19/5/10

Πολύπλευρο και πολυδιάστατο έργο σ’ όλους τους τομείς δραστηριοτήτων του επιτέλεσε το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κατά τα δύο χρόνια της Διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστόφια.

Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης: Μάχη σε πολλά μέτωπα για την οικονομία και τον πολίτη
19/05/2010





Πολύπλευρο και πολυδιάστατο έργο σ’ όλους τους τομείς δραστηριοτήτων του επιτέλεσε το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κατά τα δύο χρόνια της Διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστόφια.

Αυτό συνάγεται από τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης, παρουσιάζοντας σήμερα το έργο και τις δραστηριότητες του Υπουργείου του για τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Όπως είπε ο κ. Πασχαλίδης, παρά τη διεθνή οικονομική κρίση και τις διάφορες εσωγενείς και εξωγενείς αρνητικές εξελίξεις που σημειώθηκαν αυτά τα δύο χρόνια, το Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανταποκρίθηκε στις πολλές υποχρεώσεις του και πέτυχε την κεντρική στόχευση του που είναι η ορθολογιστική ανάπτυξη της οικονομίας, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού και η προώθηση νέων αναπτυξιακών σχεδιασμών για το μέλλον της χώρας.

Στον τομέα του εμπορίου, είπε ότι προωθήθηκαν πολλές και συγκεκριμένες ενέργειες που οδήγησαν σε ανάπτυξη του εμπορικού τομέα. Χαρακτηριστικά ανάφερε τη συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού, τη διοργάνωση εμπορικών αποστολών και σεμιναρίων, τη μεταφορά στην Κύπρο ξένων επιχειρηματιών, την ανάπτυξη συνεργασιών με άλλες χώρες της ΕΕ για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα προώθησης εξαγωγών, κ.ά.

Με βάση στοιχεία που ανακοίνωσε, κατά την περίοδο 2008-09:

· Διοργανώθηκαν 39 σεμινάρια και επιχειρηματικά φόρουμ σε αγορές του εξωτερικού, ενώ 5 επιχειρηματικές αποστολές πλαισίωναν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε επίσημα ταξίδια του.

· Υλοποιήθηκαν σχέδια κρατικών ενισχύσεων κάτω από το πρόγραμμα "De Minimis" συνολικού ποσού €490.000 ενώ, ειδικά για τα βιομηχανικά προϊόντα, καταβλήθηκαν χορηγίες €6,32 εκ. σε 839 δικαιούχους.
· Υπήρξε συμμετοχή σε 51 εκθέσεις με κρατικό περίπτερο και σε 16 εκθέσεις με πληροφοριακό υλικό.

· Εγκρίθηκε η συμμετοχή δικαιούχων εταιρειών γεωργικών προϊόντων σε 90 εκθέσεις και καταβλήθηκαν χορηγίες €6 εκατ. σε 203 δικαιούχους.

Για τον βιομηχανικό τομέα ανέφερε ότι προωθήθηκαν πολλά σχέδια χορηγιών για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ, του μεταποιητικού και γεωργικού τομέα καθώς και σχέδια για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε νέους και γυναίκες.

Όσον αφορά τα επόμενα χρόνια, είπε ότι υπάρχουν διαθέσιμα τα πιο κάτω κονδύλια:

· Ποσό €11 εκ. για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε νέους και γυναίκες.
· Ποσό €23 εκ. για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ στη μεταποίηση.
· Ποσό €24 εκ. για τη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων.

Αναφερόμενος στις βιομηχανικές περιοχές τόνισε ότι για έργα υποδομής δαπανήθηκε το ποσό των €2.3 εκ. για το 2008 και το ποσό των €2εκ. για το 2009. Στον τομέα της προώθησης των επενδύσεων, πρόσθεσε, ιδρύθηκε ο Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA), o οποίος άρχισε λειτουργία από τις αρχές του 2008. Στον τομέα της τεχνολογίας, επισήμανε τις διεργασίες για τη δημιουργία Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου με έμφαση στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την ίδρυση του σχετικού πάρκου στο Πεντάκωμο με τη διάθεση του ποσού των €21,5 εκ. για έναρξη των κατασκευαστικών έργων και άλλων εξόδων διοίκησης και διαχείρισης.

Στον ευαίσθητο τομέα της προστασίας των καταναλωτών, το Υπουργείο Εμπορίου πήρε πολλές πρωτοβουλίες για διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά. Στα πλαίσια αυτά, είπε ο κ. Υπουργός, προωθήθηκαν νέες νομοθεσίες, λειτούργησαν Παρατηρητήρια Τιμών, έγιναν επιθεωρήσεις στην αγορά, οργανώθηκαν εκστρατείες ενημέρωσης των καταναλωτών, ελέχθηκαν οι τιμές των καυσίμων και γενικά επιτηρήθηκε όλη η αγορά. Ειδικά για τα Παρατηρητήρια Τιμών, είπε ότι ενεργοποιήθηκαν 404 σε διάφορους τομείς ενώ κατά το 2008 έγιναν 50.529 επιθεωρήσεις και κατά το 2009 έγιναν 50.297 επιθεωρήσεις στην αγορά.

Για τις τιμές των καυσίμων, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι το Υπουργείο παρακολουθούσε τα εβδομαδιαία στοιχεία της ΕΕ για τις τιμές (προ και μετά φόρων) των πετρελαιοειδών στα κράτη μέλη και διαπιστώθηκε ότι οι διακυμάνσεις των τιμών της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης που παρατηρήθηκαν στην Κύπρο ήταν πλήρως ανάλογες με τις αυξομειώσεις που σημειώθηκαν στην Ελλάδα, Ιταλία και ΕΕ (μέσος όρος).

