27/4/10

Εκδήλωση της ομογένειας Αμερικής για την επέτειο της 1ης Απριλίου

27/04/2010
Με εκδήλωση που διοργάνωσαν η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) η κυπριακή παροικία στις Ηνωμένες Πολιτείες τίμησε την Κυριακή, 25 Απριλίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης την 55η επέτειο από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου. Την εκδήλωση επιμελήθηκε και παρουσίασε η πολιτιστική ομάδα Νέας Υόρκης «Η Κύπρος μας».



Στην εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, παρέστησαν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Σκορδαλός, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ, οι Γενικοί Πρόξενοι Κύπρου και Ελλάδας κυρίες Κούλα Σοφιανού και Αγλαΐα Μπαλτά, ο Πρόξενος της Ελλάδας κ. Ευάγγελος Κυριακόπουλος, πρόεδροι ελλαδικών και κυπριακών σωματείων και πολλοί ομογενείς.

Η πολιτιστική εκδήλωση, η οποία είχε τίτλο «Γαλανόλευκες ηρωικές ψυχές – ΕΟΚΑ 1955-'59 – Στο δρόμο της τιμής και της λευτεριάς», αποτελείτο από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος η Αρχιεπισκοπική Μητροπολιτική Χορωδία Νέων υπό την διεύθυνση της κας Μαρίας Κολίβα παρουσίασε τραγούδια αφιερωμένα στην Κύπρο και τον αγώνα του '55. Στο δεύτερο μέρος ο διευθυντής της ομάδας «Η Κύπρος μας» κ. Πέτρος Πετρίδης και το μέλος της ομάδας κα Κλαίρη Βασιλειάδου με την βοήθεια φωτεινών διαφανειών και την συνοδεία του τενόρου Ιωνά Αρτέμου αφηγήθηκαν προσωπικές στιγμές των εννέα απαγχονισθέντων αγωνιστών και διάβασαν επιστολές που έστειλαν στους οικείους τους λίγο προτού ανέβουν στην αγχόνη. Παρουσιάστηκαν επίσης βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις με τους συγγενείς των ηρώων.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πανοσιολογιότατος κ. Σκορδαλός, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Πανίκος Παπανικολάου και οι Γενικοί Πρόξενοι Κύπρου και Ελλάδας. Όλοι αναφέρθηκαν στα διαχρονικά μηνύματα του έπους της ΕΟΚΑ, διαβεβαίωσαν για την αταλάντευτη βούληση του Ελληνισμού να συνεχίσει να αγωνίζεται για τα ίδια ιδανικά και αξίες και ευχήθηκαν μια Κύπρο ελεύθερη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και εποίκους και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού στο σύνολο του.