29/4/10

Ομιλία της Υπουργού Εργασίας

Ομιλία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους σε εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, στη Λευκωσία
29/04/2010





Βρισκόμαστε και φέτος στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΣΕΚ για να τιμήσουμε τη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην εργασία και, ταυτόχρονα, να καταδικάσουμε το γεγονός ότι ακόμα χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές εξαιτίας ανθρώπινων λαθών και παραλείψεων.

Οι αριθμοί σοκάρουν και το γεγονός ότι πίσω από τους αριθμούς κρύβονται ανθρώπινες ζωές, συγκλονίζει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κάθε χρόνο παγκοσμίως χάνουν τη ζωή τους περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, αριθμός ο οποίος παρουσιάζει αύξηση κατά 10% τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, περίπου 270 εκατομμύρια εργαζόμενοι παγκοσμίως έχουν υποστεί μη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα ενώ αντίστοιχα 160 εκατομμύρια υποφέρουν από επαγγελματικές ασθένειες.

Ένας εργαζόμενος πεθαίνει κάθε 16 δευτερόλεπτα. 5.400 εργαζόμενοι πεθαίνουν κάθε ημέρα.

Στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια έχασαν τη ζωή τους 67 συνάνθρωποι μας στην πάλη για το μεροκάματο ενώ άλλες 11 περίπου χιλιάδες εργαζόμενοι είχαν εργατικό ατύχημα.

Το συνολικό κόστος των ατυχημάτων και των ασθενειών παγκόσμια υπολογίζεται ότι ανέρχεται ετησίως περίπου στο 4% του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος. Το συμπέρασμα από αυτά τα στοιχεία είναι ότι η εργασία σκοτώνει περισσότερους απ΄ ό,τι οι πόλεμοι.

Τα συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου μπορεί να αισθάνεται υπερήφανο για τις μέχρι τώρα διεκδικήσεις του που κατέληξαν σε κατακτήσεις. Η μέχρι σήμερα συνεργασία των συντεχνιών με το αρμόδιο Τμήμα είναι αρμονική και αποδοτική. Η εκπαίδευση συνδικαλιστικών στελεχών, τα οποία αποτελούν τους πολλαπλασιαστές του έργου των Επιθεωρητών, έχει γίνει συστηματική. Ταυτόχρονα η εκπαίδευση εργαζομένων, μελών των συντεχνιών, παρουσιάζει αυξητική τάση. Οι συντεχνίες είναι παρούσες σε κάθε κάλεσμα του Υπουργείου που αποσκοπεί στην προώθηση των θεμάτων ασφάλειας και υγείας στην εργασία είτε πρόκειται για διοργάνωση εκστρατειών διαφώτισης είτε για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας είτε για άλλες συναφείς δράσεις.

Στον τομέα της σύστασης και λειτουργίας Επιτροπών Ασφάλειας σε χώρους εργασίας, με τη συνεργασία των Εργοδοτικών και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά μέτρων που οδήγησαν στην αύξηση του αριθμού των Επιτροπών Ασφάλειας κατά 500 περίπου κατά την τελευταία τριετία. Παρά τα βήματα που έχουν γίνει, ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος σήμερα γίνεται πιο σημαντικός σε σχέση με χθες.

Το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης «Οι συντεχνίες κάνουν τους χώρους πιο ασφαλείς» αναδεικνύει τη δέσμευση του συνδικαλιστικού κινήματος της Κύπρου για συνέχιση του αγώνα για πιο ασφαλείς και υγιείς χώρους εργασίας, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην εφαρμογή των κανόνων ασφάλειας και υγείας.

Η πολιτική βούληση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκειμένου να εφαρμόζονται οι νομοθετικές προβλέψεις και οι θεσμοί, είναι δεδομένη. Χρειαζόμαστε όμως και τη δική σας βούληση. Απαιτείται η διαρκής και στενή συνεργασία όλων και κυρίως των οργανώσεων, των εργοδοτών και των συντεχνιών. Είμαι πλήρως πεπεισμένη ότι οι συντεχνίες μπορούν να κάνουν τους χώρους εργασίας πιο ασφαλείς διεκδικώντας εφαρμογή των νομοθεσιών, παρέχοντας εκπαίδευση και κατάρτιση στα μέλη τους, ενθαρρύνοντας τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στις επιτροπές Ασφάλειας και Υγείας και προβαίνοντας σε εισηγήσεις για αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο.

Ας θέσουμε, λοιπόν, όλοι ως στόχο να μην προστεθούν νέα θύματα στον κατάλογο των θυμάτων των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών και η εργασία να αποτελεί για τον κάθε εργαζόμενο πεδίο προσφοράς και εξέλιξης μόνο.