Επίσης ανακοίνωσε ότι με βάση στοιχεία του Ειδικού Δελτίου Τιμών Καυσίμων (Oil Bulettin), η Κύπρος σε επίπεδο λιανικών τιμών με φόρους, συστηματικά κατατάσσεται ως η πιο φθηνή χώρα από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ τόσο στη βενζίνη όσο και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Και αυτό, πρόσθεσε, λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης να διατηρεί τους χαμηλότερους φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Ακόμα, είπε ότι για την προστασία των καταναλωτών, το Υπουργείο προχώρησε το 2009 σε συστηματική εξέταση των όρων των συμβολαίων που συνάπτουν οι καταναλωτές με τις τράπεζες και άλλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι συμβάσεις αυτές συνάδουν με το Κοινοτικό Κεκτημένο. Στον τομέα της ενέργειας και των ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) είπε ότι μέχρι το Δεκέμβριο του 2009 υποβλήθηκαν συνολικά 51.300 αιτήσεις και παραχωρήθηκαν πέραν των €51.8 εκατ. σε δικαιούχους, από τα οποία €19,5 εκ. εντός του 2009.

Συνεχίζοντας, ανακοίνωσε ότι το 2009 υπογράφηκε η σύμβαση επιδότησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τα δύο πρώτα αιολικά πάρκα συνολικής δραστηριότητας 113,5 MW. Το πρώτο αιολικό πάρκο στους Ορείτες δυναμικότητας 82MW αναμένεται να λειτουργήσει στο τέλος του 2010 ενώ αναμένεται να εγκριθούν τουλάχιστον ακόμα τρία πάρκα.

Ακόμα ανακοίνωσε ότι από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι το Φεβρουάριο του 2010 εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά συστήματα δυναμικότητας 1,8MW, αυξάνοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ στα 3,5MW. Παράλληλα, εξήγγειλε ότι το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει την έγκριση για χρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία για προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής δυναμικότητας 1,1MW σε 65 δημόσια κτίρια, σχολεία και στρατόπεδα. Το έργο αυτό έχει συνολικό προϋπολογισμό €5 εκ. και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2010.

Για τον τουρισμό, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι η φετινή χρονιά άρχισε με καλούς οιωνούς και το α’ τρίμηνο σημειώθηκε αύξηση κατά 3,5% στις τουριστικές αφίξεις. Ωστόσο, πρόσθεσε, με το πρόβλημα της ηφαιστειακής τέφρας τον Απρίλιο, παρατηρήθηκε συνολική μείωση της τάξης του 8,2%. Αφού εξέφρασε την ελπίδα οι τουρίστες αυτοί να αναπληρωθούν από νέες κρατήσεις, τόνισε ότι η κυβέρνηση με τα μέτρα κατά της κρίσης περιόρισε την πτώση του τουρισμού το 2009 στο 10,9%, όταν κάποιοι προέβλεπαν πτώση της τάξης του 30-40% για το 2009. Επισήμανε δε ότι σημειώθηκε σημαντική αύξηση του εσωτερικού τουρισμού, ο οποίος έφτασε στις 1,300,000 διανυκτερεύσεις.

Για τον τομέα του ναυτικού τουρισμού, ανέφερε ότι μέσα σε δύο χρόνια προωθήθηκαν όλες οι διαδικασίες για την κατασκευή των τριών μαρίνων στη Λεμεσό, την Αγία Νάπα και την Πάφο καθώς και ότι προωθήθηκε νομοθεσία για τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής. Σχετικά με τα γήπεδα γκολφ, είπε ότι στόχος είναι η δημιουργία 14 τέτοιων γηπέδων περιλαμβανομένων των τριών υφιστάμενων.

Κλείνοντας, ο κ. Πασχαλίδης τόνισε ότι παρά τις όποιες δυσκολίες, το Υπουργείο του έδωσε πολλές μάχες, σε πολλά μέτωπα. Με στόχο, είπε χαρακτηριστικά, την ενίσχυση της οικονομίας και την εξυπηρέτηση του πολίτη, εργαζόμαστε σκληρά και επίπονα για να φέρουμε σε πέρας το δύσκολο έργο μας.

Εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, κατέληξε, κάναμε ότι ήταν δυνατόν για να εκπληρώσουμε το όραμα του Δημήτρη Χριστόφια για κοινωνικοοικονομική πολιτική με ανθρωποκεντρική εστίαση. Πιστοί στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου προσπαθήσαμε, μεταξύ άλλων:

• Να επισπεύσουμε την εκτέλεση των σημαντικών έργων τουριστικής υποδομής, όπως οι μαρίνες και τα γήπεδα γκολφ.
• Να προωθήσουμε την αξιοποίηση των ΑΠΕ και τα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.
• Να προβάλουμε την Κύπρο διεθνώς ως Κέντρο Υπηρεσιών.
• Να εφαρμόσουμε μια νέα βιομηχανική πολιτική, αυξάνοντας τις χορηγίες για αναβάθμιση του βιομηχανικού τομέα και τη συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις.
• Να στηρίξουμε τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
• Να προχωρήσουμε με τη δημιουργία του Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό.