18/7/11

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου
18/07/2011
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.



Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου ανέγνωσε κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Το Εθνικό Συμβούλιο εκφράζει τον συγκλονισμό και τη λύπη του για τον χαμό 13 συνανθρώπων μας, μελών του Ναυτικού και της ΕΜΑΚ, θυμάτων της τραγωδίας στη Ναυτική Βάση ‘Ευάγγελος Φλωράκης’ στο Μαρί. Στη μνήμη των αδικοχαμένων, το Εθνικό Συμβούλιο τήρησε μονόλεπτη σιγή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου αναφορικά με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί με πρώτη προτεραιότητα το ενεργειακό. Τα κόμματα εξέφρασαν τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις τους για θέματα και ειδικότερα επί της διερευνητικής διαδικασίας, τα οποία ο Πρόεδρος ανέλαβε να μελετήσει.

Στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου έγινε, επίσης, εκτενής ενημέρωση από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη συνάντηση στη Γενεύη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Ερογλου.

Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει ξανά σε συνεδρία την ερχόμενη Παρασκευή, 22 Ιουλίου για συνέχιση της συζήτησης επί του θέματος των αποτελεσμάτων της Γενεύης».

Στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως εξής:

Ερώτηση: Παραιτήθηκε ο κ. Κυπριανού;

Απάντηση: Ο κ. Κυπριανού, σε επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρωί, εξέφρασε την πρόθεση να υποβάλει την παραίτησή του, προφανώς μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής.

Ερώτηση: Έχει πει τους λόγους;

Απάντηση: Απλώς ο κ. Κυπριανού έχει κοινοποιήσει την πρόθεσή του.

Ερώτηση: Αναφέρθηκε σε λόγους;

Απάντηση: Όχι. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό έχει να κάνει και με την τραγωδία που έχει σημειωθεί, αλλά για τα περαιτέρω θα μπορέσουμε να μιλήσουμε αργότερα.

Ερώτηση: Σε σχέση με τις αυριανές εκδηλώσεις έχει διασφαλιστεί ότι όλα θα γίνουν ομαλά;

Απάντηση: Έχει γίνει στο Εθνικό Συμβούλιο και συζήτηση για τις εκδηλώσεις. Αύριο στο Προεδρικό θα γίνει μια εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο για καταδίκη των μαύρων επετείων, συζητήθηκαν διάφορα πράγματα που στόχο έχουν να μην προκληθούν προβλήματα, υπάρχει και η έκκληση όπως οι εκδηλώσεις των πολιτών για αύριο τουλάχιστον να μεταφερθούν στην Πλατεία Ελευθερίας έτσι ώστε να γίνει και εδώ στο Προεδρικό η εκδήλωση για τις μαύρες επετείους.

Ερώτηση: Αυτό πώς διασφαλίζεται πρακτικά;

Απάντηση: Μπορούμε όλοι να λάβουμε υπόψη αυτό που έχουν εκφράσει όλες οι πολιτικές δυνάμεις ότι πρέπει να διασφαλιστεί από τη μια το δικαίωμα στον καθένα να εκφράσει την άποψή του μέσα από τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις – αυτό είναι σεβαστό. Από την άλλη μπορούν να γίνουν και τα δύο σε χωριστούς χώρους έτσι ώστε να διασφαλιστεί…

Ερώτηση: Η εκδήλωση στο Προεδρικό θα είναι ανοικτή όπως κάθε χρόνο;

Απάντηση: Ναι.

Ερώτηση: Εκτιμάτε ότι η παραίτηση του κ. Κυπριανού προμηνύει και αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση;

Απάντηση: Όλα αυτά τα πράγματα δεν είναι ώρα τώρα να τα συζητήσουμε. Υπάρχει μια εκπεφρασμένη πρόθεση εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών.

Ερώτηση: Την έχει αποδεχθεί ο Πρόεδρος;

Απάντηση: Όπως σας έχω πει έχει εκφραστεί μια πρόθεση.

