21/4/15

Ολοκληρώνονται οι εργασίες της διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ, στη Ρώμη

Ολοκληρώνονται οι εργασίες της διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ, στη Ρώμη
21/04/2015


Συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σήμερα στη Ρώμη, οι εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπεί στη Διάσκεψη ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου.

Κατά τη χθεσινή απογευματινή συζήτηση του θέματος της μετατροπής της Ευρώπης σε ήπειρο των θεμελιωδών δικαιωμάτων, μέσω της εδραίωσης της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της ασφάλειας, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, ο οποίος ορίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που πρέπει να απολαμβάνουν οι ευρωπαίοι πολίτες μέσω των κοινοτικών πολιτικών. Σημείωσε δε ότι ο Χάρτης αποτελεί οδηγό των προσπαθειών για να καταστεί η Ευρώπη ήπειρος των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της ασφάλειας. Οι αρχές και τα δικαιώματα, όπως αυτά καταγράφονται στον Χάρτη, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, δεν θα πρέπει να παραμείνουν λέξεις αποτυπωμένες στο χαρτί. Τα κράτη μέλη της Ένωσης και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ανέφερε, πρέπει να ενισχύσουν συνειδητά τις προσπάθειές τους για προώθηση των κοινών και παγκόσμιων αξιών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης, με σεβασμό ταυτόχρονα στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, της διαφορετικότητας των πολιτισμών, των παραδόσεων και των λαών της Ευρώπης.

Η αλληλεγγύη, σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, ως θεμελιώδης αρχή καταγραμμένη στις Συνθήκες, θα πρέπει να κατευθύνει τη δράση μας και να επιδεικνύεται εμπράκτως, υπό μορφή μέτρων που οδηγούν στην ανάπτυξη, προς εκείνα τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Ομήρου εξέφρασε τη συμφωνία του προς τα όσα ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, σχετικά με τον ρόλο των κοινοβουλίων στην προώθηση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας των ευρωπαίων πολιτών από τις αποφάσεις της Τρόικας, ενός σώματος του οποίου, όπως υπογράμμισε ο κ. Ομήρου, η νομιμότητα για επιβολή μέτρων, που προσκρούουν σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, έχει αμφισβητηθεί ακόμη και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα κοινοβούλια, ανέφερε ο κ. Ομήρου, με την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, μπορούν να συμβάλουν στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών τους, συμβάλλοντας στην αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.

Η ασφάλεια σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, μπορεί μόνο να εδραιωθεί μέσω της αυστηρής δέσμευσης στις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και στο διεθνές δίκαιο. Αναφορικά με την Κύπρο, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών παραβιάζονται πέραν των 40 χρόνων από μια υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα, την Τουρκία, είπε ο κ. Ομήρου, αναμένεται από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ένωσης να επιδείξουν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους, ώστε να στηριχθεί η ισχύς του διεθνούς δικαίου. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος επίτευξης διαρκούς ασφάλειας στην Ευρώπη, σε αντίθεση με την εφαρμογή δύο μέτρων και δύο σταθμών, που αποδυναμώνει τις κοινές αξίες και αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μετά το πέρας των εργασιών της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Βουλής και οι άλλοι συμμετέχοντες σ’ αυτήν Πρόεδροι Κοινοβουλίων, έγιναν δεκτοί στο Παλάτι Quirinale, από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Sergio Mattarella, ο οποίος τους απηύθυνε χαιρετισμό.