19/5/10

Κατ' αρχάς θα ήθελα να διαβιβάσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για την εξαιρετική διοργάνωση αυτής της σημαντικής Συνόδου. Η Κύπρος χαιρετίζει την αυξημένη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην ολομέλεια της Συνόδου ΕΕ - χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής με θέμα:«Έξοδος από την κρίση - Νέα παγκόσμια οικονομική αρχιτεκτονική»
18/05/2010





Κατ' αρχάς θα ήθελα να διαβιβάσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για την εξαιρετική διοργάνωση αυτής της σημαντικής Συνόδου. Η Κύπρος χαιρετίζει την αυξημένη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Η ΕΕ και η περιοχή της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής διατηρούν ένα στρατηγικό συνεταιρισμό από το 1999. Σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ για να επαναλάβουμε τη δέσμευση μας να συνεχίσουμε να προωθούμε και να εμβαθύνουμε το συνεταιρισμό μας. Μπροστά μας έχουμε μια γιγαντιαία παγκόσμια πρόκληση.

Η διεθνής κρίση αποκάλυψε τις αδυναμίες του εποπτικού συστήματος. Η απουσία αποτελεσματικών συστημάτων ρύθμισης και εποπτείας ήταν η εγγενής αιτία των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα και τα οποία έχουν οδηγήσει σ' αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως "αναρχία της αγοράς". Χαιρετίζουμε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα των οικονομικών αγορών σε μια σχετικά σύντομη περίοδο. Αλλά οι οικονομικές αγορές είναι ακόμα πολύ ευάλωτες.

Θα πρέπει να εξετάσουμε τις πραγματικές αιτίες αυτής της κρίσης. Η έλλειψη εποπτείας στον οικονομικό τομέα αποτελεί έναν παράγοντα που ορθώς λήφθηκε υπόψη. Όμως, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η αποθέωση του ρόλου της αγοράς ήταν η κύρια αιτία που οδήγησε σε κερδοσκοπία και αναρχία στην αγορά. Συνεπώς αυτές οι εξελίξεις ήταν η κινητήριος δύναμη της τελευταίας κρίσης.

Αυτή η κρίση έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη το κράτος να ρυθμίζει την αγορά με ισορροπημένο τρόπο. Οι απόλυτες και δογματικές προσεγγίσεις που πηγάζουν είτε από την παρέμβαση του κράτους είτε από τη δαιμονοποίηση οποιασδήποτε παρέμβασης του κράτους οδηγούν σε ελευθεροποίηση και κρίσεις, το τίμημα των οποίων συνήθως πληρώνουν οι απλοί άνθρωποι.

Οι προσπάθειες για στήριξη της οικονομικής σταθερότητας και της παρακολούθησης, ιδιαίτερα για την πρόληψη μελλοντικών κρίσεων, πρέπει να είναι σταθερές και συνεχείς. Το νέο πλαίσιο για μια παγκόσμια οικονομική αρχιτεκτονική πρέπει να παρέχει εγγυήσεις για οποιαδήποτε πιθανότητα αυθαίρετης λειτουργίας της αγοράς και των οικονομικών θεσμών.

Η Σύνοδος αυτή προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να εκφράσουμε την αποφασιστικότητα μας για άμεση, κοινή, συνεπή, υπεύθυνη και παγκόσμια δράση. Στην προσπάθεια μας να οικοδομήσουμε μια νέα παγκόσμια οικονομική αρχιτεκτονική θα πρέπει να στηρίξουμε την απασχόληση και να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή.

Είναι ανάγκη να ενισχύσουμε τα μέτρα που θα επιτρέψουν στους εργαζόμενους να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, χωρίς απελευθέρωση του εργασιακού πλαισίου και χωρίς υπονόμευση του δικτύου κοινωνικής προστασίας. Ταυτόχρονα, πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις ευάλωτες ομάδες που κυρίως επηρεάζονται από την κρίση.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να αγωνιστούμε μαζί για αποδοτικότητα, αποτελεσματικότητα και αειφόρο ανάπτυξη. Πρέπει να στοχεύουμε στη μέγιστη δυνατή χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης. Πρέπει να επενδύσουμε στη γνώση, την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία. Πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον μας και πρέπει να δείχνουμε αλληλεγγύη στο λαό μας.