Ερώτηση: Οι πολιτικοί αρχηγοί μας είπαν ότι υπήρξε ένα θέμα σε ό,τι αφορά την έρευνα για το πώς θα διασφαλιστεί η αμεροληψία και η αντικειμενικότητα της, ότι ίσως θα πρέπει να στελεχωθεί, είπαν, με κάποιους ειδικούς ανεξάρτητους αξιωματούχους και ότι ο Πρόεδρος ανέλαβε να το μελετήσει. Υπάρχει ενδεχόμενο να αλλάξει η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για διορισμό του Επιτρόπου;

Απάντηση: Έχουν ληφθεί ορισμένες αποφάσεις αναφορικά με τη διαδικασία διερεύνησης του τραγικού συμβάντος έπειτα από διαβούλευση με τον Γενικό Εισαγγελέα. Έχουν ακουστεί κάποιες απόψεις και κάποιες τοποθετήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε να τις διερευνήσει, να τις συζητήσει. Ο σύμβουλος της Κυβέρνησης είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, γι’ αυτό ακριβώς το πράγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες και ενέργειες.

Ερώτηση: Για το ηλεκτρικό ρεύμα από τα κατεχόμενα υπήρξαν αντιδράσεις και πριν από λίγο ο κ. Καρογιάν είπε ότι δεν ενημερώθηκαν τα κόμματα.

Απάντηση: Ενημερώθηκαν τα κόμματα, τουλάχιστον τα περισσότερα. Για να είμαστε δίκαιοι δεν είχαν ενημερωθεί το ΕΥΡΩΚΟ και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρόεδρος είχε επικοινωνία και ο καθένας είχε πει τη δική του άποψη. Υπήρχε όντως και άποψη από ορισμένα κόμματα να περιμένουμε τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, επειδή όμως το θέμα είναι πολύ πιεστικό αναφορικά με την ηλεκτρική ενέργεια και επειδή διασφαλίστηκε ότι όποιες κινήσεις γίνονται δεν ενέχουν το στοιχείο της όποιας αναβάθμισης του ψευδοκράτους, γι’ αυτό και προχωρήσαμε με τον τρόπο που προχωρήσαμε. Ο κ. Μάνθος Μαυρομμάτης έχει υποβάλει μια ιδιωτική αίτηση για παροχή ρεύματος το οποίο θα προμηθεύει ρεύμα στο δίκτυο της ΑΗΚ. Αυτό έγινε ασφαλώς με συνεννόηση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχοντας επίσης υπόψη και την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες και πιεστικές ανάγκες που υπάρχουν για ηλεκτρικό ρεύμα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να πω ότι γίνονται πολύ συντονισμένες κα πολύ έντονες προσπάθειες για να επιλυθεί αυτό το πολύ πιεστικό θέμα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τα αρμόδια Υπουργεία θέλοντας το συντομότερο να δώσουμε λύσεις διότι έχει προκληθεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Ερώτηση: Εκ των πραγμάτων το Σάββατο πήραμε 16KW και χθες από 20. Ηταν τόση μεγάλη ανάγκη και τόση πολλή βοήθεια αυτές οι 20 KW που έχουμε πάρει που δεν μπορούσαμε να αναμέναμε μέχρι σήμερα;

Απάντηση: Τα τεχνικά ζητήματα τα χειρίζεται η ΑΗΚ, όμως, όπως έχουμε πληροφορηθεί, αυτά χρειάζονται ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα για να γίνουν. Έπρεπε να ληφθούν οι αποφάσεις όμως για να προχωρήσουμε, έχοντας υπόψη ότι και το Σαββατοκύριακο είναι και πολύ πιο χαμηλή η κατανάλωση έτσι ώστε να δοθεί η ευχέρεια και η δυνατότητα στην ΑΗΚ να ξεκινήσει τις διαδικασίες για να μπορέσει σταδιακά να πάρει όλη την ισχύ που μπορεί να διατεθεί από τα κατεχόμενα.

Ερώτηση: Τί είπε ο Πρόεδρος στην πρόθεση του κ. Κυπριανού;

Απάντηση: Μπορούμε να τοποθετηθούμε αργότερα.

Ερώτηση: Ο Πρόεδρος έχει κάνει αποδεκτή αυτή την πρόθεση;

Απάντηση: Όπως είπα ο κ. Κυπριανού έχει εκφράσει την πρόθεσή του. Πήγε στην Επιτροπή Άμυνας, γι’ αυτό να περιμένουμε.

Ερώτηση: Θα γίνει συνάντηση του κ. Κυπριανού με τον Πρόεδρο;

Απάντηση: Όταν θα έχουμε κάτι θα σας ενημερώσουμε.