25/5/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ

25/05/2010
«Προσβλέπουμε να φιλοξενήσουμε τον κ. Χριστόφια και τον κ. Ερογλου στο δείπνο απόψε, όπως προσβλέπουμε και στην επανέναρξη των συνομιλιών», δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η λύση του Κυπριακού είναι σίγουρα εφικτή.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο κ. Ντάουνερ ερωτηθείς είπε ότι στις 4 μ.μ. σήμερα το απόγευμα θα έχει επίσης συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Ερογλου.

Ερωτηθείς για το δείπνο που παραθέτουν τα Ηνωμένα Έθνη στους δύο ηγέτες, τις συζύγους τους και τους εκπροσώπους τους στις συνομιλίες, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Το δείπνο αποτελεί μια ευκαιρία για τους δύο ηγέτες να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο. Θα συνοδεύονται από τις συζύγους τους και είναι ένας καλός τρόπος να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί μια προσωπική σχέση μεταξύ αυτών και των συζύγων τους. Πάντοτε πιστεύω ότι αξίζει να υπάρχει προσωπική σχέση όχι μόνο σε ό,τι αφορά στις θέσεις τους στις διαπραγματεύσεις. Πιστεύω ότι θα τα πάνε αρκετά καλά».

Διευκρινίζοντας είπε ακόμη: «Είναι μια κοινωνική εκδήλωση. Μπορούν φυσικά να συζητήσουν για ό,τι θέλουν, αλλά ο σκοπός είναι απλώς να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον και όχι να έχουν συζήτηση για πολιτικά θέματα. Θα περνούν πολύ χρόνο μαζί έτσι είναι καλό να έχουν μια καλή αρχή μέσα από το δείπνο».

Ερωτηθείς για την ατζέντα των διαπραγματεύσεων που επαναρχίζουν αύριο, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Οι ηγέτες θέλουν να συζητήσουν το περιουσιακό, αλλά το πώς θα το διαχειριστούμε θα το δούμε αύριο».

Τέλος, ερωτηθείς αν μπορεί να εξευρεθεί λύση, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Πιστεύω πως μια λύση είναι σίγουρα εφικτή, αλλά για να επιτευχθεί συμφωνία χρειάζεται μεγάλο πολιτικό θάρρος, δύναμη, και από τις δύο πλευρές, και μια αποφασιστικότητα για να σιγουρευτούμε ότι μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία. Αν το πετύχουν αυτό τότε θα υπάρξει μεγάλη ανακούφιση σε ολόκληρο το νησί και, ευρύτερα, στη διεθνή κοινότητα. Μπορούν να το πετύχουν, σίγουρα είναι εφικτό».