26/4/10

Ομιλία του Υπουργού Υγείας κ. Χρίστου Πατσαλίδη στη συνέντευξη Τύπου για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών

26/04/2010
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών διοργανώνεται για 5η συνεχή χρονιά από τις 26 μέχρι 30 Απριλίου και, μετά από πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, σε αυτή συμμετέχουν πέραν των 40 ευρωπαϊκών χωρών. Η πρωτοβουλία αυτή στηρίζεται και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).



H Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών προάγει το θεμελιώδες μήνυμα ότι ο εμβολιασμός κάθε παιδιού είναι ζωτικής σημασίας για πρόληψη των ασθενειών και για προστασία της ζωής του. Το σύνθημα “Πρόληψη - Προφύλαξη - Έγκαιρος Εμβολιασμός” μεταφέρει αυτό το μήνυμα σε όλη την Ευρώπη.

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμών είναι η αύξηση του ποσοστού κάλυψης των παιδιών με εμβολιασμούς, η οποία θα επιτευχθεί με τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και με την ενημέρωση για τη μεγάλη σημασία των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, κάθε χρόνο οι εμβολιασμοί σώζουν παγκόσμια περισσότερες από τρία εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές αλλά και ακόμα περισσότερους ανθρώπους από λοιμώδεις ασθένειες και μόνιμες αναπηρίες. Ο εμβολιασμός είναι μια από τις ελάχιστες υπηρεσίες που κοστίζει πολύ λίγα αλλά προσφέρει δυσανάλογα πολύ περισσότερα ωφελήματα για την υγεία και την ευημερία των πληθυσμών.

Παρόλο που παγκόσμια έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στην καταπολέμηση των ασθενειών που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, κενά στην κάλυψη όλων ανεξαρτήτως των παιδιών με τους απαραίτητους εμβολιασμούς αποδεικνύουν ότι η ενδυνάμωση του προγράμματος εμβολιασμών παραμένει ζωτικής σημασίας.

Ακόμα και στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι 60,000 βρέφη δεν εμβολιάζονται και σήμερα πεθαίνουν γύρω στα 32,000 παιδιά από ασθένειες που θα μπορούσαν να προληφθούν με τους εμβολιασμούς. Γι' αυτό χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα στον τομέα αυτό.

Για αποτελεσματική προστασία, απαιτείται ψηλή εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών, τουλάχιστον σε ποσοστό 95%, ώστε να προστατεύεται το κάθε παιδί από τη συγκεκριμένη ασθένεια και παράλληλα να αποτρέπεται η πιθανότητα εμφάνισης επιδημιών.

Αποδεδειγμένα οι εμβολιασμοί δεν είναι μόνο μια αποτελεσματική παρέμβαση για μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν μια στρατηγική για να βοηθήσει στη μείωση της ανισότητας στην παροχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ειδικότερα, η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο Πρόγραμμα Εμβολισμού της κάθε χώρας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για εξάλειψη της ιλαράς και ερυθράς μέχρι το τέλος του 2010.

Η εκτεταμένη εφαρμογή των Προγραμμάτων Εμβολιασμών τα τελευταία 30 χρόνια έχει οδηγήσει σε αξιοσημείωτα επιτεύγματα. Παρά το ότι παγκοσμίως σημειώνονται ετήσια 1,600 περίπου περιστατικά πολιομυελίτιδας, η Ευρωπαϊκή περιοχή είναι ελεύθερη από αυτήν την ασθένεια από το 2002 και την τελευταία δεκαετία τα περιστατικά ιλαράς έχουν μειωθεί πέραν του 90%.

Στα πλαίσια των δεσμεύσεων του, το Υπουργείο Υγείας, με στόχο τη βελτίωση της κάλυψης των παιδιών με τους αναγκαίους εμβολιασμούς για κάθε ηλικία, διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να χορηγούνται δωρεάν, σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά που διαμένουν στη χώρα μας, τα εμβόλια τα οποία θεωρούνται πολύ σημαντικά για την προστασία της υγείας τους αλλά και της δημόσιας υγείας γενικότερα. Συγκεκριμένα:

Όπως είχε δεσμευθεί το 2007, το Υπουργείο Υγείας ήδη προσφέρει δωρεάν σε όλα τα παιδιά, σύμφωνα με το σχήμα εμβολιασμού, και τα συζευγμένα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου και του μηνιγγιτιδόκοκκου C καθώς και το ακυτταρικό εμβόλιο του κοκκύτη το οποίο χορηγείται στη μορφή του τετραδύναμου εμβολίου διφθερίτιδας, τετάνου, ακυτταρικού κοκκύτη και πολιομυελίτιδας.

Επίσης, με στόχο την αύξηση του ποσοστού κάλυψης του πληθυσμού της χώρας με το εμβόλιο κατά της εποχιακής γρίπης, από το Φθινόπωρο του 2008 άρχισε η δωρεάν χορήγηση του σε όλα τα άτομα 65 ετών και άνω, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση και εάν δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή όχι. Το εμβόλιο χορηγείται από τα Κέντρα Εμβολιασμού των Κρατικών Νοσοκομείων καθώς και τα Αστικά και Αγροτικά Κέντρα Υγείας με την προσκόμιση μόνο της ταυτότητας.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους Λειτουργούς Υγείας τόσο στον κρατικό όσο και τον ιδιωτικό τομέα με το ζήλο και την εργατικότητα των οποίων η Κύπρος καταλαμβάνει πολύ ικανοποιητική θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές και γενικότερα στις ανεπτυγμένες χώρες όσον αφορά την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών. Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν βεβαίως, όπως θα δείτε και από τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας που θα παρουσιαστούν στη συνέχεια από τη Υπεύθυνη Ιατρό της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων.

Συνοψίζοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι το Υπουργείο Υγείας, έχοντας την κύρια ευθύνη για τη δημόσια υγεία στον τόπο μας και αναγνωρίζοντας ότι κάθε παιδί αξίζει και δικαιούται να αρχίζει μια υγιή ζωή, στηρίζει και προωθεί ανεπιφύλακτα τη συνεχή και συστηματική αναβάθμιση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού ως του αποτελεσματικότερου αποδεδειγμένα προληπτικού προγράμματος δημόσιας υγείας.