26/4/10

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους για την αγορά εργασίας και την επαγγελματική αποκατάσταση στην Κύπρο, στην Αγία Φύλα 26/04/2010

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σύνδεσμο Γονέων και τη Διεύθυνση του Λυκείου Αγίας Φυλάξεως για την πρόσκληση να είμαστε σήμερα εδώ ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε αυτή τη συζήτηση. Ταυτόχρονα θέλω να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο θέμα.



Είναι θέση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και είμαι βεβαία ότι η σημερινή συζήτηση θα το επιβεβαιώσει, ότι η παροχή έγκαιρης και απευθείας ενημέρωσης στους νέους αναφορικά με τα δεδομένα της απασχόλησης καθώς και τα εργασιακά δεδομένα τους βοηθά να έχουν όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο της εργασίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση το Υπουργείο προσανατολίζεται να συζητήσει με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έτσι που να υπάρξει πιο δομημένη παρέμβαση μας στο κεφάλαιο της πληροφόρησης των νέων γύρω από τα θέματα της απασχόλησης.

Ο συσχετισμός της επιλογής του κλάδου σπουδών και της μετάπειτα επαγγελματικής πορείας είναι κάτι που απασχολεί μόνιμα τόσο τους νέους όσο και τους γονείς. Είναι νομίζω σημαντικό να γίνει αντιληπτό από όλους μας ότι το κεφάλαιο της απασχόλησης δεν είναι στατικό, άρα δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη ταύτιση μεταξύ των κλάδων σπουδών και των προοπτικών απασχόλησης.

Ταυτόχρονα δεν μπορεί να υποτιμάται ή να αφήνεται στο περιθώριο το γεγονός ότι η επιλογή του τομέα σπουδών, πέρα από εργαλείο επαγγελματικής αποκατάστασης, είναι και διαδικασία ικανοποίησης της ανάγκης του ατόμου για απόκτηση γνώσεων, αξιοποίηση ταλέντων και ταυτόχρονα ικανοποίηση προσωπικών επιθυμιών.

΄Εχοντας λοιπόν αυτό ως αφετηρία και λαμβάνοντας υπόψη τους ρυθμούς των αλλαγών στην παγκόσμια οικονομία, και συνακόλουθα στα επαγγέλματα, είναι αναπό­φευκτη η συνεχής επαναξιολόγηση των πραγμάτων. Το πιο σημαντικό δεν είναι να απαντήσουμε απόλυτα ποια επαγγέλματα έχουν προοπτική αλλά τι μηχανισμούς εγκαθιδρύσαμε έτσι ώστε να πετυχαίνουμε τη μέγιστη δυνατή σύζευξη μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε θέσεις εργασίας. Για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο πρέπει να επιδιώ­κουμε να αποκτούν οι νέοι καλές βάσεις, να έχουν επιθυμία και αγάπη για συνεχή μάθηση, ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται εύκολα στις ανάγκες της οικονομίας. Ταυτόχρονα πρέπει να αναπτύξουμε μηχανισμούς πρόβλεψης και συστήματα διά βίου μάθησης τα οποία θα μας βοηθούν να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα στη σύζευξη επαγγελματικών δεξιοτήτων και εργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά εδώ και λίγο καιρό το θέμα των νέων δεξιοτήτων που θα απαιτούνται ώστε να μπορεί να εξασφαλίζεται εργασία πιο εύκολα. Πρό­σφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγ­γελματικής Κατάρτισης (CEDEFOR), αλλά και μελέτες της δικής μας Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώ­πινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), προβλέ­πουν αύξηση της ζήτησης σε επαγγέλματα πιο εξει­δικευμένα, δηλαδή που απαιτούν περισσότερες δεξιό­τητες, παρά σε επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης. Εξάλλου, προβλέπεται η αύξηση της ζήτησης σε επαγγέλ­ματα σχετικά με το φυσικό περι­βάλλον, την ενέργεια και τις ψηφιακές και άλλες νέες τεχνολογίες, όπως και σε επαγγέλ­ματα σχετικά με τις υπηρεσίες φρο­ντίδας, νοση­λευτικής και ιατρικής. Και, τέλος, φαίνεται ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει η ζήτηση για πιο συνηθι­σμένα επαγγέλματα όλων των επιπέδων, επιστημονικά και τεχνικά, υψηλής και χαμηλό­τερης εξειδίκευσης.

