20/10/11

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον κ. Ντάουνερ

20/10/2011
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ.



Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Πέρασα μια ώρα με τον Πρόεδρο Χριστόφια και είχαμε την ευκαιρία όχι μόνο να ανασκοπήσουμε το πού βρισκόμαστε στις συνομιλίες, αλλά και να συνεχίσουμε να κάνουμε προετοιμασίες για τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη στις 30 και στις 31 Οκτωβρίου. Πιστεύω ότι όλα βαίνουν καλώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα είναι τα μέγιστα αναμεμιγμένος. Είναι πολύ δεσμευμένος σε αυτή τη διαδικασία και θέλει να είναι αναμεμιγμένος και προσβλέπει στη συνάντηση με τους ηγέτες. Ακούω την αξιολόγηση τους για το πού βρίσκονται σε όλα τα θέματα. Θα συναντήσω τον Γενικό Γραμματέα την προηγούμενη ημέρα, το Σάββατο, και θα του δώσω τις δικές μου απόψεις για το πού βρισκόμαστε ιδιαίτερα στα κύρια θέματα στα οποία ζήτησε από τους ηγέτες να εργαστούν όταν τους συνάντησε στις 7 Ιουλίου».

Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι τα μέγιστα αναμεμιγμένος, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας «θα ξεκινήσει τη συνάντηση την Κυριακή γύρω στις 9.30 π.μ. με πρόγευμα εργασίας και μετά θα οδηγήσει τη συζήτηση για το πρώτο μέρος της ημέρας. Μετά έχει άλλη εκδήλωση στην οποία πρέπει να παραστεί, αλλά θα επιστρέψει την επομένη, θα εξαγάγει κάποια συμπεράσματα και επίσης θα παραθέσει δείπνο τη Δευτέρα, 31 του μήνα, το βράδυ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε μετά τη χθεσινή συνάντηση του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας ότι ήταν πολύ απογοητευμένος διότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έκανε βήματα προς τα πίσω στις κύριες πτυχές, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Αυτές οι συναντήσεις ποικίλουν αρκετά. Σε κάποιες συναντήσεις υπάρχει πραγματική αίσθηση προόδου και επιτυγχάνονται συγκλίσεις. Σε άλλες συναντήσεις υπάρχουν διαφορές, παρουσιάζονται διαφορές και φαίνονται δύσκολες. Η συνάντηση που είχαμε την περασμένη Παρασκευή ήταν μια καλή συνάντηση, ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση. Η συνάντηση που είχαμε αυτή την Τετάρτη δεν ήταν τόσο διαφωτιστική. Δεν ήταν η καλύτερη μας συνάντηση για να είμαι ειλικρινής και ελπίζουμε ότι η αυριανή θα είναι μια αρκετά πιο εποικοδομητική συνάντηση», κατέληξε.