15/3/10

Η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου τιμά σήμερα τον αείμνηστο πρώην Γενικό Γραμματέα της, τον αναμορφωτή της θα έλεγα, αλλά και έναν από τους βασικούς αναμορφωτές του συνδικαλιστικού κινήματος της Κύπρου.

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριου Καρογιάν στο Φιλολογικό Μνημόσυνο του πρώην Γενικού Γραμματέα της ΣΕΚ Μιχαλάκη Ιωάννου, στο Στρόβολο 
15/03/2010 




Η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου τιμά σήμερα τον αείμνηστο πρώην Γενικό Γραμματέα της, τον αναμορφωτή της θα έλεγα, αλλά και έναν από τους βασικούς αναμορφωτές του συνδικαλιστικού κινήματος της Κύπρου.
Ο βίος και η πολιτεία του αείμνηστου Μιχαλάκη Ιωάννου έχουν αξιολογηθεί ιδιαίτερα θετικά από τους Κύπριους εργαζομένους και τον κυπριακό λαό γενικότερα, γιατί σπουδαία και σημαντική ήταν η προσφορά του. Αυτή την ώρα θυμόμαστε τον Μιχαλάκη Ιωάννου, την όλη πορεία και την προσφορά του. Μια πορεία που ξεκίνησε από το Παλαιχώρι στις 24 Αυγούστου 1934.

Εκεί γεννήθηκε και εκεί τέλειωσε το δημοτικό σχολείο της κοινότητάς του. Στη συνέχεια, φοίτησε στην Εμπορική Σχολή Σαμουήλ και με την ίδρυση του Ανώτερου Εμπορικού Λυκείου Λευκωσίας συνέχισε τις σπουδές του σε αυτό. Το 1955 ανέλαβε εργασία στο συνδικαλιστικό κίνημα της ΣΕΚ, στη θέση του Οργανωτικού Γραμματέα στο μεταλλείο Αμιάντου. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου μετατέθηκε στα κεντρικά γραφεία της ΣΕΚ στη Λευκωσία. Το Φεβρουάριο του 1958 εκλέγηκε Επαρχιακός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου ΣΕΚ Λευκωσίας και το 1962 Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Γενικών Εργατών Κύπρου ΣΕΚ.
Τον Μάιο του 1973 εκλέγηκε Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, θέση την οποία κατείχε μέχρι τον Αύγουστο του 1999 όταν συμπλήρωσε το 65ο έτος της ηλικίας και αφυπηρέτησε. Το 1959 μετέβη με υποτροφία στις ΗΠΑ όπου παρακολούθησε ειδικό πρόγραμμα βιομηχανικών σχέσεων στο Michigan State University και το 1963 παρακολούθησε, στο Λονδίνο, στο Κολλέγιο Βρετανικών Συνδικάτων, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για στελέχη συντεχνιών. Έλαβε μέρος σε πολλά διεθνή συνδικαλιστικά συνέδρια και σεμινάρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις ετήσιες συνόδους της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Εκλέγηκε και υπηρέτησε για εννέα χρόνια ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελευθέρων Εργατικών Συνδικάτων, της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και του Συμβουλίου Συντεχνιών των Χωρών της Κοινοπολιτείας. Στην Κύπρο ήταν μέλος του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, του Συμβουλίου του Κέντρου Παραγωγικότητας, του Συμβουλίου του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου, του Συμβουλίου της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, της Οικονομικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, μέλος του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών και μέλος του Εκατονταμελούς Συμβουλίου του Ενιαίου Κόμματος μέχρι την εκλογή του ως Γενικού Γραμματέα της ΣΕΚ. Επί της ηγεσίας του, η ΣΕΚ διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εμβάθυνση, διεύρυνση και ενίσχυση των εργασιακών σχέσεων στον τόπο μας και, κυρίως, στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε όλο το εύρος της κυπριακής οικονομίας. Με τη σύνεση, την αποφασιστικότητα και τη συνέπεια που τον διέκριναν, αλλά και λόγω της εκτίμησης της οποίας τύγχανε ο Μιχαλάκης Ιωάννου, συνέβαλε τα μέγιστα στην εμπέδωση συνθηκών εργατικής ειρήνης. Μπορεί να θεωρηθεί από τους βασικούς θεμελιωτές της εργατικής ειρήνης, πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η γενικότερη ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες στην Κύπρο. Σταθερός στους στόχους του κινήματος και με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με συνδικαλιστική ωριμότητα και ευρύτατη αντίληψη των εκάστοτε δεδομένων της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας, πρόσφερε πάρα πολλά στο συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και στον τόπο γενικότερα. Έγκυρος, αξιόπιστος και σεβαστός συνομιλητής των κοινωνικών εταίρων και του κράτους, ο Μιχαλάκης Ιωάννου πολλές φορές πρόσφερε με τη σοφία και τη σύνθετη ανάλυση των πραγμάτων λύσεις σε κρίσιμα προβλήματα, πάντοτε προς όφελος του τόπου και του λαού. Σταθερός θεματοφύλακας των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των εργαζομένων στάθηκε σε όλη του τη ζωή και συνεπής υπηρέτης του κοινωνικού συνόλου. Εργάστηκε και πρόσφερε, όσο λίγοι σε αυτό τον τόπο, για τη βελτίωση των απολαβών, των όρων εργασίας και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.
Πρόσφερε ανιδιοτελώς και απλόχερα στη Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου. Αναδείχθηκε σε κορυφαίο στέλεχος του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και γενικότερα του δημόσιου βίου της Κύπρου. Δικαίως κέρδισε την εκτίμηση του λαού, κυρίως των εργαζομένων.
Παράλληλα, ο Μιχαλάκης Ιωάννου πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στην πατρίδα. Πέρα από τον πρωταγωνιστικό ρόλο στους κοινωνικούς αγώνες, ενεργός υπήρξε η συμμετοχή του στους εθνικούς αγώνες του τόπου και του λαού.
Έλαβε μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-’59. Στα χρόνια που ακολούθησαν διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-’59 και της Εκτελεστικής Γραμματείας του Ιδρύματος Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-’59. Τιμώντας σήμερα τη μνήμη του Μιχαλάκη Ιωάννου, η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου δικαίως υπερηφανεύεται για τον αείμνηστο ηγέτη της, το έργο και η προσφορά του οποίου εμπνέει τη σημερινή ηγεσία της οργάνωσης και όλα τα στελέχη της. Αιωνία ας είναι η μνήμη του.