27/4/10

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να σηματοδοτήσουμε την έναρξη του κύκλου ζωής του δεύτερου αιολικού πάρκου που δημιουργείται στο νησί μας με την κατάθεση του θεμέλιου του λίθου.

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου στο αιολικό πάρκο "Αλέξιγρος"
27/04/2010






Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να σηματοδοτήσουμε την έναρξη του κύκλου ζωής του δεύτερου αιολικού πάρκου που δημιουργείται στο νησί μας με την κατάθεση του θεμέλιου του λίθου.

Το αιολικό πάρκο που εγκαινιάζεται σήμερα στην περιοχή Αλέξιγρος θα έχει συνολική ισχύ 31,5 μεγαβατ (MW) και θα αποτελείται από 21 ανεμογεννήτριες δυναμικότητας 1.5 MW η καθεμιά. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2011 και θα συμβάλλει σημαντικά στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στη μείωση των ρύπων.

Είναι πρόδηλο ότι η ενίσχυση της αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας ευνοεί τη διεθνή εικόνα της χώρας υπό το σημερινό παγκόσμιο οικολογικό κλίμα, με προφανή αποτελέσματα για τον τουρισμό και την εθνική οικονομία.

Πρόσθετα, η ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Κύπρο προσφέρει στην εθνική οικονομία σημαντική συναλλαγματική ωφέλεια μέσω της υποκατάστασης των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων από την αιολική ενέργεια. Ταυτόχρονα, περιορίζεται η εξάρτηση της χώρας από τις διεθνείς διακυμάνσεις τιμών του πετρελαίου με τη χρήση πλούσιων και ανεξάντλητων εγχώριων ενεργειακών πόρων και θωρακίζεται ενεργειακά η χώρα.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να τονίσω ότι, σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθείται σε άλλες χώρες, η λειτουργία αιολικών πάρκων αποτελεί σημαντικό μόνιμο οικονομικό έσοδο για τους τοπικούς δήμους/κοινότητες, τη στιγμή που η ανάπτυξη τους συνοδεύεται από αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία - βελτίωση οδικού δικτύου, ηλεκτρικού δικτύου, κοινωφελή έργα κ.ά. Δεν θα πρέπει να παραγνωρισθεί, τέλος, ότι σημαντικό ποσοστό του απαιτούμενου ανθρώπινου δυναμικού κατά τη φάση κατασκευής και λειτουργίας αιολικών πάρκων καλύπτεται από τον τοπικό πληθυσμό, προσφέροντας σημαντική επαγγελματική διέξοδο.

Η Κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να δώσει ώθηση στην αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, προχώρησε στην τροποποίηση του Σχεδίου Χορηγιών το 2009. Το Σχέδιο για Ενθάρρυνση της Ηλεκτροπαραγωγής από Μεγάλα Εμπορικά Συστήματα, που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2009, προνοούσε συνολική τιμή ύψους 16,6 ευρωσέντ ανά κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από αιολική ενέργεια και διοχετεύεται στο δίκτυο. Η συνολική αυτή τιμή είναι σταθερή για 20 χρόνια, σε σχέση με τα 9,24 ευρωσέντ για 15 χρόνια που προνοούσε το προηγούμενο σχέδιο χορηγιών.

Σήμερα, με την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών και την κατάθεση του θεμέλιου λίθου στο εργοτάξιο του αιολικού πάρκου "Αλέξιγρος" αποδεικνύεται ότι οι συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων αρμόδιων τμημάτων άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. Χαρακτηριστικά θέλω να αναφέρω ότι ήδη το πρώτο αιολικό πάρκο δυναμικότητας 82 MW έχει προχωρήσει τάχιστα με τις οικοδομικές του εργασίες και αναμένεται πολύ σύντομα να ολοκληρωθεί το έργο και να ξεκινήσει η δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας του.

Να σημειώσω, επίσης, ότι παράλληλα με την προώθηση της αιολικής ενέργειας συνεχίζονται και οι προσπάθειες ενθάρρυνσης της χρήσης και των άλλων μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2010 εγκαταστάθηκαν συνολικά συνδεδεμένα με το δίκτυο και αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα δυναμικότητας 1,8 μεγαβάτ, ανεβάζοντας την εγκατεστημένη ισχύ στα 3,5 μεγαβάτ. Παράλληλα, η Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων δυναμικότητας 1,1 μεγαβάτ σε 65 δημόσια κτήρια. Ήδη έχει ξεκινήσει η παραλαβή των συστημάτων αυτών. Οι εγκαταστάσεις σε όλα τα κτήρια αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του 2010. Πρόσθετα, τρεις από τους υφιστάμενους οκτώ σταθμούς αξιοποίησης της βιομάζας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που είναι ενωμένοι με το δίκτυο της ΑΗΚ, προχώρησαν με αύξηση της δυναμικότητάς τους, με αποτέλεσμα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από τους σταθμούς αξιοποίησης της βιομάζας, αυτόνομους και ενωμένους με το δίκτυο, να ανέλθει στα 6 μεγαβάτ περίπου.

Παρόλο που το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας ξεκίνησε δειλά-δειλά να διαφοροποιείται, εντούτοις η Κύπρος έχει ακόμη αρκετό δρόμο να καλύψει μέχρι την υλοποίηση και του δεσμευτικού στόχου όπως το 13% της τελικής ακαθάριστης κατανάλωσης ενέργειας της χώρας μέχρι το 2020 προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Γι' αυτόν τον λόγο δεν επαναπαυόμαστε. Από την πλευρά μας, σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικής, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι γίνεται συνεχής, συστηματική και στοχευμένη προσπάθεια για εκμετάλλευση του δυναμικού της Κύπρου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχηθώ σε όλους τους συντελεστές, ιδιοκτήτες, χρηματοδότες και προσωπικό του έργου κάθε επιτυχία στις εργασίες για ολοκλήρωση του αιολικού πάρκου στον Αλέξιγρο.