18/2/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριου Καρογιάν κατά την εναρκτήρια τελετή του σεμιναρίου με θέμα: "Διάδοση μικρών κι ελαφρών όπλων (ΜΕΟ) - Ευθύνες, προκλήσεις και ευκαιρίες για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής", στη Λευκωσία
18/02/2011





Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω στην Κύπρο τους συμμετέχοντες στο Σεμινάριο του Κοινοβουλευτικού Φόρουμ για τα Μικρά κι Ελαφρά Όπλα, το οποίο πραγματεύεται τις ευθύνες, προκλήσεις και ευκαιρίες για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Χαιρετίζω την παρουσία και Κύπριων αξιωματούχων, γεγονός που υπογραμμίζει το ζωηρό ενδιαφέρον της Κύπρου για τον σημαντικό αυτό τομέα της παγκόσμιας ασφάλειας. Είμαι βέβαιος ότι, μέσα από τις εμπεριστατωμένες παρεμβάσεις των ξένων και Κύπριων Βουλευτών και εμπειρογνωμόνων, θα έχουμε την ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και να ενισχύσουμε τη δράση μας στον τομέα αυτό, ανταλλάζοντας απόψεις και εμπειρίες.

Σημειώνω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, τη φιλοξενία του Σεμιναρίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το γεγονός υπογραμμίζει τις δυνατότητες και την ετοιμότητα της Κύπρου, δεδομένης της γεωγραφικής της θέσης και των πολύ καλών της σχέσεων με τις γειτονικές της χώρες, να καταστεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας, συμβάλλοντας στις προσπάθειες για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην πολύ ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Η κυκλοφορία εκατοντάδων εκατομμυρίων μικρών κι ελαφρών όπλων σε ολόκληρο τον πλανήτη και η μη δυνατότητα, μέχρι στιγμής, αποτελεσματικής ρύθμισης και ελέγχου της διακίνησης και εμπορίας τους, συνιστούν σοβαρή απειλή κατά της ασφάλειας, της αειφόρου ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Πόσο μάλλον, που το φαινόμενο αυτό συνδέεται με μείζονες απειλές, όπως οι ένοπλες συγκρούσεις με τεράστιες ανθρώπινες και υλικές απώλειες, ο εκτοπισμός πληθυσμών, το οργανωμένο έγκλημα και οι τρομοκρατικές ενέργειες. Απειλές, που ενέχουν και συνεπάγονται κατάφωρες παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κυρίως δε σε ευαίσθητες περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή και η Βόρειος Αφρική, όπου η ύπαρξη εκατομμυρίων τέτοιων όπλων και δη στα χέρια πολιτών, τροφοδοτεί συγκρούσεις, προεξάρχουσας της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης. Χαιρετίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες, που έχουν αναληφθεί στην περιοχή, όπως στο πλαίσιο του Αραβικού Συνδέσμου, καθώς και από διεθνή και περιφερειακά δίκτυα για τα μικρά κι ελαφρά όπλα στη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική, πρωτοβουλίες που πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω. Ιδιαίτερα εν μέσω ραγδαίων αλυσιδωτών εξελίξεων στην περιοχή με άγνωστη ακόμη την έκβαση και τις γεωπολιτικές τους συνέπειες.

Υπό το φως ασύμμετρων απειλών κατά της παγκόσμιας ασφάλειας, η διεθνής κοινότητα εντατικοποιεί τις προσπάθειές της τόσο στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας όσο και στον τομέα των συμβατικών όπλων. Η επίδειξη της αναγκαίας πολιτικής βούλησης αποτελεί κλειδί για την υπερπήδηση των υπάρχουσων δυσκολιών στο πλαίσιο της εκσυγχρονισμένης Συνθήκης για τα Συμβατικά Όπλα στην Ευρώπη (Adapted CFE), όπως και για την επίτευξη του στόχου της υιοθέτησης της Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων (Arms Trade Treaty), το 2012.

Μια Συνθήκη νομικά δεσμευτική, η οποία θα θεσπίζει διεθνείς κοινούς κανόνες για την εισαγωγή, εξαγωγή και μεταφορά των συμβατικών όπλων, περιλαμβανομένων των μικρών κι ελαφρών όπλων, αποτελεί βασικό εργαλείο στους τομείς του αφοπλισμού, της μη διάδοσης και του ελέγχου όπλων και πολύτιμη συμβολή στην προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας. Πεμπτουσία της Συνθήκης συνιστούν οι νομικές υποχρεώσεις για τα κράτη, που απορρέουν από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, όπως η ειρηνική συνύπαρξη των κρατών και η αρχή της μη επίθεσης, ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του παγκόσμιου συστήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σημαντικότατες θα είναι δε οι εκτιμήσεις αναφορικά με τις επιπτώσεις της μεταφοράς όπλων σε εμπόλεμες καταστάσεις, καθώς και η έμφαση στον έλεγχο των μικρών και ελαφρών όπλων, ως βασική συνιστώσα των μεταρρυθμίσεων στα συστήματα ασφάλειας των κρατών και της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας.

Πολύ σημαντική μπορεί και πρέπει να είναι η συμβολή των κοινοβουλίων και των διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών στην εξασφάλιση της αναγκαίας πολιτικής βούλησης προς επίτευξη του στόχου της Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων, όπως και για την υπογραφή και επικύρωση από τα κράτη σχετικών διεθνών συμβάσεων. Η άσκηση από τα κοινοβούλια των συνταγματικών αρμοδιοτήτων τους για τη νομοθετική ρύθμιση της διακίνησης και εμπορίας συμβατικών όπλων, καθώς και η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου για διασφάλιση της πιστής εφαρμογής της από τα κράτη, αποτελούν βασική προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του όλου εγχειρήματος.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία, από το 2008 αναπτύσσει μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία με το Κοινοβουλευτικό Φόρουμ για τα Μικρά και Ελαφρά Όπλα, επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα. Ως νομοθέτης και στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, παρακολουθεί στενά και στηρίζει τις διάφορες πολιτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση των διεθνών της υποχρεώσεων, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των διάφορων πτυχών του. Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε περισσότερα από τους πλέον αρμόδιους, που συμμετέχουν στο συνέδριο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία βιώνει, για περισσότερο από 36 χρόνια, τις κατάφωρες παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής τμήματος του εδάφους της. Δυστυχώς, η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς στις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Έρογλου, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Παρά τις διακηρύξεις της, η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, προβάλλοντας διχοτομικές αξιώσεις, που στοχεύουν στη δημιουργία δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο. Οι τουρκικές μεθοδεύσεις για πολιτική αναβάθμιση της παράνομης οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ποικιλοτρόπως και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, όπως ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, στον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συμμετέχει, εξυπηρετούν αυτόν ακριβώς το στόχο.

Δράττομαι της ευκαιρίας για να επαναβεβαιώσω την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών και στον στόχο της επίτευξης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, η οποία να διασφαλίζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του κυπριακού λαού.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το Κοινοβουλευτικό Φόρουμ για τα Μικρά και Ελαφρά Όπλα για το πολύ ουσιαστικό έργο που επιτελεί. Η Βουλή των Αντιπροσώπων προσβλέπει σε ακόμη στενότερη συνεργασία με αυτό το βήμα διακοινοβουλευτικού διαλόγου, συμβάλλοντας έτσι στον στόχο της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Σεμιναρίου, σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις συζητήσεις σας και μια ευχάριστη παραμονή στην Κύπρο.