2/11/11

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια μετά τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη
01/11/2011
Θα ήθελα να προβώ σε ορισμένα σχόλια σχετικά με τις συνομιλίες καθώς και για διάφορα σχόλια και τοποθετήσεις που έγιναν στην Κύπρο. Πρώτα για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.



Για ό,τι είχαμε υπόψη μας σχετικά με τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, εμείς ενημερώσαμε πλήρως το Εθνικό Συμβούλιο. Όπως κάνουμε πάντα. Ερχόμενοι στη Νέα Υόρκη, είχαμε υπόψη ότι η συνάντηση θα διεξαγόταν με τον ίδιο τρόπο που πραγματοποιήθηκαν οι τρεις προηγούμενες. Όταν φτάσαμε πληροφορηθήκαμε διαφοροποίηση της μεθοδολογίας. Προβήκαμε σε έντονα διαβήματα προς τον ΟΗΕ και ζητήσαμε τη δραστήρια εμπλοκή του ΓΓ στις συνομιλίες στο πλαίσιο των καλών του υπηρεσιών. Κάτι που τελικά έγινε αποδεκτό.

Στο χρονικό διάστημα που ο ΓΓ του ΟΗΕ απουσίαζε από τη συνάντηση, λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων, έγιναν χωριστές συναντήσεις των ανθρώπων του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες και τις διαπραγματευτικές τους ομάδες. Σ’ αυτές τις συναντήσεις συζητήθηκαν εκατέρωθεν θέσεις των δύο πλευρών όπως διατυπώθηκαν στις συνομιλίες στην Κύπρο, χωρίς την οποιαδήποτε διαμεσολάβηση ή επιδιαιτησία, όπως ελέχθη από κάποιους στην Κύπρο. Ούτε και κατατέθηκαν γεφυρωτικές προτάσεις, όπως επίσης ελέχθη.

Η παρουσία του ΓΓ στις συνομιλίες ήταν πολύωρη. Η ουσία όμως ποια είναι; Η ουσία είναι ότι στη συνάντηση δεν έγινε, δυστυχώς, κατορθωτό να γίνει το μεγάλο βήμα για να υπάρξει στροφή στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Είναι γι’ αυτό που ο ΓΓ, συνεκτιμώντας μαζί μας τα αποτελέσματα της συνάντησης, αλλά και της εντατικής φάσης των διαπραγματεύσεων, πρότεινε να συναντηθούμε ξανά περί τα μέσα του ερχόμενου Γενάρη. Ο στόχος μέχρι τότε είναι να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στα διάφορα ουσιώδη θέματα του Κυπριακού, πράγμα δύσκολο έχοντας υπόψη τις διαφορές. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Αξιολογώντας τις αντιδράσεις αλλά και αρκετές αυθαίρετες και αστήρικτες επικρίσεις και συμπεράσματα που γίνονται στην Κύπρο, διερωτώμαι τελικά ποιο μήνυμα και ποιες εντυπώσεις δημιουργούμε στον διεθνή παράγοντα. Διερωτώμαι τελικά αν πραγματικά έχουμε κατανοήσει ότι η λύση θα είναι συμβιβαστική και αν θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως είναι η διαχρονική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς από το 1977 και όπως επαναβεβαίωσε επανειλημμένα το Εθνικό Συμβούλιο. Πάνω σ’ αυτή τη βάση εμείς διαπραγματευόμαστε συνεπείς στις αρχές λύσης του Κυπριακού και επιδεικνύοντας τον απαραίτητο ρεαλισμό.
Ενημερώνουμε πλήρως το Εθνικό Συμβούλιο για όλες τις εξελίξεις και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε. Αυτό καταμαρτυρούν τα κοινά ανακοινωθέντα του Εθνικού Συμβουλίου.

Την ώρα που δίνουμε τη μάχη της επίλυσης του Κυπριακού ενώπιον του ΓΓ είναι το λιγότερο παράδοξο και αφύσικο στο εσωτερικό μέτωπο να διατυπώνονται αυθαίρετα συμπεράσματα λες και ο στόχος είναι όχι μια δημιουργική στάση για επίλυση του προβλήματος αλλά η εκ των προτέρων απόφαση να αμαυρωθούν οι προσπάθειες του Προέδρου και της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες. Αυτή η εικόνα που εκπέμπει το εσωτερικό μέτωπο στον διεθνή παράγοντα σας διαβεβαιώ ότι σημειώνεται αρνητικά από τον διεθνή παράγοντα. Τελικά με μια τέτοια στάση ζημιώνουμε την ελληνοκυπριακή πλευρά και σε τελευταία ανάλυση την Κύπρο και τον αγώνα του λαού μας για λύση και επανένωση.

Εμείς, όσο κρατούν οι συνομιλίες, θα επιδεικνύουμε καλή θέληση και θα είμαστε έτοιμοι για λύση η οποία να είναι συμφωνημένη, λειτουργική, να στηρίζεται σε αρχές και να υπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα ολόκληρου του κυπριακού λαού.