3/11/11

Πρόποση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου του Κράτους του Ισραήλ κ. Σιμόν Πέρες
03/11/2011
Να μην μεταδοθεί πριν από τις 7.30 μ.μ.



Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε Σιμόν Πέρες,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω εσάς και τη συνοδεία σας στην Κύπρο. Η επίσκεψή σας, η οποία πραγματοποιείται οκτώ μόλις μήνες από την επίσημη επίσκεψή μου στο Ισραήλ, πιστεύω ότι αντανακλά τη βελτίωση των σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Ως γείτονες χώρες στον σημαντικό από ιστορικής, στρατηγικής και οικονομικής άποψης χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, το χώρο που αποτέλεσε το λίκνο του ανθρώπινου πολιτισμού, έχουμε υποχρέωση να εντείνουμε τις προσπάθειές μας έτσι ώστε οι διμερείς μας σχέσεις, αλλά και γενικότερα οι σχέσεις μεταξύ των κρατών της περιοχής, να εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και να επικρατούν η φιλία, η συνεργασία και ο αλληλοσεβασμός.

Χαίρομαι ιδιαίτερα για την επίσκεψη του Προέδρου Πέρες στην Κύπρο. Γνωρίζω τα θερμά αισθήματά του για την Κύπρο και είμαι πεπεισμένος ότι η επίσκεψή του εδώ –που δεν είναι η πρώτη, αφού έχει επισκεφθεί προηγουμένως το νησί μας υπό άλλη ιδιότητα- θα αποτελέσει ακόμη ένα σημαντικό βήμα στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών μας.

Κυρίες και κύριοι,

Κατά τη διάρκεια των επίσημων συνομιλιών σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να ανασκοπήσουμε το επίπεδο των διμερών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ και να συζητήσουμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή μας αλλά και το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Είναι κοινή μας εκτίμηση ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα επιτυγχάνεται ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Όσον αφορά στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ενημέρωσα τον Πρόεδρο Πέρες για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησής μου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον κ. ΄Ερογλου, στη Νέα Υόρκη.

Θέλω να τονίσω πως η ελληνοκυπριακή πλευρά παρακάθεται στις συνομιλίες με θετικό πνεύμα και με εποικοδομητικές προτάσεις, παρά τη συνέχιση της παράνομης κατοχής και του εποικισμού του 37% των εδαφών της Κύπρου από την Τουρκία και παρά τις απειλές που εκτοξεύει και τις δυσκολίες που παρεμβάλλει στη διαδικασία των συνομιλιών η χώρα αυτή.

Ευελπιστώ ότι σύντομα θα καταφέρουμε να πετύχουμε τη λύση εκείνη που θα μας επιτρέψει να πορευτούμε μαζί – Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι – σε μια ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος ενωμένο, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Μια λύση που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο, θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού της και δεν θα επιτρέπει την επέμβαση τρίτων στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας.

Το ίδιο ελπίζουμε και για τις σχέσεις του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Ευελπιστούμε σύντομα να επαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία στο Μεσανατολικό, να επιτευχθεί ειρήνη και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στο φίλο Παλαιστινιακό λαό να ζήσει στο δικό του κράτος και στο φίλο Ισραηλινό λαό να ζήσει στον ιστορικό του χώρο, σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας. Είμαστε, κύριε Πρόεδρε, έτοιμοι ως Κύπρος, με πυξίδα τις φιλικές μας σχέσεις με τους δύο λαούς, να συμβάλουμε με όποιο τρόπο επιθυμούν οι δύο πλευρές προς αυτήν την κατεύθυνση.

Συζητήσαμε, επίσης, τις εξελίξεις που αναδιαμορφώνουν τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Κύπρος και Ισραήλ φαίνεται να διαθέτουν ικανοποιητικά αποθέματα υδρογονανθράκων που διασφαλίζουν ένα καλύτερο αύριο για τους λαούς των δύο χωρών. Η ευλογία αυτή θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ευημερία και να εδραιώνεται η ειρήνη για να διασφαλιστεί ότι οι γενιές που ακολουθούν θα ζήσουν σ’ ένα καλύτερο αύριο. Η απόφασή μας για έναρξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 12, στο πλαίσιο πάντοτε του διεθνούς δικαίου, αυτόν τον στόχο υπηρετεί.

Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν και συνεχίζει να είναι εκτός των αποδεκτών κανόνων συμπεριφοράς ενός κράτους που διακηρύττει ότι επιθυμεί την ειρήνη στην περιοχή και ότι προσβλέπει στην ένταξή της στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Βιώνουμε για μια ακόμη φορά την προκλητικότητα και την επιθετικότητα της Άγκυρας. Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας ήταν, πιστεύω, αρκούντως ξεκάθαρη και ελπίζω η ηγεσία της Τουρκίας να έχει λάβει τα κατάλληλα μηνύματα.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι,

Η Μεσόγειος, και ιδιαίτερα η περιοχή μας, αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων. Είναι κοινή η διαπίστωσή μας ότι μόνο με τη συνεργασία όλων των κρατών που βρέχονται από αυτήν είναι δυνατό να καταστεί θάλασσα ειρήνης και δημιουργίας. Ένας χώρος όπου οι κυβερνήσεις και οι λαοί θα έχουν ως φάρο την προώθηση της συνεργασίας για εφαρμογή των αρχών της δημοκρατίας, του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, του σεβασμού στο περιβάλλον και της εδραίωσης σχέσεων καλής γειτονίας.

Η διεθνής οικονομία δοκιμάζεται αυτή την εποχή. Οι κινητοποιήσεις των λαών σε διάφορα μέρη του πλανήτη αποτελούν αντίδραση στην οικονομική κρίση από την οποία σχεδόν καμία χώρα δεν εξαιρείται.

Ταυτόχρονα, είναι και μήνυμα προς τις κυβερνήσεις για να οικοδομήσουν και να εφαρμόσουν πολιτικές δικαιότερης κατανομής του παραγόμενου πλούτου. Πολιτικές που θα έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ευημερία των πλατιών μαζών και σημείο αναφοράς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η πρόκληση είναι μεγάλη και πρέπει να αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων.

Η Κύπρος και το Ισραήλ, ως φιλικά και γειτονικά κράτη, δεν μπορούν παρά να συνεργαστούν για αντιμετώπιση των ανακατατάξεων που συντελούνται στην περιοχή μας. Ευελπιστούμε ότι οι ανακατατάξεις στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή θα εξελιχθούν σε μια νέα κατάσταση πραγμάτων που θα οδηγήσει στην εκπλήρωση των πόθων μας για εδραίωση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην περιοχή μας. Η συνεργασία μπορεί να οδηγήσει μόνο σε οφέλη για τους λαούς της περιοχής, αλλά και στην εφαρμογή κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών πολιτικών που θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των λαών μας.

Με βαθιά ικανοποίηση επαναβεβαιώσαμε σήμερα το αυξημένο επίπεδο συνεργασίας και την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ σ’ ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Η συνεργασία μας είναι βασισμένη σε μια σειρά διμερών συμφωνιών που έχουν συνομολογηθεί τα τελευταία χρόνια και οι οποίες δημιουργούν ένα πλαίσιο εντός του οποίου ευελπιστούμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας και να διασφαλίσουμε το μέλλον μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης. Η υπογραφή, νωρίτερα σήμερα, τεσσάρων διμερών συμφωνιών αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Εξοχότατε Πρόεδρε του Ισραήλ Σιμόν Πέρες,
Σας καλωσορίζω στην Κύπρο και εύχομαι κάθε χαρά, υγεία και ευτυχία τόσο σ’ εσάς προσωπικά όσο και στο φίλο λαό του Ισραήλ.

Με τις σκέψεις αυτές, εγείρω πρόποση για υγεία και ευτυχία του Προέδρου του Ισραήλ κ. Σιμόν Πέρες, για πρόοδο και ευημερία του φίλου ισραηλινού λαού και για τη φιλία μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ.