1/11/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών κ. Κίκη Καζαμία σε εκδήλωση για παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Έργου Μείωσης του Διοικητικού Φόρτου, στη Λευκωσία
01/11/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 6:30 μ.μ.



Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλοσωρίζουμε στην αποψινή μας εκδήλωση για να σας παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα του Έργου Μείωσης του Διοικητικού Φόρτου, το οποίο υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την εταιρεία KPMG Ltd.

Όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το διαχρονικά αυξανόμενο πρόβλημα της γραφειοκρατίας στην Κύπρο επηρεάζει δυσμενώς πολίτες και επιχειρήσεις. Όλοι μας σε κάποια στιγμή ήρθαμε αντιμέτωποι με πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες που πηγάζουν μέσα από διάφορες υποχρεωτικές κρατικές παρεμβάσεις. Ως Υπουργείο Οικονομικών αντιλαμβανόμαστε το χρόνιο αυτό πρόβλημα που ταλανίζει πολίτες, επιχειρήσεις και δημόσια υπηρεσία και προσπαθούμε να προβούμε σε μια σειρά από σημαντικές ενέργειες για αντιμετώπιση του όλου ζητήματος.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προωθείται στην Κύπρο από το 2007 η Βελτίωση του Ρυθμιστικού Πλαισίου, η οποία ουσιαστικά εστιάζεται στη μείωση της γραφειοκρατίας και έχει ως στόχο την καλύτερη διακυβέρνηση. Όπως γνωρίζετε, η Βελτίωση του Ρυθμιστικού Πλαισίου είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στα πλαίσια της Στρατηγικής της Ευρώπης 2020 και θεωρείται ένα από τα πλέον σημαντικά εργαλεία για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της Ευρώπης για μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Ως Υπουργείο Οικονομικών έχουμε την πεποίθηση ότι η Βελτίωση του Ρυθμιστικού Πλαισίου αποτελεί, ακριβώς, αυτό το έναυσμα για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στην Κύπρο. Αποτελεί επίσης το έναυσμα και για την περαιτέρω προώθηση δομικών αλλαγών που επιβάλλονται να γίνουν για την αναβάθμιση και βελτίωση της δημόσιας υπηρεσίας του τόπου και, κατ΄ επέκταση, για την καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων.

Ως Υπουργείο αλλά και ως Κυβέρνηση αποδίδουμε μεγάλη σημασία σε πρωτοβουλίες που προωθούν τη μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού φόρτου στις επιχειρήσεις, καθώς όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και είναι αυτές που ταλανίζονται περισσότερο από τις περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες.

Είναι αποδεδειγμένο μέσα από την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών που θεωρούνται πρωτοπόρες στο όλο θέμα ότι η μείωση του διοικητικού φόρτου οδηγεί στην απελευθέρωση πόρων προς περισσότερο παραγωγικές δραστηριότητες, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό και την παραγωγικότητα και στο σύνολο το ΑΕΠ της οικονομίας. Σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση δεν είναι μόνο θεμιτές αλλά και επιβεβλημένες.

Μέσα σ΄ αυτό λοιπόν το πλαίσιο, προωθήθηκε στην Κύπρο η υλοποίηση του Έργου Μείωσης του Διοικητικού Φόρτου που επωμίζονται οι επιχειρήσεις μέσα από την εφαρμογή νομοθεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας που τις αφορούν άμεσα, με έμφαση σε εφτά τομείς προτεραιότητας. Αναφέρουμε ότι ως Κύπρος, μαζί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε αναλάβει δέσμευση έναντι της ΕΕ να μειώσουμε τον διοικητικό φόρτο για τις επιχειρήσεις, και έχουμε υιοθετήσει ως εθνικό στόχο μείωσης του διοικητικού φόρτου στην εθνική μας νομοθεσία μέχρι το 2012, το 20%.

Οι εισηγήσεις μείωσης του διοικητικού φόρτου που υποβλήθηκαν στα πλαίσια του Έργου έχουν ως σκοπό την επίτευξη του εθνικού μας στόχου μέχρι το 2012. Οι εισηγήσεις τέθηκαν ήδη για υλοποίηση σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα Τμήματα/Υπηρεσίες, τα οποία και ευχαριστούμε για τη συνεργασία τους κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του Έργου.

Σε αυτό το σημείο τονίζουμε για ακόμη μια φορά ότι πολύ σημαντική προϋπόθεση για την έγκαιρη και επιτυχημένη εφαρμογή των εισηγήσεων μείωσης του διοικητικού φόρτου είναι η συνεχής συνεργασία με τον δημόσιο τομέα. Γνωρίζουμε ότι για να αλλάξουν κάποια πράγματα προς το καλύτερο απαιτείται βασικά αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας. Γνωρίζουμε επίσης ότι η αλλαγή αυτή θα επέλθει μέσα από μια χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία. Είναι γι’ αυτό λοιπόν που ζητούμε την έμπρακτη στήριξη όλων σας για να καταφέρουμε να επιτύχουμε τον εθνικό μας στόχο μέχρι το 2012. Το Υπουργείο Οικονομικών βασίζεται σε εσάς για να μπορέσει να προωθήσει τις απαραίτητες δομικές αλλαγές για μια καλύτερη δημόσια υπηρεσία και για τον πολίτη αλλά και για την οικονομία του τόπου γενικότερα.

Σε αυτή την προσπάθεια για επίτευξη του εθνικού μας στόχου πολύ σημαντική είναι και η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα. Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι αυτός που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ταλανίζουν τις επιχειρήσεις μας. Η συνεισφορά του καθ΄ όλη τη διάρκεια του Έργου ήταν πολύτιμη γι’ αυτό και ευχαριστούμε όλους τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα που βρίσκονται απόψε μαζί μας. Αναμένουμε ότι θα έχουμε την ίδια αγαστή συνεργασία και στήριξη από εσάς και στην εφαρμογή των εισηγήσεων μείωσης του διοικητικού φόρτου, οι οποίες θα ωφελήσουν πρώτα από όλους τον ιδιωτικό τομέα και κατ΄ επέκταση την οικονομία του τόπου.