3/10/10

Μήνυμα του Προέδρου των ΗΠΑ για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας

02/10/2010
Ο λαός των ΗΠΑ ενώνεται με τον λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας στον εορτασμό των 50 χρόνων από την ανεξαρτησία της, ανέφερε σε χθεσινό μήνυμά του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα. 
 



Σε δήλωσή του με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράζει την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες επανένωσης της νήσου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Οι ΗΠΑ, αναφέρει, είναι πεπεισμένες ότι μια λύση ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες και των δύο κοινοτήτων είναι δυνατόν να επιτευχθεί.

Ο κ. Ομπαμα σημειώνει στο μήνυμά του ότι η χρονιά αυτή "σηματοδοτεί την 50ή επέτειο των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, οι οποίες είναι ενωμένες με δεσμούς συγγένειας και κοινών ιδανικών". Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρει: "Η συνεργασία μας ενδυναμώνεται από τη μακρά ιστορία φιλίας μεταξύ των λαών μας και τις μεγάλης συνεισφοράς των Αμερικανών κυπριακής καταγωγής προς το έθνος μας. Προσβλέπουμε στην εμβάθυνση των σχέσεων μας και στην ενδυνάμωση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος". Επ' ευκαιρία της επετείου, ο Πρόεδρος Ομπάμα τονίζει ότι αναγνωρίζει όχι απλά την ιστορία, αλλά και τις ελπίδες για μελλοντική ασφάλεια και ευημερία.

"Επικροτούμε τις αποφασιστικές προσπάθειες για την επίτευξη μίας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού και υποστηρίζουμε την επανένωση της νήσου σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες ότι μια λύση ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες και των δύο κοινοτήτων είναι δυνατόν να επιτευχθεί". Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Ομπάμα συγχαίρει το λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας γι' αυτήν την ιστορική επέτειο.