17/5/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για παρουσίαση των ιστοσελίδων του ΓΤΠ
17/05/2011





Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί όλο το οικονομικό πακέτο που έχουμε εξαγγείλει είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε για να παρουσιάσει τις ιστοσελίδες του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, ο κ. Στεφάνου κληθείς να αναφερθεί στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία και κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέγει η αντιπολίτευση σχετικά με την οικονομία, είπε: «Εμείς δεν είμαστε της αντιπαράθεσης. Έχουμε πει πάρα πολλές φορές για την οικονομία ότι είναι εθνική υπόθεση, ότι χρειάζεται χαμηλούς τόνους, χρειάζεται τη συνεργασία και τη συλλογική δουλειά όλων. Εμείς δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση στην οικονομία, αλλά δεν δεχόμαστε επίσης να υπάρχει αυτή η κινδυνολογία που καλλιεργεί η αντιπολίτευση εδώ και καιρό ούτε και να ισοπεδώνονται τα πάντα, όταν η ίδια η ΕΕ μερικές φορές έχει πει με Εκθέσεις και ανακοινώσεις της ότι η κυπριακή οικονομία εκπλήρωσε τους στόχους που η ΕΕ έθεσε έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2010, όταν η ίδια η Έκθεση της Κομισιόν ξεκινά με το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία έχει εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης και προβλέπεται ενίσχυση της ανάπτυξης το 2011 και το 2012, όταν η Έκθεση προβλέπει επτά-οκτώ θετικά πράγματα για την οικονομία και κάποιοι επιλέγουν το ένα το δύο τα οποία επισημαίνει η Κομισιόν ως πράγματα που πρέπει να προσέξουμε - και εμείς ως Κυβέρνηση τα προσέχουμε - να τα μεγεθύνουν, να τα επεκτείνουν και να δημιουργούν την εντύπωση ότι την επόμενη ημέρα η κυπριακή οικονομία είναι έτοιμη να καταρρεύσει. Και ύστερα, κιόλας, η αντιπολίτευση να χρησιμοποιεί και το επιχείρημα ότι η ψυχολογία για την οικονομία στην Κύπρο είναι χαμηλά. Μα αφού αυτοί καλλιεργούν την κινδυνολογία. Πώς να μην είναι χαμηλά η ψυχολογία.

Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς έχουμε πει ότι ο στόχος που έχουμε έναντι της ΕΕ είναι 4,5%. Η Κομισιόν δίνει πρόβλεψη 5,1%, δηλαδή μια διαφορά €100 εκ., και που έχουμε πει ότι αυτή η διαφορά είναι διαχειρίσιμη, ότι πιστεύουμε ακράδαντα πως μέσα από την ενίσχυση της ανάπτυξης που υπάρχει και που θα συνεχίσει να υπάρχει, μέσα από την υλοποίηση του οικονομικού πακέτου που έχουμε εξαγγείλει και δημοσιοποιήσει τον περασμένο Δεκέμβριο, θα μπορέσουμε ξανά να εκπληρώσουμε τους στόχους που η ΕΕ θέτει μπροστά μας.

