27/4/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου στην 1η μαθητική εκπαιδευτική ημερίδα GLOBE Κύπρου, στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας
27/04/2010





Με ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια αποδέχομαι πάντοτε να χαιρετίσω και να κηρύξω την έναρξη εργασιών μαθητικών εκπαιδευτικών ημερίδων, γιατί με την παρουσία μου θέλω να δηλώσω τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας στις προσπάθειες που καταβάλλονται τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές για επιμόρφωση σε τομείς πέρα από τα στεγανά πλαίσια της διδακτέας ύλης και των μαθημάτων. Για το λόγο αυτό, οι διοργανωτές της σημερινής ημερίδας που διοργανώνεται στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου είναι άξιοι συγχαρητηρίων, όπως άξιοι συγχαρητηρίων είναι και οι Λειτουργοί της αρμόδιας διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης για την εφαρμογή και προώθηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Αγωγής, όπως το παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόγραμμα GLOBE.

Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα GLOBE ξεκίνησε επίσημα πριν από 15 χρόνια στις 22 Απριλίου 1995, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 25χρονα της «Ημέρας της Γης». Στο πρόγραμμα GLOBE σήμερα λαμβάνουν μέρος μαθητές, εκπαιδευτικοί και ερευνητές από 110 χώρες και 23.000 σχολεία. Μέχρι σήμερα, όλα τα σχολεία έχουν συνεισφέρει στο πρόγραμμα περισσότερες από 20 εκ. περιβαλλοντικές μετρήσεις.

Η Κύπρος εντάχθηκε στο πρόγραμμα στις 24 Νοεμβρίου 1998 ως η 74η χώρα στη σειρά, μετά από υπογραφή σχετικής διακρατικής συμφωνίας από τους τότε Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Λυκούργο Κάππα και τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κ. Kenneth C. Brill. Είχε αναφέρει τότε σχετικά ο κ. Brill ότι το πρόγραμμα GLOBE συντείνει στη βελτίωση του κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος, θέτοντας τους μαθητές ενώπιον παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων στα οποία καλούνται να δώσουν λύσεις μέσω της επιστημονικής–μαθητικής έρευνας. Σήμερα βρίσκεται μαζί μας ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Frank Urbancic τον οποίο και χαιρετώ.

Το πρόγραμμα GLOBE συνδέει τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και την επιστημονική ερευνητική κοινότητα σε μια προσπάθεια να μάθουμε περισσότερα για το περιβάλλον μας, μέσω της συλλογής και της παρατήρησης δεδομένων από τους μαθητές.

Οι στόχοι του προγράμματος GLOBE δεν είναι άλλοι από το:
§ να ενισχύσει τη γνώση των μαθητών, με έμφαση στην επιστημονική έρευνα στις περιβαλλοντικές και φυσικές επιστήμες, σε παγκόσμιο επίπεδο.
§ να συμβάλει στην επιστημονική κατανόηση του πλανήτη μας.
§ να προωθήσει την ανάληψη κοινών δράσεων προς όφελος του περιβάλλοντος.
§ να εμπνεύσει τις μελλοντικές γενεές περιβαλλοντικών επιστημόνων.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, που έχει υπό την ευθύνη του το πρόγραμμα μέσω της επιθεώρησης Φυσιογνωστικών/Βιολογίας/Γεωγραφίας, στηρίζει οικονομικά το πρόγραμμα GLOBE, παρέχοντας την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή στα 13 σχολεία που συμμετέχουν, για την εύρυθμη του λειτουργία. Στόχος μας είναι τα πρωτόκολλα, αλλά και η τεχνογνωσία που προσφέρει το πρόγραμμα, να μην περιοριστούν μόνο στα σχολεία αυτά, αλλά να επεκταθούν σύντομα και στη Δημοτική και στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Στο πλαίσιο δε της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης δίνεται έμφαση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και στη διαθεματική της προσέγγιση τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπου οι περιβαλλοντικοί στόχοι θα διαποτίζουν όλα τα γνωστικά αντικείμενα. Σίγουρα, το πρόγραμμα GLOBE έχει πολλά να προσφέρει προς την κατεύθυνση των στόχων αυτών.

Καθώς το όραμα του GLOBE είναι μια παγκόσμια κοινότητα από μαθητές, εκπαιδευτικούς και επιστήμονες, που εργάζεται από κοινού για καλύτερη κατανόηση, αειφορία και βελτίωση του περιβάλλοντος, η σημερινή ημερίδα στην οποία συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί και μαθητές είναι μία έμπρακτη απόδειξη του στόχου αυτού.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, κηρύσσω την έναρξη της σημερινής 1ης εκπαιδευτικής μαθητικής ημερίδας GLOBE, συγχαίρω τους διοργανωτές, καθώς και τον Πρέσβη κ. Urbancic, για τη στήριξη και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της. Αναμένω με ενδιαφέρον τα πορίσματα της ημερίδας σας.