίες. Εδώ είναι το ‘στάδιον δόξης λαμπρόν’. Αυτό θα φέρει ευημερία, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Και είναι γι’ αυτό που η συνεχής ανάπτυξη του ανώτατου ακαδημαϊκού ιδρύματος της χώρας, και βεβαίως και άλλων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θα καταστήσει την Κύπρο ένα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, αλλά και θα το μετατρέψει σε ατμομηχανή της ανάπτυξης, μέσα από τη διαδικασία αυτή με τις επενδύσεις στην έρευνα, στη γνώση και στην τεχνολογία.

Σε ό,τι αφορά στα προβλήματα και τα αιτήματα του Πανεπιστημίου, η Βουλή θα ‘τείνει ευήκοον ους’, και στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές θα υπάρξει η δυνατότητα, ασφαλώς, των πρυτανικών Αρχών να παρουσιαστούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους, και είμαι βέβαιος ότι, παρά την οικονομική κρίση που διερχόμαστε και την ανάγκη να υπάρξει από όλους μας μια αυτοσυγκράτηση και μια πολιτική λιτότητας, θα πρέπει ταυτόχρονα να υπάρξει και αξιολόγηση πού υπάρχουν περιθώρια για λιτότητα, πού υπάρχουν περιθώρια για εξοικονόμηση και βεβαίως πρέπει, επίσης, και μια άλλη παράμετρος να συνεκτιμηθεί, εκείνη της ισόρροπης μεταχείρισης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που στηρίζονται από το κράτος».

Από πλευράς του, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ήταν πάντα ένας σημαντικός σύμμαχος του Πανεπιστημίου Κύπρου και βρισκόταν δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια που αναπτύχθηκε η Πανεπιστημιούπολη, αλλά και το Πανεπιστήμιο Κύπρου γενικότερα. «Σε ώρες κρίσης, σε ώρες δύσκολες, τα σύγχρονα έθνη επενδύουν στην παιδεία, στα πανεπιστήμια τους και στους νέους ανθρώπους, γιατί ακριβώς είναι αυτοί οι άνθρωποι που μπορούν να μας βγάλουν από αυτή την κρίση», είπε ο κ. Χριστοφίδης, και σημείωσε: «Χαιρόμαστε γιατί η Βουλή συμμερίζεται αυτές τις απόψεις και είμαστε σίγουροι ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμη πιο σημαντικά για την περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κύπρου».

Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε παράλληλα πως είναι σημαντικό, παρά την οικονομική κρίση, το Πανεπιστήμιο να συνεχίσει την ανάπτυξη του ως η ατμομηχανή ανάπτυξης και καινοτομίας του τόπου, έτσι ώστε πολύ περισσότεροι νέοι να βρεθούν ανάμεσά μας για να δημιουργήσουν εκείνη την κριτική μάζα που θα μπορέσει να βγάλει τον τόπο από κάποια αδιέξοδα.

Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ομήρου είπε: «Είμαστε σε αναμονή της δήλωσης του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα αποτελέσματα αυτής της τριμερούς συνάντησης της Νέας Υόρκης, η οποία επεφύλαξε πολλές εκπλήξεις διαδικαστικού και όχι μόνο χαρακτήρα. Αλλά είναι ορθό, και αυτό επιβάλλει η σοβαρότητα και η ευθύνη, να έχουμε μια πρώτη ενημέρωση προτού εκφράσουμε οπουδήποτε επίσημη τοποθέτηση».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ο φόβος να κλειδωθούν κάποιες θέσεις οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί από κάποιους ως απαράδεκτες, ο κ. Ομήρου απάντησε: «Εμείς είπαμε την άποψη μας, δηλαδή ότι υπήρξαν πολλές ευκαιρίες καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων να αποσυρθούν προτάσεις που ούτως ή άλλως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτές από τον λαό, όπως η εκ περιτροπής προεδρία, η σταθμισμένη ψήφος, δηλαδή παραβίαση δημοκρατικών αρχών που σχετίζονται με το θεμελιώδη κανόνα της δημοκρατίας, που είναι η αρχή της πλειοψηφίας. Ο λαός μας δεν πρόκειται να αποδεχθεί ρυθμίσεις που παραβιάζουν αυτό τον κανόνα. Από εκεί και πέρα, δεν έχω γνώση του τι έχει συμβεί ακριβώς με αυτό το θέμα. Έχω αντιληφθεί ότι εξακολουθεί να παραμένει αυτή η πρόταση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Πολύ κακώς. Κατά τη γνώμη μου υπήρξε ακόμη μια δυνατότητα, αυτή της άρνησης του κ. Έρογλου να αποδεχθεί συνολικά την πρόταση».