Χθες, για παράδειγμα, ανακοινώσαμε κάποιες συμφωνίες. Ανακοινώθηκαν και κάποιοι αριθμοί αναφορικά με τη σημαντικότατη ανάπτυξη του τουρισμού για το 2011. 17,6% ανάπτυξη του τουρισμού στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2011. Δεν μπορούμε αυτά να τα προσπερνούμε λέγοντας ότι τάχατες η Κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ιδανικές εικόνες, απλώς για να κινδυνολογεί η αντιπολίτευση. Βλέπουμε και τις προοπτικές, βλέπουμε και τις δυνατότητες και τις επιτυχίες με ικανοποίηση, χωρίς πανηγυρισμούς και χωρίς εφησυχασμό, βλέπουμε και τις προκλήσεις και τα προβλήματα που είναι μπροστά μας».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση θα πάρει νέα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να παρακολουθεί πολύ στενά την πορεία της οικονομίας και αυτό το κάνει η Κυβέρνηση. Θα ήταν ανεύθυνο να λέγαμε ότι, επειδή η Κομισιόν είπε αυτό ή το άλλο ή επειδή η πρόβλεψη του ΔΝΤ, ειρήσθω εν παρόδω, είναι 4,5% για το 2011, εμείς εφησυχάζουμε και δεν εργαζόμαστε για την οικονομία. Είναι δύσκολες οι συνθήκες της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής οικονομίας, εμείς λέμε συνεχώς ότι είναι ευμετάβλητο και ασταθές το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, άρα θα ήταν ανεύθυνο απλώς να λέμε τι προβλέπει ο άλφα ή ο βήτα και να εφησυχάζουμε επειδή λένε ότι θα εκπληρωθούν οι στόχοι. Οι στόχοι του 2010 δεν εκπληρώθηκαν διότι από μόνη της η οικονομία έτρεχε, αλλά διότι λήφθηκε μια σειρά από έγκυρα και στοχευμένα μέτρα, όπως η ίδια η ΕΕ λέει, για να εκπληρωθούν οι στόχοι. Από κει και πέρα, πέρα από τους αριθμούς, υπάρχουν και οι άνθρωποι και τα καθημερινά τους προβλήματα τα οποία χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε και εμείς προσπαθούμε στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους να τα αντιμετωπίσουμε. Έχω υπόψη μου όλα αυτά τα οποία έχουμε κάνει και για την κοινωνική πολιτική και για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και για τα κοινωνικά βοηθήματα και για τα στεγαστικά προγράμματα και για τα προγράμματα για τους πρόσφυγες και μια σειρά από άλλες πολιτικές και δράσεις τις οποίες όλα αυτά τα χρόνια η Κυβέρνηση έχει κάνει αλλά κάποιοι τα προσπερνούν, δεν τα λαμβάνουν υπόψη και βλέπουν μόνο τα προβλήματα και τις αδυναμίες που τα φορτώνουν κιόλας στη σημερινή Κυβέρνηση, ενώ δημιουργήθηκαν είτε από την παγκόσμια οικονομική κρίση είτε από τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας που υπάρχουν και πρέπει να επιλυθούν. Όμως, δεν είναι σήμερα που έχουν δημιουργηθεί, εκτός και αν το συνταξιοδοτικό του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα τώρα έχει πρόβλημα. Θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν τον καιρό των παχιών αγελάδων που κάποιοι δεν τα αντιμετώπισαν και η Κυβέρνηση τώρα σε δύσκολες συνθήκες καλείται να αντιμετωπίσει και θα τα αντιμετωπίσει. Χωρίς την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων η οικονομία μας θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα. Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί όλο το οικονομικό πακέτο που έχουμε εξαγγείλει και που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τα €35 εκ. ως συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων για φέτος και του χρόνου, όπως και για τις τράπεζες, όπως και μια σειρά άλλων προνοιών».

Τέλος, είπε ότι τέσσερις ημέρες απομένουν μέχρι τις βουλευτικές εκλογές την Κυριακή και πρόσθεσε ότι «την επόμενη ημέρα θα πρέπει να υπάρχουν οι δυνατότητες στο εσωτερικό μέτωπο για να συνεχίσουμε την προσπάθεια πρώτα απ’ όλα για επίλυση του Κυπριακού και ασφαλώς για να συνεχίσουμε να λειτουργούμε για την οικονομία, την κοινωνία, όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής του τόπου έτσι ώστε να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να πάρουμε τον τόπο μπροστά. Αυτό πρέπει να το έχουμε όλοι μας υπόψη. Κάνω την τοποθέτηση που συνεχώς κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Να κρατούμε τους τόνους χαμηλά, να είμαστε αντικειμενικοί και δίκαιοι για να τελειώσουν και οι εκλογές και να συνεχίσουμε τη δουλειά μας».