14/3/10

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS
 14/03/2010
Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει με πολλή αποφασιστικότητα τα προβλήματα που αφορούν στην εγκληματικότητα, ώστε να τερματιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα τα οποία υφίστανται από παλιά, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, στο περιθώριο του μνημοσύνου του ήρωα Δημητράκη Παπαμιλτιάδους στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου, για το θέμα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και της κατάστασης που επικρατεί στις Κεντρικές Φυλακές, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ότι υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει. 


Όλοι το παραδέχονται και η Κυβέρνηση ασφαλώς ότι υπάρχουν προβλήματα στις Κεντρικές Φυλακές που έρχονται από παλιά και ευρύτερα και τα οποία αυτή η Κυβέρνηση δεν παραγράφει, δεν διαγράφει, δεν παραγνωρίζει, αλλά εργάζεται έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν. Απλώς και μόνο το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών έχει απαριθμήσει μια σειρά από μέτρα που έχουν ληφθεί αυτό αποτελεί και μια πειστική ένδειξη ότι τα προβλήματα δεν μπαίνουν ‘κάτω από το χαλί’, αλλά τα προβλήματα είναι εκεί, τα αντιμετωπίζουμε και θα συνεχίσουμε να τα αντιμετωπίζουμε με πολλή αποφασιστικότητα, για να τερματίσουμε τέτοιου είδους φαινόμενα».
Πρόσθεσε, ωστόσο: «Δεν πρέπει να υπερβάλλουμε διότι ακούγονται και υπερβολές -και δεν αναφέρομαι στον Αναπληρωτή Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα - ότι, δηλαδή, λίγο πολύ την Κύπρο ελέγχουν οι νονοί της νύκτας, ότι το έγκλημα ελέγχει την Κύπρο, ότι το κράτος είναι 'απών'. Το κράτος δεν είναι 'απών', το κράτος είναι εκεί, η Κυβέρνηση είναι εκεί, δίνει τη μάχη της η Κυβέρνηση και θα συνεχίσει να τη δίνει με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».

Επισήμανε, επίσης, ότι πρέπει να δρούμε με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Ερωτηθείς ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν «στη συνέντευξη που είχε δώσει πρόσφατα σε Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους ανέφερε ότι η Τουρκία θέλει λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Εύχομαι να είναι αυτό, διότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία αποτελεί το συμβιβασμό των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, υπάρχει σε δύο Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, υπάρχει στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, επαναβεβαιώθηκε στην προπαρασκευαστική περίοδο μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ταλάτ, είναι υιοθετημένη η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας σε πληθώρα Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και πάνω σε αυτή τη βάση εργαζόμαστε για να λύσουμε το Κυπριακό. Βέβαια ο καθένας κρίνεται από το τί κάνει στην πράξη.

Είχαμε πει και προηγουμένως ότι εμείς αναμένουμε και εργαζόμαστε, ώστε η Τουρκία και οι διακηρύξεις της για λύση να αποκτήσουν το συντομότερο σάρκα και οστά».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά σε διάφορες πληροφορίες που δίνουν και παίρνουν περί κοινού ανακοινωθέντος των δύο ηγετών με το πέρας των διαπραγματεύσεων - αναφορά κάνει και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Ντάουνερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα - ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν σαφής πριν από μερικές μέρες, όταν ρωτήθηκε για αυτό το θέμα ότι εναπόκειται στους δύο διαπραγματευτές, τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, να αποφασίσουν για το τί θα κάνουν ακριβώς, διότι η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, είναι δικής τους ιδιοκτησίας. Άρα, αυτοί θα κρίνουν για το τί θα κάνουν με το πέρας των διαπραγματεύσεων».