2/11/11

Δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι Μουν μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στη Νέα Υόρκη

01/11/2011





Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ νέου τις Α.Ε. κ.κ. Χριστόφια και Έρογλου για την αποδοχή της πρόσκλησής μου να με συναντήσουν στο Greentree τις τελευταίες δύο ημέρες.

Αυτή ήταν η τέταρτη κοινή μας συνάντηση στην προσπάθειά μας να οικοδομήσουμε συνολική διευθέτηση για το Κυπριακό. Συναντηθήκαμε για τελευταία φορά στη Γενεύη τον Ιούλιο. Σ’ εκείνη τη συνάντηση συμφωνήσαμε ότι τα δύο μέρη θα εντατικοποιούσαν τις συνομιλίες για να επιτύχουμε συγκλίσεις στα εκκρεμή βασικά θέματα των διαπραγματεύσεων.

Από τον Ιούλιο, σε αυτή την εντατικοποιημένη φάση, οι ηγέτες συναντήθηκαν 19 φορές. Ήταν μια δύσκολη περίοδος σε κάποιες στιγμές, αλλά και οι δύο πλευρές παρέμειναν προσηλωμένες και επιτεύχθηκε πρόοδος σε κάποια βασικά εκκρεμή θέματα. Σημαντική πρόοδος επιτεύχθηκε στα κεφάλαια της οικονομίας, της ΕΕ και τις εσωτερικές πτυχές της ασφάλειας. Πολύ λιγότερη πρόοδος επιτεύχθηκε στα σημαντικά κεφάλαια της διακυβέρνησης, του περιουσιακού, του εδαφικού και της ιθαγένειας.

Προσκάλεσα τους κ.κ. Χριστόφια και Έρογλου στο Greentree με την ελπίδα να επιτύχουμε περαιτέρω συγκλίσεις σε αυτά τα βασικά θέματα. Επωφελήθηκα επίσης της ευκαιρίας της παραμονής μας στο Greentree για να αξιολογήσω πόσο κοντά βρίσκονται οι δύο πλευρές στο να επιτύχουν λύση.

Οι δύο πλευρές πέτυχαν ενθαρρυντική πρόοδο κατά τη διάρκεια των δύο αυτών ημερών σε κάποια από τα εναπομείναντα βασικά θέματα. Όπως σημείωσε ο Ειδικός μου Σύμβουλος, οι συζητήσεις υπήρξαν θετικές, παραγωγικές και εντατικές. Το γεγονός αυτό μου δημιούργησε την πεποίθηση ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση. Και οι δύο ηγέτες με διαβεβαίωσαν ότι πιστεύουν πως μπορούν να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία.

Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει. Οι κ.κ. Χριστόφιας και Έρογλου έχουν συμφωνήσει ότι περαιτέρω προσπάθειες είναι απαραίτητες τους επόμενους δύο μήνες για να προχωρήσουμε προς το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων. Ο Ειδικός μου Σύμβουλος και η ομάδα του παραμένουν έτοιμοι να βοηθήσουν. Προσκάλεσα τους δύο ηγέτες σε νέα συνάντηση μαζί μου με την ίδια μορφή τον Ιανουάριο. Μέχρι τότε, αναμένω ότι οι εσωτερικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος θα έχουν επιλυθεί ούτως ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε πολυμερή διάσκεψη λίγο αργότερα.