Για την επαγγελματική αποκατάσταση έχουν μεγάλη σημασία και οι γενικές ή οριζόντιες δεξιότητες όπως οι ξένες γλώσσες, ο χειρισμός πληκτρο­λογίου και κομπιούτερ, η σύνταξη εκθέσεων και αναφορών και η καλή επικοινωνία και συμπεριφορά στην εργασία. Σημασία έχει επίσης η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ταλέντων και ικανοτήτων, γιατί η σύγχρονη οικονομία έχει ανάγκη από ικανούς και σωστούς επιχειρηματίες με υψηλή επαγ­γελ­ματική κουλτούρα και συνείδηση.

Όπως ανέφερα προηγουμένως, σε μια εποχή γρήγορων οικονομικών και τεχνο­λογικών εξελίξεων η προσαρμοστικότητα όλων μας είναι αναγκαία. Γι’ αυτό, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων του οποίου προΐσταμαι, και συγκεκριμένα η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, βοηθά όσους αναζητούν εργασία να κινηθούν προς ορθές κατευθύνσεις παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής. Γενικότερα, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, μέσα από ένα δίκτυο καλά εκπαιδευμένων και εξοπλισμένων Συμβούλων, στηρίζει τους νέους στα πρώτα τους βήματα και τους καθοδηγεί στον κόσμο της εργασίας, δημιουργώντας έτσι ευνοϊκές προϋποθέσεις για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Πέραν τούτου, εργαζόμαστε συντονισμένα με άλλες κρατικές αρχές όπως το Υπουργείο Παιδείας, το Γραφείο Προγραμματισμού και η ΑνΑΔ με στόχο τον εντοπισμό των νέων τομέων απασχόλησης, την παροχή ευκαιριών στους νέους και στους μεγαλύτερους, άνδρες και γυναίκες, για συνεχή αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους και την παροχή ευκαιριών κατάρτισης και μάθησης. Συμμετέχουμε επίσης σε σχετικές πρωτοβουλίες για την καθοδήγηση, την επαγγελματική εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση όπως π.χ. δίκτυα συμβούλων, εκθέσεις σταδιοδρομίας και εθνικές επιτροπές.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Διανύουμε σήμερα μια περίοδο οικονομικής ύφεσης η οποία έχει επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θέτοντας ως κεντρικό του στόχο τη στήριξη της απασχόλησης και των ανέργων, ταυτόχρονα με τις πολιτικές του προωθεί τον στόχο μας για μια πιο ανταγωνιστική και πιο παραγωγική οικονομία, στηριγμένη στην έρευνα και στη γνώση, αλλά και για μια κοινωνία ίσης μεταχείρισης, αλληλεγγύης και προστασίας των αδυνάτων. Με συγκεκριμένα μέτρα στο πλαίσιο της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής στηρίζουμε τις επιχειρήσεις στη διατήρηση και ανάπτυξη του ανθρώπινου τους δυναμικού όπως και τους ανέργους στη διαδικασία επανένταξης τους στην εργασία, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουμε προγράμματα και υπηρεσίες που στοχεύουν στην διά βίου μάθηση και στον συνεχή επαγγελματικό προσανατολισμό.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ για ακόμα μια φορά όσους είχαν την πρωτοβουλία της σημερινής διοργάνωσης. Εύχομαι στα νέα παιδιά κάθε επιτυχία σε όποιο δρόμο και αν επιλέξουν να ακολουθήσουν.