16/5/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στην εκδήλωση για την επίδοση των εγκρίσεων στις γυναίκες που εντάχθηκαν στο Σχέδιο Ενίσχυσης της Γυναικείας επιχειρηματικότητας, στη Λευκωσία
16/05/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 10.30 π.μ.



Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά την οποία θα παραδώσω τις εγκριτικές επιστολές στις 74 γυναίκες που εντάσσονται στο Σχέδιο Ενίσχυσης της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας το οποίο προκηρύχθηκε το 2009.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε υψηλά στους στόχους της την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ανέλιξης. Στα πλαίσια αυτά συστήνει στα κράτη μέλη να ενισχύσουν τις πρωτοβουλίες των πολιτών της για οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο. Στη χώρα μας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το κύριο συστατικό της οικονομίας μας και αποτελούν τη βασική πηγή ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης.

Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και ιδιαίτερα η σημερινή οικονομική κρίση, επιβάλλουν την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικότητας για να δοθούν οι ευκαιρίες και τα κίνητρα στους ενδιαφερόμενους να δημιουργήσουν τις δικές τους νέες καινοτόμες μικρές επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία απασχόλησης, στην παραγωγικότητα, στην ποιότητα και στη δυναμική ανάπτυξη της αγοράς εργασίας.

Το Υπουργείο Εμπορίου, έχοντας όλα αυτά υπόψη, έχει δημιουργήσει και εντάξει τα Σχέδια Επιχειρηματικότητας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» για την περίοδο 2007-2013. Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Για την εν λόγω περίοδο 2007-2013, το Σχέδιο για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα θα χρηματοδοτηθεί με €5 εκατομμύρια και σύμφωνα με τις πρόνοιες του προσφέρεται μη επιστρεπτέα χορηγία ύψους 50% πάνω στις επιλέξιμες δαπάνες, με ανώτατο ποσό τις €70.000 για δραστηριότητες της μεταποίησης και τις €50.000 για τις άλλες δραστηριότητες.

Πρόσθετα, θα δοθεί η ευκαιρία σε όσες γυναίκες εντάσσονται στο Σχέδιο να παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια για την επιχειρηματικότητα, τα οποία διοργανώνονται και επιχορηγούνται από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, και στοχεύουν στην ανάπτυξη των διοικητικών τους δεξιοτήτων και στην απόκτηση του δυναμισμού και της δημιουργικότητας που απαιτεί η ίδρυση μιας επιχείρησης.

Είμαι πεπεισμένος ότι τα Σχέδια για ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας που εφαρμόζει το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού βοηθούν σημαντικά όσους και όσες επιχειρηματίες εντάσσονται σε αυτά και στοχεύουν στο να δημιουργήσουν τη δική τους υγιή επιχείρηση. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την απάμβλυνση της ανεργίας ανάμεσα στις γυναίκες και στον τόπο μας.

Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, σε συνεργασία με το Γραφείο Προγραμματισμού που ενεργεί ως Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος για να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε πρόσθετες πιστώσεις είτε για ικανοποίηση μεγαλύτερου αριθμού γυναικών που υπέβαλαν αίτηση στην παρούσα 2η προκήρυξη και δεν εντάχθηκαν λόγω περιορισμένων πόρων είτε για νέα προκήρυξη του Σχεδίου.

Θα ήταν παράλειψη μου να μην ευχαριστήσω το Γραφείο Προγραμματισμού, και ιδιαίτερα τον Γενικό Διευθυντή κ. Γεώργιο Γεωργίου, την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, τους Λειτουργούς της Υπηρεσίας Βιομηχανικής Ανάπτυξης του Υπουργείου μας, τα συναρμόδια Κυβερνητικά Τμήματα και όλους γενικά τους φορείς που συμβάλλουν στην εφαρμογή και υλοποίηση των Σχεδίων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Τέλος, συγχαίρω τις 74 γυναίκες επιχειρηματίες για την ένταξη τους στο Σχέδιο και τους εύχομαι να ολοκληρώσουν με κάθε επιτυχία το έργο τους. Είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα δούμε τις επιχειρήσεις τους να εδραιώνονται και να αναπτύσσονται, όχι μόνο στην κυπριακή αγορά, αλλά και στις αγορές του εξωτερικού, όπου βέβαια αυτό εφαρμόζεται.