18/2/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

18/02/2011
Η Κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της γιατί η πλειοψηφία της Βουλής απέρριψε, χωρίς εύλογη αιτιολόγηση, την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου για διορισμό του κ. Άντρου Καπαρδή στη θέση του Επιτρόπου Διοικήσεως, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε: «Η Κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της γιατί η πλειοψηφία της Βουλής απέρριψε, χωρίς εύλογη αιτιολόγηση, την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου για διορισμό του κ. Άντρου Καπαρδή στη θέση του Επιτρόπου Διοικήσεως.

Ο Νόμος για τη θέση του Επιτρόπου Διοικήσεως προβλέπει τρία βασικά κριτήρια: Ο προτεινόμενος να είναι πάνω από 35 χρονών, να έχει αποδεδειγμένες γνώσεις και να έχει ήθος. Για την απόρριψη της πρότασης δεν ακούστηκαν επιχειρήματα που να έχουν σχέση με τα πιο πάνω κριτήρια. Από μέρους μάλιστα του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αναστασιάδη ακούστηκαν απόψεις που έλκονται από ιδεοληψίες, έρχονται από το παρελθόν και παίρνουν την κοινωνία μας πολλά χρόνια πίσω. Στα χρόνια εκείνα που ο ΔΗΣΥ κυβερνούσε και στοχοποιούσε πολίτες για τα ιδεολογικά και πολιτικά τους φρονήματα. Στην εποχή εκείνη που ο ΔΗΣΥ διόριζε σε θέσεις κλειδιά υψηλά ιστάμενους κομματικούς αξιωματούχους από το ΔΗΣΥ.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την άποψη πως δεν μπορεί να διορίζονται άνθρωποι που στήριξαν την υποψηφιότητα του Δημήτρη Χριστόφια. Δηλαδή, για την ηγεσία του ΔΗΣΥ το 53 και πλέον τοις εκατόν που ψήφισε Δημήτρη Χριστόφια δεν μπορεί να διοριστεί πουθενά ούτε και μπορεί ένας πολίτης που ψήφισε Χριστόφια να είναι αντικειμενικός και δίκαιος, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη. Αυτό είναι το ‘σύγχρονο’ και ‘ευρωπαϊκό’ πρόσωπο του ΔΗΣΥ, που ο ίδιος αυτοπαινεύεται ότι πρεσβεύει; Να διακρίνει τους πολίτες σε ‘ημέτερους’ και μη;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τέτοιες διακρίσεις δεν κάνει ποτέ. Δεν διακρίνει τους ανθρώπους σε ‘ημέτερους’ και ‘υμέτερους’, σε φίλους και μη φίλους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αξιολογεί προσόντα και ικανότητες, αξιοποιεί ικανούς ανθρώπους, ανεξαρτήτως φρονημάτων, και δεν στοχοποιεί ανθρώπους για τα πιστεύω τους, όπως κάνει δυστυχώς η ηγεσία του ΔΗΣΥ.

Στη βάση αυτής της προσέγγισης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προτείνει προς τη Βουλή για διαβούλευση νέο πρόσωπο για Επίτροπο Διοικήσεως».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκανε διαβούλευση επί του θέματος και γι' αυτόν τον λόγο η Βουλή απέρριψε την πρόταση, ο κ. Στεφάνου είπε: «Λυπάμαι πολύ, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κοινοποιήσει τη δική του πρόταση και του Υπουργικού Συμβουλίου για τον κ. Καπαρδή εδώ και μια - δυο εβδομάδες, και στη σύσκεψη της Βουλής, των αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων, εξ όσων γνωρίζω αυτή η πρόταση είχε απορριφθεί με αιτιολόγηση που δεν είχε να κάνει με τα κριτήρια που προβλέπονται από το νόμο. Γι' αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανήλθε στη Βουλή με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου προτείνοντας τον κ. Καπαρδή και υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι επαρκής και εύλογη η αιτιολόγηση για την απόρριψή του. Και μέσα από αυτήν τη διαδικασία και τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, τελικά αναδείχθηκαν οι πραγματικοί λόγοι για ορισμένους για να απορριφθεί ο κ. Καπαρδής.

