1/11/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στο 25ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών, στη Λεμεσό
01/11/2011





Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στην όμορφη πόλη της Λεμεσού, πόλη που χαρακτηρίζεται από πλούσια πολιτιστική παράδοση αλλά και φυσική ομορφιά. Η Λεμεσός τα τελευταία χρόνια φιλοδοξεί να αποτελέσει σημαντικό ορόσημο στα επιστημονικά δρώμενα του τόπου με την ίδρυση και λειτουργία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Μια από τις πολυάριθμες και αξιόλογες δραστηριότητες του ΤΕΠΑΚ είναι η διοργάνωση του σημερινού Συνεδρίου από το Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών και άλλους φορείς.

Ο τομέας των οπωροκηπευτικών αποτελεί έναν από τους πλέον ευρείς τομείς της γεωργίας. Ρίχνοντας κανείς μια ματιά στις θεματικές ενότητες του συνεδρίου διαπιστώνει ότι αυτές αφορούν όλους σχεδόν τους κλάδους της φυτικής παραγωγής, όπως ο κλάδος της δενδροκομίας, της λαχανοκομίας, της αμπελουργίας και της ανθοκομίας στους οποίους απασχολείται μια μεγάλη μερίδα της γεωπονικής επιστημονικής κοινότητας αλλά και του αγροτικού κόσμου της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια στην εγχώρια αλλά και στις διεθνείς αγορές, οι αυξανόμενες πιέσεις για την εξασφάλιση ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων για τον καταναλωτή και ικανοποιητικού εισοδήματος για τον αγρότη και, παράλληλα, η διασφάλιση του σεβασμού και της προστασίας του περιβάλλοντος καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για παραγωγή και διάχυση της επιστημονικής γνώσης και πληροφόρησης. Θέματα όπως η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών στη γεωργία, η βελτίωση των τεχνικών καλλιέργειας και η διασφάλιση της αειφορίας μπορούν να τύχουν εφαρμογής με σκοπό τη βελτίωση της παραγωγικότητας αλλά και της ποιότητας της γεωργικής παραγωγής μας.

Η παρουσία στο ακροατήριο συνέδρων τόσο από την ερευνητική κοινότητα όσο και από τον χώρο των εφαρμογών θα διασφαλίσει, πιστεύω, την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του Συνεδρίου σας στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Με την προσδοκία ότι η γεωργική έρευνα θα ενισχυθεί για την επίλυση των προβλημάτων της γεωργίας και ότι τα πορίσματα του συνεδρίου θα αξιοποιηθούν τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και από τους αγρότες, προς όφελος όλων, κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του 25ου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών.