27/4/10

Δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου στο περιθώριο της Μαθητικής Ημερίδας Globe Κύπρου

27/04/2010
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Αντρέας Δημητρίου κήρυξε σήμερα την έναρξη της Πρώτης Εκπαιδευτικής Μαθητικής Ημερίδας Globe Κύπρου, στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας. Τον κ. Υπουργό συνόδευε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο κ. Frank Urbancic.



Στο περιθώριο της ημερίδας ο κ. Υπουργός δήλωσε τα ακόλουθα: «Εδώ σήμερα αρχίζει το Πρόγραμμα Globe. Είναι ένα οικουμενικό πρόγραμμα, στα πλαίσια του οποίου 23.000 σχολεία μετέχουν στην έρευνα της ατμόσφαιρας και των αλλαγών του κλίματος, στέλνουν σε ένα ερευνητικό κέντρο στη NASA, στις ΗΠΑ, τα δεδομένα και τους τα επιστρέφουν πίσω.

Σκοπός του προγράμματος είναι να αναπτύξει πρώτα απ’ όλα την περιβαλλοντική συνείδηση των μαθητών και να τους βοηθήσει να κατανοήσουν ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν σε ένα μέρος της Γης επηρεάζουν και εξαρτώνται από αλλαγές σε άλλα μέρη της Γης. Επίσης τους κάνει να κατανοήσουν ότι η μελέτη των αλλαγών είναι μια οικουμενική, παγκόσμια διαδικασία στην οποία μπορούν να μετέχουν, δίνοντας και παίρνοντας δεδομένα για να λύνουν προβλήματα του τόπου. Επομένως, ενθαρρύνουμε τα σχολεία μας να μετέχουν, διότι θέλουμε να δείξουμε στους μαθητές την οικουμενική διάσταση των προβλημάτων και της επιστήμης και ότι παρά το μικρό μέγεθος της χώρας μας μπορούμε να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο».

Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του σήμερα στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να εκσυγχρονίσει τις υποδομές του σχολείου και πρόσθεσε: «Πρέπει να πω ότι ακόμη αναζητούμε τη λεπτή γραμμή που μας χρειάζεται για να ισορροπούμε ανάμεσα στη διατήρηση της παράδοσης και στον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή μας στο μέλλον και στις ανάγκες του μέλλοντος. Έχοντας δει σχεδόν όλα τα σχολεία της Κύπρου, θα πρέπει να πω με λύπη μου ότι οι υποδομές του Παγκυπρίου είναι από τις χειρότερες υποδομές στην Κύπρο. Δεν είναι αυτό το οποίο αξίζει στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, στο πιο ιστορικό σχολείο του Κυπριακού Ελληνισμού. Πρέπει να κρατήσουμε τον χαρακτήρα του αλλά, από την άλλη, εκεί που χρειάζεται εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση οφείλουμε να το κάνουμε για να το διατηρήσουμε ως λειτουργικό σχολείο του μέλλοντος. Δυστυχώς τα τελευταία 40 με 50 χρόνια έγιναν βάναυσες επεμβάσεις στα ιστορικά κτήρια του Παγκυπρίου που τα έχουν καταστρέψει. Θέλουμε να τα αποκαταστήσουμε. Αυτή είναι η πρόθεση μας και απ’ εκεί και πέρα είμαστε ανοικτοί στον διάλογο».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο τίθεται θέμα ασφάλειας μαθητών και καθηγητών λόγω των πεπαλαιωμένων υποδομών, ο κ. Δημητρίου είπε: «Σε λίγο μπορεί να τίθεται. Υπάρχει υγρασία στους τοίχους και η ισορροπία του κτηρίου, κατά τους μηχανικούς, έχει αρχίσει να απειλείται. Υπάρχουν στέγες σε πτέρυγες που στάζουν συνεχώς. Αυτό καταστρέφει το κτήριο. Επομένως, επείγει η αναπαλαίωση του. Αυτό το οποίο εμείς επιχειρούμε να κάνουμε είναι αποκατάσταση, όσο είναι δυνατό, του παλιού χαρακτήρα του κτηρίου. Διότι αυτό που βλέπει κάποιος από μέσα δεν έχει καμία σχέση με την εξωτερική πλευρά του κτηρίου. Το έχουν καταστρέψει. Στις δεκαετίες του ’50 και του ’70 το ιστορικό κτήριο καταστράφηκε».