Σημειώνω ότι για μας, και το σημειώνουμε με λύπη, τα όσα έχουν ακουστεί για την απόρριψη του κ. Καπαρδή δεν στηρίζονται στα κριτήρια που ο ίδιος ο νόμος προβλέπει, αλλά θεωρούμε πολύ επικίνδυνο το γεγονός ότι ορισμένοι, όπως έκανε ο ΔΗΣΥ, αντί να συζητούν για τα κριτήρια και τα προσόντα, τελικά συζητούν για τα πιστεύω και τα φρονήματα του καθενός».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση αισθάνεται διπλά ενοχλημένη για τη στάση του ΔΗΚΟ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αναδεικνύουμε το τι πραγματικά πρώτα από όλα μας ενοχλεί και τι πρέπει να ενοχλεί τον κάθε δημοκρατικό πολίτη, ότι δεν μπορεί να απορρίπτεται κάποιος για τα πολιτικά του ‘πιστεύω’ και φρονήματα. Από κει και πέρα μας ενοχλεί το γεγονός ότι η απόρριψη του κ. Καπαρδή δεν έγινε ως αποτέλεσμα της υπόδειξης μιας εύλογης αιτιολόγησης του γιατί απορρίπτεται. Αφού πληροί τα κριτήρια».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η βαρύνουσα άποψη ήταν του ΔΗΚΟ, του εταίρου της Κυβέρνησης, που έκρινε λανθασμένη τη διαδικασία που ακολούθησε ο Πρόεδρος χωρίς πρώτα να γίνει διαβούλευση, ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε: «Πού υπάρχει στο νόμο ότι γίνεται συνδιαβούλευση; Υπάρχει πρόταση από μέρους του Προέδρου και του Υπουργικού Συμβουλίου και γίνεται διαβούλευση με τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Δεν θεωρούμε ότι υπήρξε λανθασμένη διαδικασία επί του θέματος. Αν ήταν λανθασμένη η διαδικασία θα μπορούσαν να πουν - για κάποιον που πληροί τα κριτήρια - ‘ελάτε με την ορθή διαδικασία’ - η οποία δεν καθορίζεται κιόλας στο νόμο - ‘για να εγκρίνουμε τον κ. Καπαρδή’. Η ουσία είναι να έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος πληροί τις προδιαγραφές ή έναν άνθρωπο που κατά την άποψη ορισμένων δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός και δίκαιος διότι υποστήριξε κάποιον, στη συγκεκριμένη περίπτωση τον κ. Χριστόφια, στις εκλογές».

Ερωτηθείς αν η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι «αυτό είναι θέμα του Υπουργικού Συμβουλίου».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Καπαρδής δεν είναι νομικός, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν προνοεί κάτι τέτοιο η νομοθεσία. Διότι ακούστηκαν και πολλά άλλα πράγματα τα οποία δεν ισχύουν. Λέχθηκε για παράδειγμα ότι επειδή ο κ. Καπαρδής δούλεψε στις Φυλακές και είχε συνεργασία με την Αστυνομία θα είναι επιεικής με την Αστυνομία. Πρώτα από όλα, για τη διερεύνηση θεμάτων που αφορούν στην Αστυνομία υπάρχει άλλη ξεχωριστή Αρχή. Άστε που η συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων που υποβάλλονται στον Επίτροπο Διοίκησης δεν έχουν να κάνουν με την Αστυνομία».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο θέμα για το Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η προσπάθεια που καταβάλλεται από ορισμένα κόμματα να προωθήσουν απόφαση μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων για υποβολή αίτησης ένταξης στον ‘Συνεταιρισμό για την Ειρήνη’ συνιστά παραβίαση μιας πολύ βασικής αρχής στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, που καθορίζει τις αρμοδιότητες της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας. Η παραβίαση αυτής της αρχής είναι αντισυνταγματική, προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του κράτους και δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για το μέλλον. Τέτοιες ενέργειες ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής και οι αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα και αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας και μόνο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν μπορεί να υποκαθιστά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να αναλαμβάνει αρμοδιότητες που ανήκουν στην εκτελεστική εξουσία. Σε ζητήματα παραβίασης της αρχής της διάκρισης των εξουσιών σε πολιτικά θέματα υπάρχει δεδικασμένο από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγηκε από τον λαό στη βάση συγκεκριμένου Προγράμματος που δεν περιλαμβάνει δέσμευση για ένταξη στο ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα του ‘Συνεταιρισμού για την Ειρήνη’. Έχοντας τη νομιμοποίηση της λαϊκής κυριαρχίας, όπως εκφράστηκε στις εκλογές, ο Πρόεδρος θα συνεχίσει να υλοποιεί το Πρόγραμμά του».

