20/10/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στη Συνάντηση Αμοιβαίας Μάθησης για το Σχέδιο Στελέχωσης Επιχειρήσεων με Απόφοιτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στη Λάρνακα
20/10/2011





Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ) να απευθύνω χαιρετισμό στην έναρξη της αξιόλογης αυτής δραστηριότητας που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμοιβαίας Μάθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα «Διευκόλυνση της Μετάβασης από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ποιοτική Εργασία». Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που οι διοργανωτές επέλεξαν το «Σχέδιο Στελέχωσης Επιχειρήσεων με Απόφοιτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» το οποίο λειτουργεί η ΑνΑΔ ως δείγμα βέλτιστης πρακτικής, καθότι αυτό αποτελεί ένα Σχέδιο ιδιάζουσας σημασίας σε ό,τι αφορά στο πεδίο εφαρμογής του και που αποδεδειγμένα έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα στην αγορά εργασίας της Κύπρου.

Η Κύπρος ως μια μικρή ανοικτή οικονομία δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από τα σοβαρά πλήγματα που η παγκόσμια οικονομική κρίση επέφερε σε όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη και τις πιέσεις που η ύφεση αυτή εξακολουθεί ακόμη και σήμερα, τρία χρόνια μετά, να ασκεί στην απασχόληση και στην αγορά εργασίας.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχοντας ως κεντρικούς πυλώνες των ενεργειών του τη στήριξη της απασχόλησης με την αποφυγή απώλειας θέσεων εργασίας και την ενθάρρυνση της απασχόλησης ανέργων, έδρασε άμεσα και ευέλικτα αναπροσαρμόζοντας τους στόχους και τις προτεραιότητές του ώστε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση της ανεργίας, συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που έχει επηρεάσει και την κυπριακή οικονομία.

Χαράσσοντας μια πολιτική που στηρίζεται στο δίπτυχο «Στήριξη της Απασχόλησης – Στήριξη των Ανέργων», και κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, το Υπουργείο ενεργοποίησε σχέδια και δράσεις, όπως:

· Μονοεπιχειρησιακά προγράμματα κατάρτισης για συμμετοχή εργοδοτουμένων και επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο απολύσεων,
· Το Έκτακτο Σχέδιο Επιμόρφωσης Ανέργων για αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους και βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους,
· Ταχύρρυθμα προγράμματα αρχικής κατάρτισης ανέργων και νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας σε επαγγέλματα στα οποία υπάρχει ζήτηση ειδικευμένου εργατικού δυναμικού,
· Σχέδιο για ένταξη στην απασχόληση με ευέλικτες ρυθμίσεις.

Η στενή και συνεχής συνεργασία που το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει αναπτύξει με την ΑνΑΔ οδήγησε στο σχεδιασμό και την ταχεία εφαρμογή, από το Φεβρουάριο του 2009, του Ειδικού Σχεδίου Πρόληψης - Σχεδίου Δράσης. Το ειδικό αυτό Σχέδιο, που συνεχίζει τη λειτουργία του για τρίτη συνεχή χρονιά, περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις κάτω από τρεις άξονες: (i) της πρόληψης της ανεργίας, (ii) της βελτίωσης της απασχολησιμότητας και (iii) της απασχόλησης και κατάρτισης. Απευθύνεται σε ανέργους, οικονομικά αδρανείς, εργαζόμενους και εργοδότες. Μέσα από το Σχέδιο, οι ομάδες αυτές επωφελούνται μέσω της κατάρτισης και επανακατάρτισης. Επιπρόσθετα, η εφαρμογή των προγραμμάτων κατάρτισης υποστηρίζεται με πολιτική χορηγιών που παρέχει τα απαραίτητα κίνητρα μέσω της καταβολής χορηγημάτων σε εργοδότες ή/και επιδομάτων σε ανέργους και οικονομικά αδρανείς.

Στο πλαίσιο του 3ου πυλώνα της απασχόλησης και κατάρτισης οι άνεργοι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τοποθετούνται και καταρτίζονται στις επιχειρήσεις. Μέσα από το Σχέδιο Στελέχωσης Επιχειρήσεων με Αποφοίτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης παρέχονται οικονομικά κίνητρα σε επιχειρήσεις για να προσφέρουν θέσεις απασχόλησης που να συνάδουν με τα προσόντα των πτυχιούχων. Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να προσφέρουν στους απόφοιτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης πρακτική κατάρτιση και εργασιακή πείρα σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Σχεδίου και κάτω από την επίβλεψη της ΑνΑΔ. Η πρακτική κατάρτιση συμπληρώνεται με τη συμμετοχή σε πρόσθετα εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης, ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε απόφοιτου και της κάθε επιχείρησης.

Η Κύπρος ήταν και θα εξακολουθήσει να είναι δεσμευμένη στο στόχο της συνεχούς ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού της, αφού αποτελεί τον κύριο παραγωγικό πόρο της χώρας μας.

Κλείνοντας αυτό τον σύντομο χαιρετισμό, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου σε όλους τους συμμετέχοντες και τους διοργανωτές αυτής της σημαντικής δραστηριότητας, μέσω της οποίας μπορούμε να μοιραστούμε πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες και να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη. Θα ήθελα επίσης να διαβεβαιώσω το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑνΑΔ, τη Διεύθυνση και το προσωπικό της για τη σταθερή υποστήριξη που το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα συνεχίσει να προσφέρει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για περαιτέρω ανάπτυξη της επιτυχημένης συνεισφοράς της στην οικονομία, την κοινωνία και τον τόπο μας.