27/4/10

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους σε εκδήλωση για την εξαγγελία της Ευρωπαϊκής Εκστρατείας για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία 2010-2011

Αυτές τις μέρες σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οργανώνονται εκδηλώσεις για την εξαγγελία της νέας διετούς εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, που θα επικεντρωθεί στην πρόληψη των κινδύνων κατά τις εργασίες συντήρησης και θα έχει τίτλο: «Ασφαλείς Εργασίες Συντήρησης».

Η εκστρατεία στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης με την παροχή πληροφοριών και πρακτικών συμβουλών, με την ενθάρρυνση της ανάληψης πρωτοβουλιών και τη διάδοση παραδειγμάτων καλής πρακτικής.

Στη διάρκεια των δύο αυτών χρόνων θα πραγματοποιηθούν διαφωτιστικές δράσεις που θα απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων στο οποίο περιλαμβάνονται οι εργοδότες, οι εργαζόμενοι, οι Λειτουργοί Ασφάλειας, τα μέλη των Επιτροπών Ασφάλειας, οι σχεδιαστές και οι κατασκευαστές.

Η ασφάλεια στον τομέα της συντήρησης έχει δύο διαστάσεις. Η πρώτη αφορά τους κινδύνους που προέρχονται από την έλλειψη συντήρησης ή την κακή συντήρηση του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην εργασία. Η δεύτερη αφορά τους κινδύνους στους οποίους είναι δυνατόν να εκτεθούν οι εργαζόμενοι κατά τις εργασίες συντήρησης.

Η σωστή συντήρηση μηχανημάτων και εξοπλισμών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός περιβάλλοντος εργασίας χωρίς κινδύνους. Ωστόσο, η συντήρηση είναι από μόνη της μια δραστηριότητα υψηλού κινδύνου. Εκτιμάται ότι 10–15% των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων και 15–20% όλων των εργατικών ατυχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετίζονται με τη συντήρηση. Πιο ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι σε ορισμένους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας περισσότερα από τα μισά ατυχήματα σχετίζονται με τις εργασίες συντήρησης.

Το προσωπικό συντήρησης έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες από τους υπόλοιπους εργαζομένους να εκτεθεί σε ένα ευρύ φάσμα κινδύνων όπως είναι οι κίνδυνοι από χημικούς, μηχανικούς, φυσικούς, βιολογικούς και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες. Οι επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων στις εργασίες συντήρησης μπορεί να προκαλέσουν οξείες ή χρόνιες παθήσεις, σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμη και θάνατο.

Το δικαίωμα στην εργασία είναι δικαίωμα ζωής. Μέσα στην περίοδο της κρίσης που περνά σήμερα η παγκόσμια οικονομία είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρηθεί ο στόχος για πιο ασφαλείς, υγιείς και παραγωγικούς χώρους εργασίας. Πιστεύω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι στα θέματα της ασφάλειας και υγείας στην εργασία δεν χωρούν εκπτώσεις και οι επιχειρήσεις που θα πετύχουν στο μέλλον είναι εκείνες που από τώρα λαμβάνουν μέτρα για τη διατήρηση του προσωπικού τους μέσα από τη λήψη μέτρων για εργασία σε ποιοτικό περιβάλλον.

Από αυτή την αρχή θα πρέπει να ξεκινά η πολιτική μας για να υλοποιηθεί με στοχευμένες δράσεις, πρωτοβουλίες και μέτρα για τη διασφάλιση όχι απλώς μιας εργασίας για όλους, αλλά μιας αξιοπρεπούς εργασίας μέσα σε ένα ποιοτικό εργασιακό περιβάλλον για όλους.

Για να επιτευχθεί όμως αυτό το ποιοτικό περιβάλλον εργασίας και να μειωθούν τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες, απαιτείται ο συνδυασμός των νομοθετικών ρυθμίσεων με μια σειρά άλλων εργαλείων όπως η ενημέρωση, η κατάρτιση και εκπαίδευση, η ενσωμάτωση των θεμάτων της ασφάλειας και υγείας στην εργασία και σε άλλους τομείς πολιτικής, η χρήση εθελοντικών εργαλείων, τα οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα και η στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους.

Βασικότατο εργαλείο στην προσπάθεια αυτή αποτελεί η διάχυση της πληροφόρησης και της γνώσης, ώστε η πρόληψη των ατυχημάτων και ασθενειών που σχετίζονται με την εργασία να γίνει για όλους, εργαζομένους και εργοδότες, αυτονόητη αξία της καθημερινότητας.

Η διάδοση παραδειγμάτων καλής πρακτικής βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών της Ε.Ε., η οποία ίδρυσε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία με στόχο την ανάπτυξη μιας παιδείας πρόληψης σε όλη την Ευρώπη.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν μένει αμέτοχο στην προσπάθεια αυτή. Μέσω του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, που λειτουργεί ως εστιακός πόλος του εν λόγω Οργανισμού για την Κύπρο, δραστηριοποιείται ανάλογα και σε εθνικό επίπεδο.

Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και το θέμα της σημερινής Ημερίδας, η οποία έχει ως στόχο την παρουσίαση και διάχυση των καλών πρακτικών που υποβλήθηκαν από κυπριακές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Διαγωνισμού Βραβείων Καλής Πρακτικής. Οι παρουσιάσεις αυτές θα γίνουν από εκπροσώπους των ίδιων των Οργανισμών που υπέβαλαν τα παραδείγματα. Να σημειώσω εδώ τη μεγάλη σημασία που έχει ο Διαγωνισμός αυτός, αφού για να κριθεί μια πρακτική ότι πληροί τα κριτήρια του Διαγωνισμού προϋποθέτει τη συνεργασία του εργοδότη με τους εργοδοτούμενους του. Μια τέτοια συνεργασία, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές συνθήκες, αποτελεί και εχέγγυο για την ανάπτυξη και επιτυχή έξοδο από την κρίση για κάθε επιχείρηση.

Δεν έχω καμιά αμφιβολία για την επιτυχία της ημερίδας. Η αθρόα παρουσία σήμερα εκλεκτών προσκεκλημένων και ομιλητών εγγυάται και το ψηλό επίπεδο της συζήτησης που θα ακολουθήσει.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στη Λαϊκή Ασφαλιστική και το Σύνδεσμο Ασφάλειας και Υγείας Κύπρου για τη συνεργασία τους με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και την προσφορά τους στη διοργάνωση της εκδήλωσης. Ευχαριστίες επίσης εκφράζω και σε όσες επιχειρήσεις έχουν υποβάλει παραδείγματα καλής πρακτικής.

Με την ευκαιρία της σημερινής εξαγγελίας της έναρξης της Ευρωπαϊκής Εκστρατείας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία 2010-2011 ας εργαστούμε όλοι μαζί για να επιτευχθεί ο τελικός στόχος που είναι η δραστική μείωση του αριθμού των προσώπων που τραυματίζονται ή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας λόγω ανεπάρκειας ή παντελούς έλλειψης συνθηκών ασφάλειας και υγείας κατά την εργασία.