3/11/11

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου του Ισραήλ

03/11/2011
Εμείς δεν θα απειλήσουμε κανέναν και ούτε φυσικά θα δεχθούμε απειλές από κανέναν, είπε σήμερα ο Πρόεδρος του Ισραήλ κ. Σιμόν Πέρες, ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας επισήμανε ότι οι κινήσεις και οι ενέργειες των κρατών πρέπει να σέβονται τη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο.



Μετά τις συνομιλίες που είχαν, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Πέρες στην Κύπρο, οι δύο Πρόεδροι έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Σε ερώτηση κατά πόσον το Ισραήλ βρίσκεται πιο κοντά σε μια στρατιωτική επιχείρηση για να σταματήσουν οι προσπάθειες που κάνει το Ιράν αναφορικά με το θέμα των πυρηνικών όπλων, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, μιλώντας μέσω διερμηνέα, μεταξύ άλλων, είπε: «Το Ιράν αποτελεί κίνδυνο για όλο τον κόσμο. To Ιράν δεν έχει έλλειψη αερίου, δεν έχει έλλειψη πετρελαίου. Αυτό που έχει απειλήσει να κάνει είναι να επιτεθεί σε άλλα κράτη που αποτελούν και μέλη του ΟΗΕ».

Πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να επιτρέψουμε τη δημιουργία μιας πυρηνικής βόμβας», σημειώνοντας ότι αυτό έχει επισημανθεί από πολλούς ηγέτες κρατών. Είπε ακόμη ότι «θα πρέπει να τεθεί ένα τέρμα στο Ιράν που βλέπει τον εαυτό του ως ηγεμόνα της περιοχής» και πως «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να τηρήσει τις ευθύνες και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».

Σε ερώτηση πώς βλέπουν οι δύο Πρόεδροι τη συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα των ερευνών για ανεύρεση υδρογονανθράκων και πώς αντιμετωπίζονται οι τουρκικές προκλήσεις, και σε ερώτηση συγκεκριμένα προς τον Πρόεδρο Πέρες αν υπάρχει προοπτική συνεργασίας των δύο χωρών στο στρατιωτικό επίπεδο, ο κ. Πέρες είπε: «Αυτό το οποίο κάνουμε εμείς είναι να βασιζόμαστε στο διεθνές δίκαιο. Δεν πιστεύω, αυτή τη στιγμή, ότι ο κόσμος όλος είναι ένα κέντρο που αντιμετωπίζει στρατιωτικές απειλές από παντού. Αυτό το οποίο πρέπει να πράξουμε είναι να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο διότι αυτό αποτελεί τη βάση των πολιτικών μας σχέσεων. Εμείς δεν θα απειλήσουμε κανέναν και ούτε φυσικά θα δεχθούμε απειλές από κανέναν.

Πιστεύω ότι όλα τα προβλήματα πρέπει να έρχονται σε διεθνές επίπεδο και πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως υπεύθυνες χώρες για την ειρηνική επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων. Εγώ ποτέ δεν είπα ότι είμαστε εχθροί με τους Τούρκους, είμαστε φίλοι με τους Τούρκους, όπως και αυτό που κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι να είναι φίλη με τα αραβικά κράτη. Εγώ δεν θα σας πω σε καμιά περίπτωση να μην είστε φίλοι με τα αραβικά κράτη. Για ποιο λόγο να μην είστε; Φυσικά και πρέπει να είστε διότι αυτό θα διευκολύνει περαιτέρω την επίλυση των προβλημάτων. Αυτό που πιστεύω όμως είναι ότι δεν θα πρέπει να εμμένουμε σε κάθε λέξη. Όλα τα ζητήματα θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με ένα ρεαλιστικό τρόπο και μια ρεαλιστική προοπτική και πιστεύω ότι στο τέλος θα υπερισχύσει το διεθνές δίκαιο στο παγκόσμιο στερέωμα σε ό,τι αφορά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Θα μπορούσα με μια λέξη να πω ότι συμφωνώ με αυτή τη σοφή ανάλυση που έχει κάνει ο Πρόεδρος Πέρες. Θέλω απλώς να προσθέσω ότι χαιρετίζω το μήνυμα ειρήνης και φιλίας που εκπέμπει από αυτό το βήμα ακριβώς ο Πρόεδρος Πέρες προς την ηγεσία της Τουρκίας και ευρύτερα και να πω ακόμη ότι τέτοιο μήνυμα απευθύνει και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από αυτό το βήμα.

Ασφαλώς, όπως έχει τονίσει και τονίζω και εγώ με τη σειρά μου, οι σχέσεις πρέπει να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και οι κινήσεις και οι ενέργειες των κρατών πρέπει να σέβονται τη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο. Αρα, τα όσα πράττει η Τουρκία αυτή τη στιγμή από εμάς φυσιολογικά καταγγέλλονται σε διάφορα διεθνή βήματα, ξεκινώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Κάναμε διαβήματα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προς την ΕΕ, μόλις πρόσφατα έκανα παρέμβαση στο Συμβούλιο και έχει εγγραφεί το θέμα για να συζητηθεί στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Κατά συνέπεια, η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην ανεύρεση των υδρογονανθράκων, αλλά και σε ό,τι αφορά στη λύση του κυπριακού προβλήματος. Για να μπορεί η Τουρκία, όντως ως φιλειρηνική χώρα, να παρουσιαστεί ως φιλειρηνική χώρα και να διεκδικήσει με πολλές δυνατότητες την ένταξή της στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά στην αμυντική συνεργασία, υπάρχουν συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι συμφωνίες κοινής δράσης για επίθεση σε οποιονδήποτε ή για αντιμετώπιση επίθεσης. Δεν έχουμε τέτοιες συμφωνίες. Η προσπάθεια μας είναι και μέσα από αυτές τις συμφωνίες να δουλέψουμε ούτως ώστε να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή. Και σε ό,τι αφορά στους υδρογονάνθρακες επιμένουν οι δύο χώρες ότι αυτό το δώρο που μας έχει προσφέρει η φύση να αξιοποιηθεί από τις δύο χώρες μέσα από μια στενή συνεργασία για το καλό των δύο λαών, αλλά και της ειρήνης στην περιοχή».