26/4/10

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Κώστας Παπακώστας συμμετείχε στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο

26/04/2010
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο η Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Στη Σύνοδο η Κύπρος εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα.



Οι Υπουργοί Άμυνας, στα πλαίσια της συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας συζήτησαν το πρόγραμμα εργασιών του Οργανισμού για την τριετία 2011-2013, το ευρωπαϊκό πλαίσιο συνεργασίας, τη μελέτη για τη θαλάσσια επιτήρηση, το πρόγραμμα αντιμετώπισης αυτοσχέδιων εκρηκτικών συσκευών καθώς και την έρευνα σε θέματα άμυνας. Τις συζητήσεις απασχόλησαν, επίσης, η ενιαία θαλάσσια πολιτική, η χρήση στρατιωτικών μέσων για την ταχεία αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και η κατάσταση στην Αϊτή.

Σε παρέμβαση του αναφορικά με το θέμα της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, ο κ. Παπακώστας υποστήριξε τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων τονίζοντας ότι αυτές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για να συμπληρώνουν τις μη στρατιωτικές δυνάμεις. Η χρήση των στρατιωτικών δυνάμεων, υπογράμμισε, θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά την εξάντληση όλων των άλλων επιλογών.

Στην κοινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας συζητήθηκε η πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν και η εκεί αποστολή της ΕΕ. Πριν την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι Υπουργοί ενέκριναν τα Συμπεράσματα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας καθώς επίσης και αυτά για την Θαλάσσια Ασφάλεια.

Χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας υπό την προεδρία της Ύπατης Εκπροσώπου και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βαρόνης Catherine Ashton, έγινε ενημέρωση για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και για τις διευθετήσεις που αφορούν στη συμμετοχή των Υπουργών Άμυνας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με βάση τις διαφοροποιήσεις που επήλθαν από την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας. Επίσης, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Υπουργός Άμυνας επιστρέφει στην Κύπρο αύριο το απόγευμα.