Σε ερώτηση τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τώρα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ακόμη δεν έχουμε την οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της Βουλής» ενώ, ερωτηθείς για την περίπτωση που υπάρξει ενέργεια από πλευράς Βουλής, είπε ότι «είναι ξεκάθαρη η θέση που έχουμε δηλώσει. Από κει και πέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει στα χέρια του το Σύνταγμα του κυπριακού κράτους και στη βάση αυτού του Συντάγματος θα κινηθεί».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση έχει υπόψη της τη διάταξη στην οποία αναφέρθηκε χθες η Βουλή, ο κ. Στέφανου είπε ότι «δεν υπάρχει τέτοια διάταξη».

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του ΔΗΚΟ επ’ αυτού του θέματος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εξ όσων γνωρίζω το ΔΗΚΟ έχει τοποθετηθεί λέγοντας ότι δεν ήταν ενήμερο για το θέμα αυτό που επιχειρήθηκε χθες να συζητηθεί στη Βουλή».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι ναι μεν δεν υπήρξε προδιαβούλευση, ωστόσο το θέμα αφορά σε πάγιες θέσεις του, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ξεχωρίζω δύο θέματα για να το ξεκαθαρίσω. Ο καθένας δικαιούται να έχει τις δικές του θέσεις είτε για τον ‘Συνεταιρισμό για την Ειρήνη’ είτε για άλλα θέματα. Αυτό το οποίο εμείς αναδεικνύουμε είναι ότι δεν μπορεί να επιχειρείται η ανατροπή της βασικής αρχής που διέπει το κυπριακό Σύνταγμα για τον διαχωρισμό της εκτελεστικής εξουσίας και της νομοθετικής εξουσίας και των αρμοδιοτήτων τους, διότι αυτό συνιστά αντισυνταγματική ενέργεια. Και αυτή είναι η δική μας θέση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τέσσερα κόμματα αναφέρονται σε μια διάταξη του Συντάγματος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «και οι διαδικασίες υπάρχουν και αυτοί που αν χρειαστεί θα γνωμοδοτήσουν επί του θέματος και ανάλογα ο καθένας θα κρίνει. Είναι γι' αυτό που λέγω ότι για τέτοια ζητήματα που αφορούν σε προσπάθειες της Βουλής να αναλάβει θέματα που είναι αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας υπάρχει δεδικασμένο από το Ανώτατο Δικαστήριο. Και μπορώ να σας παραπέμψω σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις».

Ερωτηθείς αν υπάρχει τέτοια διάταξη ή αν απλώς ερμηνεύεται λανθασμένα, ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε «ποια διάταξη;» Πρόσθεσε ότι «εμείς έχουμε ακούσει προθέσεις. Ότι έχουν βρει - λέει - πρόνοια του Συντάγματος που αναφέρει ‘αυτό’ και ‘εκείνο’. Και εμείς λέμε ότι το κυπριακό Σύνταγμα προβλέπει ότι και οι εξωτερικές υποθέσεις είναι θέμα της εκτελεστικής εξουσίας».

Σε ερώτηση αν πρόκειται για παρέμβαση της Βουλής σε θέματα Εκτελεστικής Εξουσίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εμείς θεωρούμε ότι είναι παρέμβαση σε ένα θέμα που αφορά στην εκτελεστική εξουσία και μάλιστα σε ένα θέμα που είναι πολύ σημαντικό, όπως είναι οι εξωτερικές σχέσεις» ενώ, ερωτηθείς αν υπάρχουν σκοπιμότητες, ο κ. Στεφάνου είπε: «Δεν αποκλείω ορισμένοι να έχουν και τη δική τους σκοπιμότητα γι' αυτό το θέμα και για το τι επιχειρούν να κάνουν, μάλιστα εν όψει βουλευτικών εκλογών, ή τι θεωρούν ότι μπορούν να πετύχουν με αυτό. Διότι εμείς θεωρούμε ότι αυτό το ζήτημα, ανεξαρτήτως από την όποια σκοπιμότητα ή τα όποια ελατήρια έχει ο καθένας, αυτό που θα βλάψει είναι την ίδια την εύρυθμη και δημοκρατική λειτουργία του κράτους».

Σημείωσε, επίσης, ότι «θα αναφερθώ ξανά σε μια πολύ βασική αρχή λειτουργίας του κράτους, που σύμφωνα και με το Σύνταγμα είναι Προεδρική Δημοκρατία, αυτή της διάκρισης των εξουσιών. Ο καθένας έχει τις δικές του αρμοδιότητες που καθορίζονται από το Σύνταγμα».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το επίπεδο των σχέσεων των κομμάτων που μετέχουν στην Κυβέρνηση σε σχέση με το θέμα του κ. Χρήστου Μέση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «στο θέμα αυτό αναφέρθηκε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το θέμα των κομμάτων και των σχέσεών τους είναι θέμα των κομμάτων».