17/5/11

Συνέντευξη Τύπου του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την παρουσίαση των ιστοσελίδων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών

17/05/2011





Οι ιστοσελίδες του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) είναι από τις πιο αξιόπιστες και τις πιο καλά πληροφορημένες, στις οποίες ο καθένας μπορεί να βρει πληροφορίες για την Κύπρο, την ιστορία της και τις διάφορες πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής, εμπορικής, πολιτιστικής, αθλητικής και άλλης ζωής του τόπου, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε για την παρουσίαση των ιστοσελίδων του ΓΤΠ, στην παρουσία της Διευθύντριας του Γραφείου κας Ελεονώρας Γαβριηλίδη, ο κ. Στεφάνου είπε: «Έχει σημασία να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες και επιλογές για ενημέρωση και θεωρώ ότι οι δικές μας ιστοσελίδες, του ΓΤΠ, είναι από τις πιο αξιόπιστες, τις πιο καλά πληροφορημένες και στις οποίες ο καθένας μπορεί να βρει πληροφορίες για την Κύπρο, την ιστορία της και τις διάφορες πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής, εμπορικής, πολιτιστικής, αθλητικής και άλλης ζωής του τόπου».

Επισήμανε, επίσης, ότι «οι ιστοσελίδες είναι προσιτές και ευανάγνωστες για τον κάθε επισκέπτη τους. Ιδιαίτερα για τους δημοσιογράφους οι ιστοσελίδες του ΓΤΠ δίνουν πλήρη ενημέρωση για τις δηλώσεις που γίνονται από τους κρατικούς αξιωματούχους και αυτό έχει τεράστια αξιοπιστία των όσων μεταδίδονται».

Πρόσθεσε ότι «μελετούμε αναβάθμιση της ιστοσελίδας και ιδιαίτερα της κεντρικής ιστοσελίδας του ΓΤΠ με τη μετάφραση του περιεχομένου της σε άλλες γλώσσες, πρώτα και κύρια στα τουρκικά, σε μια προσπάθεια να ενημερώνονται αντικειμενικά οι τουρκόφωνοι για δηλώσεις που γίνονται στην Κυπριακή Δημοκρατία για ζητήματα που προκύπτουν και που πολλές φορές διαστρεβλώνονται μέσα από τα τουρκικά και τουρκοκυπριακά ΜΜΕ».

Αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση των εκδόσεων του ΓΤΠ την οποία διενεργεί το Γραφείο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτό και εξοικονομεί χρήματα, αλλά συνάμα είναι και περιβαλλοντικό, ενώ παρέχει και τη δυνατότητα να γίνεται αξιοποίηση των διαφόρων αρχείων από τους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Πρόσθεσε ότι το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, «τα τελευταία δέκα χρόνια θέτει σε λειτουργία μια ειδική ιστοσελίδα την περίοδο πριν από τις εκλογές, είτε είναι βουλευτικές, προεδρικές ή κοινοτικές, περίπου ένα 40ήμερο πριν την ημερομηνία των εκλογών. Έτσι και φέτος το ΓΤΠ, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εκλογών, δημιούργησε ιστοσελίδα για τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου 2011. Η ηλεκτρονική διεύθυνση της ιστοσελίδας είναι http://www.ekloges2011.gov.cy, http://www.elections2011.gov.cy» (Για πλήρες κείμενο της ομιλίας του Κυβερνητικού Εκπροσώπου βλέπετε σημερινό ανακοινωθέν αρ.4).

Στόχος της ιστοσελίδας είναι να ενημερωθεί όσο το δυνατό πληρέστερα ο κάθε εκλογέας για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας μπορεί να βρει χρήσιμες πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα χωρίς λάθος. Σημαντικές, επίσης, πληροφορίες υπάρχουν αναφορικά με το εκλογικό σύστημα, τα εκλογικά κέντρα, τους υποψήφιους και τη διαδικασία διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων. Κάποιες πληροφορίες έχουν μεταφραστεί στην τουρκική γλώσσα για να εξυπηρετηθούν και οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι που ζουν στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές.

Στην ιστοσελίδα υπάρχουν συνδέσεις που παραπέμπουν σε άλλες ιστοσελίδες όπου ο εκλογέας πληροφορείται το εκλογικό κέντρο στο οποίο θα ψηφίσει καταχωρώντας τον αριθμό της ταυτότητάς του ή του εκλογικού του βιβλιαρίου, καθώς και τα αποτελέσματα των εκλογών μόλις κλείσουν οι κάλπες και αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων.

Η ιστοσελίδα δεν απευθύνεται μόνο στους ψηφοφόρους αλλά και στους δημοσιογράφους οι οποίοι μπορούν να βρουν τις ανακοινώσεις της Υπηρεσίας Εκλογών, πλούσιο αρχειακό υλικό από όλες τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές (1960-2006) καθώς και φωτογραφίες ρετρό».

Αναφερόμενος στα Ερευνητικά Κέντρα, η λειτουργία των οποίων δρομολογείται από το ΓΤΠ σε συνεργασία με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι εκεί θα μπορεί ο κάθε ερευνητής ή ενδιαφερόμενος, με τη βοήθεια μηχανογραφικού εξοπλισμού, να χρησιμοποιεί το ψηφιοποιημένο αρχείο πέραν των 20 εφημερίδων από το 1878 μέχρι και το 1980, καθώς και ανακοινώσεων του ΓΤΠ.

Πρόσθεσε ότι αυτές οι διαδικασίες «είναι πιο προχωρημένες στη Λεμεσό, σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού και το ΤΕΠΑΚ», ενώ «γίνονται προσπάθειες το ίδιο Ερευνητικό Κέντρο να δημιουργηθεί και στη Λευκωσία σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας. Το όραμά μας είναι πέρα από την πρόσβαση που θα έχουν οι επισκέπτες του Ερευνητικού Κέντρου, στο ψηφιοποιημένο αρχείο του ΓΤΠ – που δεν νομίζω να το διαθέτει κανείς άλλος τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εφημερίδες και τα ανακοινωθέντα – να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και την εργασία τους εκεί και να τους παρέχονται οι απαραίτητες διευκολύνσεις». Πρόσθεσε ότι ήδη έχουν ψηφιοποιηθεί μερικές εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες εφημερίδων τόσο του ελληνοκυπριακού όσο και του τουρκοκυπριακού Τύπου.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει πρόσληψη περαιτέρω προσωπικού για τον σκοπό αυτό, ο κ. Στεφάνου είπε: «Είμαστε σε επαφή με την αρμόδια Υπηρεσία του κράτους που χειρίζεται τα των ιστοσελίδων, εκεί και όπου υπάρχει δυνατότητα αξιοποιούμε και ιδιώτες, αλλά πάντοτε στο πλαίσιο των κανονισμών και των δυνατοτήτων που παρέχονται στο ΓΤΠ».

Τέλος, ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για αύξηση των οργανωτικών δυνατοτήτων του ΓΤΠ σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο αυτονόμησης του ΓΤΠ, το οποίο διοικητικά ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών». «Πολλές φορές», πρόσθεσε, «διάφορες διαδικασίες που ακολουθούνται είναι χρονοβόρες. Είμαστε υπεύθυνοι για την επικοινωνία και την ενημέρωση και στον 21ο αιώνα χρειάζεται ταχύτητα και αυτό που βάλαμε μπροστά είναι να αυτονομήσουμε το ΓΤΠ με τις δικές του διαδικασίες χωρίς, ωστόσο, να παραβιάζουμε κανονισμούς της Δημόσιας Υπηρεσίας».