21/1/11

Παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στη Βουδαπέστη
21/01/2011





Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης συμμετείχε στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που διοργάνωσε η Ουγγρική Προεδρία στη Βουδαπέστη μεταξύ 20-21 Ιανουαρίου.

Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου, οι Υπουργοί συζήτησαν το θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων. Σε τοποθέτησή του, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι η διαχείριση των συνόρων δεν είναι απλή υπόθεση και ότι από μόνη της δεν είναι ικανή να δώσει ολοκληρωμένες λύσεις στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Αντίθετα, συνέχισε, η ΕΕ θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία της με τις τρίτες χώρες στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσέγγισης της μετανάστευσης. «Πρέπει να επιδιώξουμε να ενισχύσουμε το συντονισμό και τις συνέργειες με τις τρίτες χώρες. Παράλληλα, είναι σημαντικό να μην ξεχνούμε ότι θα πρέπει να δώσουμε και ιδιαίτερη έμφαση στις ενέργειες που σχετίζονται με τη μετανάστευση και την ανάπτυξη οι οποίες πρέπει να βελτιωθούν και να εντατικοποιηθούν με στόχο να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες της μετανάστευσης», τόνισε. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι η ασφάλεια των συνόρων σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε αντιδιαστολή με τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελεύθερης διακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών αλλά και της προστασίας των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για υλοποίηση των σχετικών Συμπερασμάτων του Συμβουλίου για τα 29 μέτρα ενίσχυσης της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης. Επισημαίνεται ότι τα υπό αναφορά Συμπεράσματα εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2010 και καλύπτουν τις βασικές επιδιώξεις της Κύπρου που αφορούν την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Ο κ. Υπουργός, χαιρέτισε την έναρξη εφαρμογής των μέτρων αλλά τόνισε ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή τους το συντομότερο. Η δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στα σύνορά της με την Τουρκία στον Έβρο, τα οποία είναι εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, μας αφορά όλους και γι' αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού, ανέφερε. Ταυτόχρονα, όμως, άσκησε και κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αδράνεια σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία για σύναψη Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας. Επιβάλλεται, τόνισε, να αναληφθούν πιο αποφασιστικές ενέργειες ώστε να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι προσπάθειες της ΕΕ για σύναψη συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη να επιστρέφουν στην Τουρκία παράνομους μετανάστες που χρησιμοποίησαν το έδαφός της για να εισέλθουν στην επικράτεια της ΕΕ. Ο κ. Συλικιώτης υπενθύμισε και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος με τους παράνομους μετανάστες που χρησιμοποιούν την Τουρκία και τα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κύπρου για να εισέλθουν στα εδάφη που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Για αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής καταβάλουμε πολλές και συντονισμένες προσπάθειες, ανάφερε, και ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, το Συμβούλιο απασχόλησε επίσης το θέμα της χρηματοδότησης των πολιτικών των εσωτερικών υποθέσεων. Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία των Ταμείων Αλληλεγγύης για κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες μεταναστευτικές πιέσεις και ανάφερε ότι η λειτουργία τους θα πρέπει όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να ενισχυθεί εντός του νέου πολυετούς χρηματοδοτικού πλαισίου, με στόχο να υλοποιηθούν οι στόχοι του Προγράμματος της Στοκχόλμης. Σημείωσε ταυτόχρονα ότι χρειάζεται να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στα Ταμεία Αλληλεγγύης έτσι ώστε αυτά να απλοποιηθούν και να γίνουν πιο προσβάσιμα στα κράτη μέλη. Προχώρησε μάλιστα και σε συγκεκριμένες εισηγήσεις όπως επέκταση της υλοποίησης των δράσεων από ετήσια σε πολυετή βάση, καθορισμός των κριτηρίων επιλεξιμότητας σε εθνική βάση, ενοποίηση του Ταμείου Προσφύγων και του Ταμείου Ένταξης, και εισαγωγή επιπρόσθετων κριτηρίων για την κατανομή των πόρων όπως είναι η γεωγραφική θέση των κρατών μελών και διαχωρισμός τους σε ζώνες υψηλής/χαμηλής προτεραιότητας.

Τέλος, το Συμβούλιο απασχόλησε το θέμα των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ στην άσκηση των δικαιωμάτων τους. Σε τοποθέτησή του, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών δεν πρέπει να υπάρχουν μόνο ως αφηρημένες νομικές έννοιες αλλά ως δικαιώματα που μπορούν να εφαρμόζονται χωρίς εμπόδια, αποτελεσματικά και απρόσκοπτα. Η Κύπρος, σημείωσε, χαιρετίζει και στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα αυτό.