17/9/10

Συνάντηση του Υπουργού Εμπορίου με τον Πρόεδρο και αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με τον Πρόεδρο κ. Άκη Έλληνα και αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου.



Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Πασχαλίδης δήλωσε τα εξής:

«Υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου και του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προωθούνται όπως είχαμε δεσμευθεί, και σίγουρα η αιολική ενέργεια έχει να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Ήδη το αιολικό πάρκο στους Ορείτες βρίσκεται τώρα σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Γίνονται όλα τα δοκιμαστικά με πολύ καλά αποτελέσματα και περίπου σε ένα μήνα ευελπιστούμε ότι θα είναι σε πλήρη λειτουργία παραγωγής ενέργειας. Ο στόχος που έχουμε θέσει, το 2020 το 13% της παραγωγής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επαναλαμβάνουμε και επαναδεσμευόμαστε ότι θα επιτευχθεί. Δεν έχει σημασία ο αριθμός των αιολικών πάρκων αλλά η συνολική παραγωγή ενέργειας. Το σχέδιο χορηγιών αυτήν τη στιγμή μιλά για 165 μεγαβάτ- αυτό έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό εφαρμόζουμε. Βεβαίως, αυτό είναι ένα θέμα που συζητήσαμε και με τον Σύνδεσμο. Θα εξετάσουμε και τι γίνεται στο μέλλον διότι υπάρχουν και άλλες αιτήσεις οι οποίες βρίσκονται σε ένα μη ολοκληρωμένο στάδιο. Συζητήσαμε και για τις αδειοδοτήσεις και για τεχνικά και πρακτικά προβλήματα και δεσμευθήκαμε, όπως και στο παρελθόν, να βοηθήσουμε όσο είναι δυνατό να λύνονται αυτά τα προβλήματα».

Από πλευράς του ο κ. Έλληνας είπε ότι είχαν μια εποικοδομητική συνάντηση σχετικά με τα θέματα ενέργειας, και ειδικά τα θέματα αιολικής ενέργειας. Ο κ. Έλληνας τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ του Συνδέσμου και του Υπουργείου ήδη αποδίδει και αναφέρθηκε στο αιολικό πάρκο που έχει αρχίσει τη λειτουργία του στην Κύπρο, αλλά και σε αυτά που θα αρχίσουν την λειτουργία τους στο άμεσο μέλλον. Ο κ. Έλληνας έκανε ειδική αναφορά στο αιολικό πάρκο στην Αγία Άννα, ο θεμέλιος λίθος του οποίου θα τοποθετηθεί σήμερα.

Κληθείς να σχολιάσει τις φωνές διαμαρτυρίας από κοινότητες για τη δημιουργία αιολικών πάρκων κοντά σε αυτές, ο κ. Υπουργός είπε ότι στην Κύπρο λόγω άγνοιας ή κάποιων συμφερόντων υπήρξαν πολλές φωνές διαμαρτυρίας όσον αφορά τη δημιουργία αιολικών πάρκων. Τώρα, σημείωσε ο κ. Υπουργός, διάφοροι κοινοτάρχες ζητούν όπως εγκατασταθούν αιολικά πάρκα στις κοινότητές τους, αφού το 2% της παραγωγής ενέργειας πηγαίνει στις κοινότητες που επηρεάζονται και με τον τρόπο αυτό έχουν ένα πολύ καλό και σταθερό εισόδημα στο τέλος κάθε μήνα.